Οι Δυτικοί που ζητωκραυγάζουν για τον Πριγκόζιν θέλουν άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο

Η απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν οδήγησε στην περίεργη αντίδραση πολλών Δυτικών που επευφημούν για την επιτυχία του, κάτι που είναι ειρωνικό, καθώς ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δυνάμεις του βαδίζουν στη Μόσχα είναι η κλιμάκωση της στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Πούτιν, αντίθετα, πρότεινε έντονα νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ενδιαφέρεται να επιλύσει πολιτικά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ - Ρωσίας με πληρεξούσιο, αν διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας του. Οι ακόλουθες δύο αναλύσεις θα πρέπει να ενημερώσουν τους αναγνώστες σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο όλα αυτά εκτυλίσσονται:

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

* "Η προδοσία του Πριγκόζιν είναι απαράδεκτη ανεξάρτητα από τη γνώμη κάποιου για την ειδική επιχείρηση"

* "Η απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν κινδυνεύει η Ρωσία να αρπάξει την ήττα από τα σαγόνια της Νίκης"

Εν συντομία, επισημαίνουν ότι η στρατιωτικο-στρατηγική δυναμική αυτής της σύγκρουσης έχει αλλάξει ριζικά τόσο πολύ την περασμένη εβδομάδα μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, ώστε η Ρωσία μπορεί τώρα να αξιοποιήσει την αιχμή της στον "αγώνα εφοδιαστικής"/ "πόλεμο φθοράς" για να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ. Η απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς κινδυνεύει να αντιστρέψει την επιτόπια και πολιτική πρόοδο της χώρας του για να τερματίσει τελικά αυτόν τον πόλεμο με αντιπροσώπους.

Οι παραπλανημένοι Δυτικοί μπορεί να πιστεύουν ότι τον επευφημούν για την υποστήριξη της αποσταθεροποίησης της Ρωσίας από μέσα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως στην πραγματικότητα υποστηρίζουν άλλον ένα παγκόσμιο πόλεμο αν πάρουν αυτό που θέλουν, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο σε κάθε περίπτωση. Για λόγους συζήτησης, το εξαιρετικά περιθωριακό σενάριο του Prigozhin να τραβήξει με επιτυχία την απόπειρα πραξικοπήματος θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα στην απόσυρση του υπονοούμενου κλάδου ελιάς του Προέδρου Πούτιν στις ΗΠΑ και στην επακόλουθη κλιμάκωση της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Αν και η χώρα τους διατηρεί επί του παρόντος το πλεονέκτημα της "μάχης της εφοδιαστικής" με το ΝΑΤΟ, αυτό το μπλοκ δεν αναμένεται να αφήσει την Ουκρανία να καταρρεύσει και στη συνέχεια να πέσει πλήρως κάτω από τη "σφαίρα επιρροής" της Ρωσίας σε περίπτωση που η Μόσχα επιτύχει πλήρη νίκη σε αυτή τη σύγκρουση. Αντίθετα, είναι πολύ πιο πιθανό ότι η Πολωνία θα ηγηθεί μιας επίσημης επέμβασης του ΝΑΤΟ σε αυτή την τότε καταρρέουσα πρώην Σοβιετική Δημοκρατία από απελπισία να παγώσει τις γραμμές του μετώπου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες ακόμη ενός Παγκόσμιου Πολέμου με εσφαλμένο υπολογισμό, επομένως γιατί πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Ομοίως, η άλλη όψη του σεναρίου είναι ότι η απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν αποσταθεροποιεί τη Ρωσία σε σημείο να υπονομεύσει το προβάδισμά της στην "κούρσα της εφοδιαστικής" και τελικά να καταλύσει την αντιστροφή των επιτόπιων κερδών της τους τελευταίους 16 μήνες. Οι επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια αυτού του γεγονότος θα μπορούσαν να δουν τη Ρωσία να αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως έσχατη λύση από την αυτοάμυνα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, τίποτα καλό δεν είναι πιθανό να βγει από τα τελευταία γεγονότα. Οι πιθανότητες επιτυχίας του Πριγκόζιν είναι μηδενικές χωρίς την υποστήριξη των ισχυρότερων μελών της ελίτ των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Πρόεδρο Πούτιν τις 18 ώρες από την έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος. Η "Βαλκανοποίηση" της Ρωσίας μέσω του "εμφυλίου πολέμου" είναι μια πολιτική φαντασίωση που πολλοί Δυτικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απολαμβάνουν να επιδίδονται, αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η επευφημία για τον Πριγκόζιν ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με επευφημία για άλλον έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail