Γιατί η Κίνα δε θα τραβήξει την Κούβα στο νέο Ψυχρό Πόλεμο;

Cuban troops participate in a military parade -  ΥΑΜΙL LΑGΕ / ΑFΡ
Οι αναφορές για την προγραμματισμένη "βάση κατασκοπείας" του Πεκίνου στο κατώφλι της Ουάσινγκτον είναι αβάσιμες αλλά όχι μη ρεαλιστικές

Την περασμένη εβδομάδα μια ανώνυμη ιστορία βασισμένη σε πηγές στην Wall Street Journal ισχυρίστηκε ότι η Κίνα πρόκειται να πληρώσει την Κούβα για να χτίσει μια "μυστική βάση κατασκοπείας" στη χώρα. Το νησί, δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξε από καιρό ένα τεράστιο γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης μετά την Κομμουνιστική Επανάσταση στη χώρα το 1960, η οποία το έφερε στο υψηλότερο σημείο των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου – την κρίση των πυραύλων της Κούβας.

Από τον Timur Fomenko, πολιτικό αναλυτή - RT / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και δεν υπάρχουν απτά στοιχεία για το αν αυτή η ιστορία κατασκοπείας είναι αληθινή ή όχι, είναι ωστόσο σαφές πως καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η χώρα της Καραϊβικής γίνεται και πάλι γεωπολιτικό γήπεδο ως μέσο για να φτάσει στις ΗΠΑ. Ως κομμουνιστικό κράτος που βρίσκεται ακριβώς στο κατώφλι της Αμερικής, ένα κράτος στο οποίο η Ουάσιγκτον είναι συντριπτικά εχθρική και έχει από καιρό επιδιώξει να υποτάξει, γιατί η Κίνα δεν θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την Κούβα για την ενόχληση των ΗΠΑ; Θα ήταν ανόητο να μην το κάνει.

Ωστόσο, υπάρχει κάποιο πλαίσιο που πρέπει να εξεταστεί. Πρώτα απ ' όλα, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζονται επί του παρόντος από ακραία παράνοια σχετικά με την Κίνα. Σχεδόν όλα τα πράγματα που αφορούν το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες έχουν κατηγορηθεί, σχεδόν πάντα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ότι είναι ένα συγκεκαλυμμένο μέσο για κατασκοπεία κάποιου είδους. Δεν υπάρχουν λογικά όρια σε ό, τι μπορεί να έρθει κάτω από το στόχαστρο, και ο φραγμός για τον ορισμό της "κατασκοπείας" είναι τόσο χαμηλός που μπορεί να μην υπάρχει.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ κατηγορούν εδώ και καιρό αβάσιμα την Κίνα πως κατασκευάζει μυστικές βάσεις σε τρίτες χώρες, συχνά σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη σχέση της με αυτές τις χώρες. Αυτό περιλαμβάνει μια λεγόμενη "ναυτική βάση" στην Καμπότζη, μια βάση στα νησιά του Σολομώντα, μια βάση στην Ισημερινή Γουινέα στη Δυτική Αφρική, μια βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ούτω καθεξής. Αυτό θα καθιστούσε λογικό οι ισχυρισμοί για μια κινεζική βάση στην Κούβα να είναι μια τέλεια μακαρθιστική φαντασία: ένα κομμουνιστικό κράτος για το οποίο οι ΗΠΑ είναι παράλογα παρανοϊκές για τη χρήση ενός άλλου κομμουνιστικού κράτους με το οποίο υπάρχει επίσης εμμονή ως μέσο υπονόμευσης της Ουάσιγκτον. Είναι ένα υγρό όνειρο του Μάρκο Ρούμπιο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα δεν έχει βάσιμους λόγους να το πράξει. Παρ ' όλη την παράνοια, είναι οι ΗΠΑ που επιδιώκουν επί του παρόντος μια πλήρη στρατιωτικοποίηση της περιφέρειας της Κίνας. Πιέζει τις χώρες για περισσότερες στρατιωτικές βάσεις και αμυντικές συμφωνίες, πετάει αναγνωριστικές πτήσεις εναντίον του Πεκίνου σχεδόν καθημερινά, πλέει πολεμικά πλοία μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και του στενού της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως έχουν θεϊκό δικαίωμα να κατασκοπεύουν και να αντιμετωπίζουν την Κίνα, και αν οι Κινέζοι ανταποδώσουν, αυτοί είναι οι κακοί.

Επομένως, αν ήσασταν Κίνα, γιατί δεν θα εκμεταλλευόσασταν την ύπαρξη της Κούβας και να δώσετε στις ΗΠΑ μια γεύση από το δικό της φάρμακο; Η Κούβα φυσικά χαιρετίζει ανοιχτά την άνοδο και το ρόλο της Κίνας. Η Αβάνα υπόκειται σε οικονομικό αποκλεισμό 60 ετών από τις ΗΠΑ που προσπάθησαν να φτωχοποιήσουν και να συντρίψουν τη χώρα, καθώς και να απομακρύνουν την κυβέρνησή της. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης απομόνωσε και αποδυνάμωσε την Κούβα. Είναι, δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων δεκαετιών, τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα που οι ΗΠΑ δεν αποφάσισαν να εισβάλουν ανοιχτά στη χώρα κατά τη διάρκεια της μονοπολικής εποχής τους, με πολλά άλλα "εχθρικά" καθεστώτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να συναντούν μια τέτοια μοίρα.

Έτσι, η άνοδος ενός άλλου μακροχρόνιου κομμουνιστή φίλου ως οικονομικής υπερδύναμης είναι ένας τεράστιος ευεργέτης για την Κούβα, διότι τελικά της δίνει μια νέα επιλογή ως πηγή εμπορίου, επενδύσεων και, φυσικά, μια γεωπολιτική εγγύηση προστασίας. Η Κούβα έχει γίνει κρίσιμος εταίρος στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), η οποία έχει εμπλέξει την Κίνα στον εκσυγχρονισμό των λιμένων της χώρας, στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακών υποδομών και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Τα κράτη της Λατινικής Αμερικής στο σύνολό τους έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους με την Κίνα ακριβώς επειδή τους επιτρέπει να ξεφύγουν από την ηγεμονία των ΗΠΑ, η οποία έχει από καιρό μονομερώς υποβάλει την περιοχή στις προτιμήσεις της.

Αλλά η Κούβα δίνει ιδιαίτερα στην Κίνα μόχλευση έναντι των ΗΠΑ, δεδομένου του προκλητικού τρόπου με τον οποίο η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει στην Ταϊβάν, οπότε η ιδέα μιας "βάσης κατασκοπείας" είναι ρεαλιστική. Αν και η σχέση του Πεκίνου με την Αβάνα δε θα εξελιχθεί ποτέ σε στρατιωτική συμμαχία και πιθανότατα δε θα αναπαράγει ποτέ τα γεγονότα του τελευταίου Ψυχρού Πολέμου, είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των ΗΠΑ. Η Κούβα φυσικά δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά είναι μια ενόχληση και μια απειλή ιδεολογικά, και ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να απαντήσει στις ΗΠΑ από το να διασφαλίσει πως οι προσπάθειές τους να στραγγαλίσουν, να περιορίσουν και να σταματήσουν την Κούβα από την ευημερία δε θα πετύχουν ποτέ; Το Πεκίνο πιστεύει ότι η Αβάνα πρέπει να πετύχει μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και, κατασκοπευτική βάση ή όχι, αυτό θα κάνει εδώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail