Η Σερβία βοηθά το ΝΑΤΟ να εξοπλίσει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας;

Freepen.gr - Από το ξέσπασμα του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου, το Φεβρουάριο του 2022, η Σερβία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από όλο τον δυτικό κόσμο να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με αυτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό ακολούθησε χρόνια κριτικής της Δύσης για τους αμυντικούς δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Ρωσία, που περιελάμβαναν αγορές μικρών ποσοτήτων εξοπλισμού όπως μεταχειρισμένα άρματα μάχης T-72, παραλαβή μαχητικών MiG-29 ως βοήθεια τόσο από τη  Ρωσία  όσο και από  τη Λευκορωσία και συμμετοχή σε περιορισμένες κοινές ασκήσεις με τον ρωσικό στρατό. 

Ωστόσο, η χώρα αποθαρρύνθηκε να πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγορές από τη Ρωσία, όπως μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς ή συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, με εικαζόμενη απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων S-300 ή S-400 που δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς το Βελιγράδι απειλήθηκε με κυρώσεις. Αντίθετα, η χώρα έκανε παραγγελίες για το κινεζικό  σύστημα αεράμυνας HQ-22, το οποίο επίσης επικρίθηκε, αν και λιγότερο έντονα, από όλη τη Δύση, γράφει το militarywatchmagazine.com

Αν και η σερβική κοινή γνώμη υποστηρίζει σταθερά τους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, με τους εθελοντές από τη χώρα να ταξιδεύουν στη χώρα για να πολεμήσουν στην εκστρατεία στην Ουκρανία σε σημαντικό αριθμό, η ίδια η Σερβία από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τη θέση της μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η Σερβία, σύμφωνα με δυτικές πηγές, κλείνει όλο και περισσότερο τα μάτια στις εξαγωγές όπλων της που εκτρέπονται μέσω τρίτων προς την Ουκρανία. Η ζήτηση για σοβιετικό συμβατό εξοπλισμό, τον οποίο η Σερβία άρχισε να παράγει για πρώτη φορά στη Γιουγκοσλαβική εποχή, φέρεται να έχει εκτοξευθεί στα ύψη ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Τα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν με ημερομηνία 12 Απριλίου και τα οποία προβλήθηκαν από το Reuters, αναφέρουν ότι επιβεβαίωσαν πως το Βελιγράδι μπορεί επίσης να έχει συναινέσει πιο άμεσα στην παροχή θανατηφόρου βοήθειας στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια. Οι Financial Times την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναφέρθηκαν σε «αγωγό που διοχέτευε σερβικά πυρομαχικά στο ουκρανικό μέτωπο», κάτι που ανέφερε ότι οδήγησε τις δυτικές χώρες να μειώσουν την πίεση στη Σερβία για το ζήτημα της αποσχισθείσας επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

Όπως υποστήριξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, που ερμηνεύτηκε ότι αναφέρεται στη χαλάρωση της δυτικής θέσης για το Κοσσυφοπέδιο σε αντάλλαγμα για τη Σερβική υποστήριξη στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια: «Η Ουκρανία είναι απολύτως κρίσιμη και βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου όλα τα χέρια πρέπει να είναι στο κατάστρωμα… Όταν οι άνθρωποι είναι στο πλοίο, οι σχέσεις βελτιώνονται».  Η ζήτηση για σερβικά όπλα έγινε ιδιαίτερα υψηλή καθώς τα δυτικά μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα εκείνα στην Ευρώπη, εξάντλησαν σοβαρά τα αποθέματα όπλων τους και ολοένα και περισσότερο απέτυχαν να συμβαδίσουν με τον ρυθμό με τον οποίο ξοδεύονταν ή καταστρέφονταν τα πολεμικά υλικά στο ουκρανικό μέτωπο.

Η σιωπηρή επιτρεπόμενη εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία μπορεί να θεωρήθηκε ως μέσο για να αμβλυνθεί σοβαρά η πίεση της Δύσης στο Βελιγράδι, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις αντιδράσεις του κοινού που θα προέκυπταν εάν υποστηρίξει πιο ανοιχτά τους στόχους του Δυτικού Μπλοκ, όπως η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε πως τέτοιες μεταφορές όπλων συνεχίζονται, αλλά αρνήθηκε ότι ήταν σκόπιμη, δηλώνοντας: «Δεν είμαι ανόητος. Γνωρίζω ότι μερικά από τα όπλα μπορεί να καταλήξουν στην Ουκρανία… Είναι δυνατόν να συμβαίνει; Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορεί να συμβεί. Ποια είναι η εναλλακτική για εμάς; Να μην το παράγουμε; Να μην το πουλήσουμε;».

Ο Βούτσιτς είχε δηλώσει προηγουμένως το 2022 ότι η ζήτηση για σερβικά όπλα ήταν στα ύψη, με τις εικασίες να αυξάνονται εκείνη την εποχή πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι η κύρια αιτία αυτού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail