Του Syed Zafar Mehdi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Ουσιαστικά, η Ρωσία ήταν μία από τις χώρες που επέπληξαν έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανόητη απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αλ Κουντς το Μάιο του 2018.
«Δεν μπορεί κανείς με τέτοιο τρόπο, μονομερώς, να αναθεωρήσει τις συμφωνίες που καθορίζονται στις αποφάσεις [που λαμβάνονται από] τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε τότε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αποδοκιμάζοντας αυτό που ο Τραμπ αποκάλεσε «ένα μακροπρόθεσμο βήμα».
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι η Μόσχα έχει «μια στάση αρχών που βασίζεται στα θεμελιώδη ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει αμετάβλητη».
Αυτές οι δηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό συνεπείς με την παραδοσιακή στάση της Ρωσίας στο παλαιστινιακό ζήτημα. Είτε η Ρωσία ψήφισε για να δώσει στην Παλαιστίνη περισσότερα δικαιώματα στον ΟΗΕ το 1998 παρά τη σφοδρή αντίθεση των ΗΠΑ, τα συχνά ταξίδια του Γιασίρ Αραφάτ στη Μόσχα μέχρι τον θάνατό του το 2004, τους ισχυρούς δεσμούς του διαδόχου Μαχμούντ Αμπάς με τη ρωσική ηγεσία ή τις στενές επαφές της Μόσχας με την ηγεσία της Χαμάς.
Την Παρασκευή, σε μια συγκλονιστική εξέλιξη, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Τελ Αβίβ ανακοίνωσε πως θα ανοίξει γραφεία στην κατεχόμενη Αλ Κουντς [Ιερσυσαλήμ] για να εξυπηρετήσει το προξενικό της τμήμα ως μέρος μιας συμφωνίας με το ισραηλινό καθεστώς.
Η ρωσική πρεσβεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μια συμφωνία για ένα οικόπεδο στην κατεχόμενη Αλ Κουντς, το οποίο αγόρασε η Μόσχα το 1885 και βρισκόταν σε μια μακροχρόνια διαμάχη, υπογράφηκε με τον δήμο της πόλης στις 18 Μαΐου και θα χρησιμοποιηθεί. για την κατασκευή κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν από το προξενικό τμήμα της πρεσβείας.
Ο Viktorov, ο οποίος το 2019 απέκλεισε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση που θα παραβίαζε τη νομοθεσία του ΟΗΕ και θα συνιστούσε προδοσία της παλαιστινιακής υπόθεσης, φέρεται να είπε την Παρασκευή πως τα κτίρια θα ανεγερθούν εντός πέντε έως δέκα ετών, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «λαμβάνει υπόψη υπόψη τα συμφέροντα» και των δύο πλευρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, όπως είναι κατανοητό, χαιρέτισε την ανακοίνωση. Το γραφείο του είπε ότι ήταν σύμφωνο με τις προσπάθειες του κράτους να έχει περισσότερες ξένες διπλωματικές αποστολές στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ αλ Κουντς.
Το καθεστώς του απαρτχάιντ τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει πολλές χώρες να ανοίξουν ή να μεταφέρουν τις διπλωματικές τους αποστολές στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ αλ-Κουντς προκειμένου να εξομαλύνει την κατοχή και να κρύψει τον παράνομο χαρακτήρα της. Μόνο λίγοι έχουν πέσει στη μοχθηρή παγίδα.
Η απόφαση της Ρωσίας να έχει γραφείο πρεσβείας στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ αλ-Κουντς έχει πυροδοτήσει θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους ανθρώπους να την περιγράφουν ως προδοσία προς το λαό της Παλαιστίνης λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή φιλοπαλαιστινιακή στάση της Μόσχας.
Είναι διαφορετικό από την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην κατεχόμενη Αλ Κουντς πριν από πέντε χρόνια. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ρωσική εξωτερική πολιτική δεν υπαγορεύεται από φιλο-ισραηλινές ομάδες λόμπι. Αυτό είναι που το κάνει απογοητευτικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιερουσαλήμ αλ Κουντς, όπου βρίσκεται το τζαμί Αλ Άκσα, βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της Παλαιστίνης και της κατοχικής, παράνομης οντότητας. Η Al-Quds καταλήφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 και προσαρτήθηκε το 1980, αλλά η κίνηση δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.
Με τα χρόνια, εκατοντάδες παράνομοι οικισμοί έχουν εμφανιστεί εκεί, οι οποίοι κρίνονται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κατηγορηματικά καταγγέλλονται από πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα καταδικάσει στο παρελθόν τόσο την ισραηλινή κατοχή όσο και τις παράνομες εποικιστικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Τον Νοέμβριο του 2019, για παράδειγμα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν το δικαίωμα του Ισραήλ να χτίζει παράνομους οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη υπονομεύει τη νομική βάση για την επίλυση της διαφοράς.
Τον Οκτώβριο του 2021, το υπουργείο είπε ότι οι αυξανόμενες ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ αλ-Κουντς είναι παράνομες και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση της ειρήνης.
Μετά τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ το 2018, ο Πούτιν είπε ότι τέτοια μέτρα «μπορούν να ακυρώσουν τις προοπτικές για μια ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
Την Παρασκευή, η δήλωση της ρωσικής πρεσβείας με κλασικό βολτ είπε ότι «συμβαδίζει με την αμετάβλητη πορεία της χώρας μας προς μια δίκαιη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή».
«Πιστεύουμε πως αυτό το βήμα εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της περαιτέρω ενίσχυσης των φιλικών πολύπλευρων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ, καθώς και συμβαδίζει με την αμετάβλητη πορεία της χώρας μας προς μια δίκαιη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από τη μια μίλησε για «ενίσχυση των πολύπλευρων φιλικών σχέσεων» μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ και από την άλλη μιλούσε για «δίκαιη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή». Δεν μπορεί να λειτουργήσει και με τους δύο τρόπους.
Η απόφαση να ανοίξει ένα γραφείο πρεσβείας στην κατεχόμενη al-Quds όχι μόνο ασπρίζει όλες εκείνες τις προηγούμενες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, αλλά επίσης μυρίζει κραυγαλέο πολιτικό οπορτουνισμό.
Ενώ οι περισσότερες ξένες πρεσβείες βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, τέσσερις χώρες έχουν μέχρι στιγμής μεταφέρει τις πρεσβείες τους στην κατεχόμενη Αλ Κουντς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γουατεμάλας, του Κοσσυφοπεδίου και της Ονδούρας. Η Ρωσία έχει επίσης μια λειτουργική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.
Η Ρωσία συμφώνησε να ανοίξει ένα υποκατάστημα της πρεσβείας της στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ αλ Κουντς με αντάλλαγμα το Ισραήλ να αναγνωρίσει την αξίωση της Μόσχας για το επίμαχο σχέδιο.
Για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει ότι μια μακροχρόνια μάχη για την κατοχή του οικοπέδου έχει τελειώσει. Για το Τελ Αβίβ, αυτό σημαίνει πως μια άλλη χώρα έχει τώρα διπλωματικό γραφείο στην κατεχόμενη Αλ Κουντς. Αλλά δεν είναι μια πρόταση που κερδίζει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Palestine Chronicle, το κομμάτι γης όπου η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα διπλωματικά της γραφεία βρίσκεται στη γωνία των οδών King George και Ma'alot στο κέντρο της Jerusalem al-Quds, η οποία θα περιλαμβάνει και κατοικία για Ρώσους διπλωμάτες και αίθουσα συνεδριάσεων.
Η έκθεση ανέφερε ότι ο Ramzy Baroud, ένας μακροχρόνιος παρατηρητής της Παλαιστίνης, είπε ότι δεν ήταν σαφές γιατί η Μόσχα επέλεξε να κάνει μια τέτοια κίνηση «σε μια εποχή που η Μόσχα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αραβική θέση για την Παλαιστίνη», προσθέτοντας πως «Επιτεύχθηκε μια πολιτική ανταλλαγή μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ, δυστυχώς, σε βάρος των Παλαιστινίων».
«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη συγγένεια προς τη Ρωσία στην Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο και την ισχυρότερη θέση της Κίνας σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους, η ρωσική κίνηση, εάν δεν ακυρωθεί, θα μπορούσε να μετατρέψει το «πολιτικό επίτευγμα» της Ρωσίας σε μεγάλη ευθύνη μεταξύ των Παλαιστινίων και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή» είπε.
Η απόφαση ενδέχεται επίσης να ανοίξει το δρόμο για τη συνέχιση των εργασιών του ρωσικού κλάδου της Εβραϊκής Υπηρεσίας, το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας έχει απειλήσει να διαλύσει λόγω παραβίασης των νόμων περί απορρήτου. Η υπηρεσία είναι γνωστή για τις σκοτεινές συναλλαγές στην ενθάρρυνση των εξτρεμιστών Εβραίων να μεταναστεύσουν σε κατεχόμενα εδάφη.
Και στις δύο περιπτώσεις, εάν η Ρωσία προχωρήσει πραγματικά, θα κινδυνεύσει να χάσει όλη την καλή θέληση που έχει στον μουσουλμανικό κόσμο. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν ο Πούτιν και οι βοηθοί του αυτήν την στιγμή.
Το Φεβρουάριο του 2019, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Τελ Αβίβ Anatoly Viktorov δήλωσε ότι η μεταφορά της ρωσικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ [αλ-Κουντς] ήταν «εκτός ατζέντας», ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του στα διεθνή νομικά πλαίσια που σχετίζονται με τα κατεχόμενα.