Ο Μπάιντεν ανατινάζει τη διπλωματική αποστολή του Μπλίνκεν στην Κίνα

Ο Joe Biden το κάνει ξανά. Λιγότερο από 24 ώρες αφότου ο Υπουργός Εξωτερικών Blinken μίλησε ενώπιον των Κινέζων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πραγματικά ειλικρινά την πολιτική της One China και αποφεύγουν να ζητούν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ο Μπάιντεν άνοιξε το στόμα του και αποκάλεσε τον Xi Jinping δικτάτορα. Ενώ αυτό συγκέντρωσε χειροκροτήματα από τους Αμερικανούς χρηματοδότες, κατέστρεψε την αξιοπιστία του Blinken στους Κινέζους και επιβεβαίωσε τις χειρότερες υποψίες τους για τις προθέσεις των ΗΠΑ.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν πρόκειται για την τέχνη της διπλωματίας, το να λες αυτό που πραγματικά σκέφτεσαι ή πιστεύεις δεν είναι αποδεκτή πρακτική. Ενώ πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Σι της Κίνας είναι δικτάτορας και αναρωτιούνται ποια είναι η φασαρία που επικρατεί γύρω από την ασυγκράτητη, αυθόρμητη παρατήρηση του Μπάιντεν, που λέει ότι αυτό δημοσίως εντείνει τις κινεζικές αμφιβολίες για τις προθέσεις των ΗΠΑ και καθιστά σχεδόν αδύνατο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν οποιαδήποτε είδος παραγωγικής σχέσης εργασίας με την Κίνα στο μέλλον.

Μόλις μια μέρα μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν το Σαββατοκύριακο στην Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια κίνηση που εξόργισε το Πεκίνο και άφησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους μπερδεμένους. Ο Μπάιντεν έκανε τα σχόλια μπροστά σε δωρητές σε εκδήλωση στην Καλιφόρνια.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ χαρακτήρισε τα σχόλια «πρόκληση» και «ανεύθυνα». Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν ιδιωτικά να ενημερώσουν τους Κινέζους ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει αλλαγή του τόνου ή της διάθεσης από την επίσκεψη του Blinken.

https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/27593

Υποψιάζομαι πως υπήρχαν ορισμένοι από τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Xi Jinping που προειδοποίησαν ότι η υποδοχή του Blinken ήταν λάθος και πως οι  δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν τις ΗΠΑ ότι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Μάντεψε! Και τώρα αδειάστηκαν όσοι στην κινεζική κυβέρνηση υποστήριξαν τη συνάντηση με τον Blinken. 

Οι αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην κυβέρνηση Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικανών, πρέπει να κάνουν μια επιλογή - να χαλαρώσουν τα εμπρηστικά, απειλητικά ρητορικά σχόλια ή να προετοιμαστούν για επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα που θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον. Δεν υπάρχει μέση λύση.

Πολλοί από τους λεγόμενους Αμερικανούς μάβεν της Κίνας υποστηρίζουν περισσότερη αποτροπή (δηλαδή, περισσότερο καμπάνα). Το CSIS δημοσίευσε τα αποτελέσματα ενός πολεμικού παιχνιδιού Κίνας/Αμερικής τον Ιανουάριο:

Το CSIS ανέπτυξε ένα παιχνίδι πολέμου για μια κινεζική αμφίβια εισβολή στην Ταϊβάν και το έτρεξε 24 φορές. Στα περισσότερα σενάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες/Ταϊβάν/Ιαπωνία νίκησαν μια συμβατική αμφίβια εισβολή από την Κίνα και διατήρησαν μια αυτόνομη Ταϊβάν. Ωστόσο, αυτή η άμυνα είχε υψηλό κόστος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχασαν δεκάδες πλοία, εκατοντάδες αεροσκάφη και δεκάδες χιλιάδες προσωπικό. Η Ταϊβάν είδε την οικονομία της κατεστραμμένη. Επιπλέον, οι υψηλές απώλειες κατέστρεψαν την παγκόσμια θέση των ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Η Κίνα έχασε επίσης πολύ και η αποτυχία να καταλάβει την Ταϊβάν μπορεί να αποσταθεροποιήσει την εξουσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Δεν αρκεί λοιπόν η νίκη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενισχύσουν άμεσα την αποτροπή.

Η πρόταση για «ενίσχυση της αποτροπής των ΗΠΑ», η οποία είναι ακαδημαϊκή ορολογία για την οικοδόμηση στρατιωτικής ικανότητας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, δεν είναι μια αρχή. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη βαλτώσει στην Ουκρανία, έχουν εξαντλήσει τις κρίσιμες προμήθειες όπλων και δεν έχουν τη βιομηχανική ικανότητα να αντικαταστήσουν γρήγορα τα όπλα και να κατασκευάσουν τανκς, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία που απαιτούνται, θεωρητικά τουλάχιστον, για την αποτροπή της Κίνας.

Η Κίνα είναι πιθανό να γίνει πιο σταθερή στον καθορισμό των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της και θα καταστήσει το κανονικό εμπόριο με την Ταϊβάν πιο δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά βλέπει τον πόλεμο ως έσχατη λύση. Η Κίνα έχει πολλά άλλα χαρτιά να παίξει. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι οι εκλογές της 13ης Ιανουαρίου 2024 στην Ταϊβάν, όπου το κόμμα που θέλει μια στενότερη σχέση με την ηπειρωτική χώρα φαίνεται να έχει την ευκαιρία να κερδίσει την Προεδρία. Εάν επικρατήσει το Kuomintang, τότε η πόρτα είναι ανοιχτή για μια ειρηνική συμφιλίωση μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της Ταϊβάν. Αυτό θα είναι μια γροθιά στο σπλάχνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ανατρέψει τα δυτικά σχέδια να υποδαυλίσουν ένα ρήγμα στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι δυτικές και κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών θα παρεμβαίνουν ενεργά σε αυτές τις εκλογές για να διασφαλίσουν τα αντίστοιχα συμφέροντά τους. Προειδοποίηση υποκρισίας — μην εκπλαγείτε που πολλοί από τους Αμερικανούς πολιτικούς που κατήγγειλαν την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 θα είναι ενθουσιώδεις υποστηρικτές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των θυγατρικών της υπηρεσιών που αναμειγνύονται επιθετικά στις εκλογές στην Ταϊβάν. Μπορούμε να σας το κάνουμε αλλά μην το κάνετε σε εμάς.

Εάν κρατάτε την αναπνοή σας με την ελπίδα μιας ειρηνικής επίλυσης αυτής της σύγκρουσης, θα λιποθυμήσετε από έλλειψη οξυγόνου. Φοβάμαι πως η αμερικανική πολιτική δυναμική είναι τόσο τοξική και στριμμένη που ετοιμαζόμαστε για έναν αναπόφευκτο πόλεμο με την Κίνα. Ανησυχώ επίσης ότι οι Κινέζοι ηγέτες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να συνεργαστούν στενότερα με τη Ρωσία για την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα αποδυναμώσει την αμερικανική επιρροή και θα ενισχύσει τις ναυτικές, αεροπορικές και υπερηχητικές ικανότητές της σε πυραύλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail