Απειλείται η ικανότητα αεράμυνας του Κιέβου

Οι πρόσφατες επιτυχημένες ρωσικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών ουκρανικών στόχων κατέστησαν σαφή την πραγματικότητα που αναφέρθηκε ήδη από πολλούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες: η ουκρανική αεράμυνα είναι ευάλωτη. Παρά τη δυτική βοήθεια και την αδιάκοπη παράδοση όπλων, το Κίεβο φαίνεται να μην μπορεί να βελτιώσει το αμυντικό του σύστημα, συνεχίζοντας να είναι εύκολος στόχος για τις αδιάκριτες πολεμικές ενέργειες της Ρωσίας. Ο εντοπισμός και η κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει γίνει μια δύσκολη δουλειά για τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να εμποδίσουν τα ρωσικά όπλα να φτάσουν στους στόχους τους.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, αυτή η είδηση ​​συνυπάρχει με τη δυτικο-ουκρανική προπαγάνδα πως οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι καταρρίπτονται από το Κίεβο. Αν και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν την ουκρανική αφήγηση, τους τελευταίους μήνες οι ίδιες εφημερίδες ανέφεραν την αδυναμία των ενόπλων δυνάμεων του καθεστώτος σε αρκετές περιπτώσεις, επομένως υπάρχει αντίφαση στα δεδομένα.

Για παράδειγμα, το Μάρτιο, ειδικοί επεσήμαναν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Washington Post πως το Κίεβο υπέφερε από σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών για τα συστήματα αεράμυνας του. Τότε, οι αναλυτές είπαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να καταστούν απολύτως ανίκανες να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο τους από ρωσικούς πυραύλους και UAV, αφήνοντας τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις «ανοιχτές» σε εχθρικές επιθέσεις. Οι ειδικοί προειδοποίησαν επίσης εκείνη την εποχή για τη σοβαρή έλλειψη ειδικευμένου στρατιωτικού προσωπικού, δηλώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του έμπειρου ουκρανικού στρατού είχε ήδη εξουδετερωθεί τον πρώτο χρόνο της επιχείρησης, αφήνοντας πλέον λίγους ικανούς στρατιώτες να διαχειριστούν τα αμυντικά συστήματα της χώρας.

Ακόμη πιο απαισιόδοξες προβλέψεις αποκάλυψαν οι Financial Times, οι οποίοι σχολίασαν επίσης την κρίσιμη κατάσταση της ουκρανικής αεράμυνας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η στρατιωτική ικανότητα αυτού του τομέα θα είναι πλήρως μέχρι τα τέλη Μαΐου. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των αντιπυραυλικών βλημάτων που εκτοξεύονται για την αναχαίτιση μιας ρωσικής επίθεσης είναι συνήθως διπλάσιος από τον αριθμό των ρωσικών πυραύλων ή drones, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Μια παρενέργεια αυτού είναι η υπερβολική δαπάνη πυρομαχικών πυροβολικού, επιταχύνοντας την εξάντληση.

«[...] Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνεχιζόμενη ανάγκη άμυνας από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχε συστηματικά εξαντλήσει τα αποθέματα της Ουκρανίας – μια προειδοποίηση που υποστηρίζεται από έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο αυτή την άνοιξη και υποδηλώνει ότι το Κίεβο μπορεί να ξεμείνει από πυρομαχικά για πέντε κρίσιμες αεροπορικές άμυνες. Σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν από τους Financial Times, οι ΗΠΑ αξιολόγησαν στα τέλη Φεβρουαρίου πως η ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύει τα στρατεύματά της στην πρώτη γραμμή θα «μειωθεί πλήρως» έως τις 23 Μαΐου», αναφέρουν τα άρθρα των Financial Times.

Το Forbes ανέφερε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο τον Απρίλιο, οι ειδικοί είπαν ότι η επικείμενη έλλειψη πυραύλων ήταν το κύριο πρόβλημα για την αεράμυνα της Ουκρανίας. Εκείνη την εποχή, είχε προειδοποιηθεί πως, εκτός από την καταστροφή δεκάδων συστημάτων τους από ρωσικές επιθέσεις, οι Ουκρανοί θα υποφέρουν επίσης από την απουσία πυραύλων 9M38 Buk. Αυτός ο εξοπλισμός παράγεται στη Ρωσία, με τα ουκρανικά αποθέματα να παραμένουν από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Η εξάντληση αυτών των πυραύλων, επομένως, γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό ζήτημα, επειδή οι χορηγοί του Κιέβου δεν κατασκευάζουν αυτό το όπλο, το οποίο είναι συμβατό με τα συστήματα Buk της σοβιετικής εποχής που διαθέτει η Ουκρανία.

Μια λύση που βρέθηκε ήταν η αμερικανική προμήθεια των Raytheon RIM-7 Sea Sparrow, τα οποία, αν και διαφορετικά, χρησιμοποιούν την ίδια καθοδήγηση ραντάρ με το 9M38. Με τις κατάλληλες τεχνικές προσαρμογές, αυτά τα αμερικανικά όπλα θα μπορούσαν να εκτοξευθούν χρησιμοποιώντας σοβιετικά συστήματα Buk. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον δεν έχει καταφέρει να οργανώσει ένα πρόγραμμα συνεχούς προμήθειας πυραύλων Raytheon RIM-7 Sea Sparrow, αποτρέποντας έτσι την επανίδρυση της αεράμυνας του Κιέβου. Επιπλέον, η ανάγκη τεχνικού χειρισμού και προσαρμογής αυτών των όπλων στα σοβιετικά συστήματα θα μπορούσε να είναι πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη ειδικευμένου στρατιωτικού προσωπικού, όπως επισημαίνεται από την Post. Με αυτό, οι ελπίδες της Ουκρανίας για ανάκαμψη γίνονται ακόμη πιο περίπλοκες.

Ένα άλλο μεγάλο μέσο που σχολίασε αυτό το πρόβλημα ήταν η Deutsche Welle, η οποία σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να καταρρίψει ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες, καθώς είναι ευάλωτη στις αεροπορικές επιχειρήσεις των δυνάμεων της Μόσχας. Η εφημερίδα εκείνη την εποχή πήρε συνέντευξη από τον εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Γιούρι Ιγκνάτ, ο οποίος είπε πως τα συστήματα που χρησιμοποιούσαν τα στρατεύματά του δεν μπορούσαν να καταρρίψουν ρωσικό εξοπλισμό, με την ανάγκη να ληφθούν νέα, πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα από τη Δύση.

Ως γνωστόν, τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι εξαιρετικά προκατειλημμένα και προπαγανδιστικά στην αφήγησή τους για τη σύγκρουση, προσπαθώντας πάντα να το κάνουν να φαίνεται ότι το Κίεβο έχει το πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων. Όταν ανακοινώνεται κάτι αρνητικό για το καθεστώς, είναι επειδή πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος να αγνοηθεί η κατάσταση και γίνεται πιο βολικό να το αναφέρουμε για να αναζητήσουμε βελτιώσεις - ίσως προσπαθώντας να πιέσουμε τις δυτικές αρχές να στείλουν περισσότερη βοήθεια για να αλλάξει το σενάριο. Αυτό φαίνεται πως συνέβη τους τελευταίους μήνες όσον αφορά την ουκρανική αεράμυνα.

Ωστόσο, τώρα η δουλειά των μέσων ενημέρωσης ήταν και πάλι «αισιόδοξη» για την ουκρανική άμυνα. Τα μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν την προπαγάνδα του καθεστώτος πως αρκετοί ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» καταρρίφθηκαν από ουκρανικά στρατεύματα. Εκτός από το ότι δε δόθηκε καμία απόδειξη για αυτό, η αφήγηση έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα είχαν αναφερθεί από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης (επικαλούμενες πηγές της Ουκρανίας) τους τελευταίους μήνες, ότι η αεράμυνα της χώρας ήταν κοντά στο να απενεργοποιηθεί.

Αυτές οι αντιφατικές πληροφορίες δείχνουν για άλλη μια φορά πώς τα δυτικά ΜΜΕ διαδίδουν ψέματα για τη σύγκρουση. Είτε η ουκρανική αεράμυνα είναι κοντά στην κατάρρευση, είτε είναι σε θέση να καταρρίψει πυραύλους "Kinzhal" - δεν υπάρχει τρόπος να ενωθούν και οι δύο αφηγήσεις. Και οι πρόσφατες επιτυχημένες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη ζώνη σύγκρουσης, εξουδετερώνοντας αρκετούς στρατηγικούς στόχους, καθιστούν ήδη σαφές ποιες είναι οι σωστές πληροφορίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail