Πώς σχηματίστηκαν οι BRICS και γιατί δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει τις πραγματικές τους δυνατότητες

Έχοντας δημιουργηθεί στην αυγή του 21ου αιώνα, οι BRICS αντιπροσωπεύουν μια μοναδική διεθνή ένωση πέντε αναδυόμενων παγκόσμιων οικονομιών: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Η κοινή υπόσχεση και οι ευκαιρίες αυτών των χωρών να προωθήσουν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό στην παγκόσμια οικονομία οδήγησαν στη δημιουργία τους. Παρά τις πολλές ευκαιρίες, οι BRICS απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Αυτή η υποαπόδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο περίπλοκο τριμερές χάσμα μεταξύ Ινδίας, Κίνας και Ρωσίας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

BRICS: Περίληψη

Η δημιουργία των BRICS αποσκοπούσε κυρίως στη μόχλευση της αμοιβαίας ανάπτυξης και μεγέθυνσης μέσω συνεργατικών πρωτοβουλιών. Ιδρύθηκαν το 2006 ως BRIC και αργότερα υποδέχθηκαν τη Νότια Αφρική το 2010 για να σχηματίσουν τους BRICS. Επί του παρόντος, το μερίδιο των χωρών BRICS είναι σχεδόν το 42 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 23 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ και σχεδόν το 17 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου.

Η βασική αποστολή των BRICS περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την ενίσχυση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς όπως το εμπόριο, τα οικονομικά, η τεχνολογία και οι επενδύσεις και η προώθηση της αμοιβαίας πολιτιστικής κατανόησης και συνεργασίας. Η συμμαχία στοχεύει επίσης να αποτελέσει αντίβαρο στους παραδοσιακά δυτικού προσανατολισμού διεθνείς θεσμούς και πλαίσια.

Απραγματοποίητοι στόχοι

Η υπόθεση των BRICS είναι μια θεωρητική υπόσχεση. Ωστόσο, ένας αριθμός παραγόντων συμβάλλουν στο γιατί ένας οργανισμός δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει τις αναμενόμενες δυνατότητές του.

Οικονομική ετερογένεια και διαφορετικά συμφέροντα: Η οικονομική σύνθεση, οι φάσεις οικονομικής ανάπτυξης και τα εθνικά συμφέροντα των χωρών που συμμετέχουν διαφέρουν σημαντικά. Για παράδειγμα, η Κίνα και η Ινδία είναι γνωστές για τους αναδυόμενους τεχνολογικούς τους τομείς, ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους πόρους και η Βραζιλία και η Νότια Αφρική βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές εμπορευμάτων. Αυτή η οικονομική ετερογένεια συχνά προωθεί διαφορετικά και μερικές φορές αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα που εμποδίζουν τη συνεργασία.

Έλλειψη οριστικού σχεδίου: Οι χώρες BRICS δε διαθέτουν έναν ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο οδικό χάρτη για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Η έλλειψη γραμματείας ή επίσημου συντάγματος περιορίζει την ικανότητά του να σχεδιάζει και να εκτελεί αποτελεσματικά συντονισμένες τακτικές.

Διεθνές γεωπολιτικό κλίμα: Το διεθνές γεωπολιτικό κλίμα επηρεάζει επίσης την ικανότητα των χωρών BRICS να ενεργούν ως ενιαίο μέτωπο. Η εδραιωμένη θέση των δυτικών χωρών στην παγκόσμια οικονομία και τους διεθνείς θεσμούς αντιτίθεται σθεναρά στη φιλοδοξία των χωρών BRICS να αναλάβουν σημαντικό ρόλο.

Τριμερές πρόβλημα: Ινδία, Κίνα και Ρωσία

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις χώρες BRICS είναι το περίπλοκο τριμερές ζήτημα της Ινδίας, της Κίνας και της Ρωσίας, που κάνει τη συμμαχία πιο δύσκολη.

Σχέσεις Κίνας-Ινδίας: Αν και η Κίνα και η Ινδία είναι τα πολυπληθέστερα κράτη BRICS, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι τεταμένες από γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως λόγω μακροχρόνιων συνοριακών διαφορών, της στρατηγικής συμμαχίας της Κίνας με το Πακιστάν και των ανταγωνιστικών επιπτώσεων στην Ασία. Αυτά τα θέματα αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την αποτελεσματική συνεργασία στις χώρες BRICS.

Σχέσεις Ρωσίας και Κίνας: Αν και η Ρωσία και η Κίνα αντιπροσωπεύουν μια ενιαία θέση ενάντια στη Δύση, η συνεργασία τους στους BRICS είναι δύσκολη. Η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας απωθεί τη Ρωσία και δημιουργεί μια ανισορροπία ισχύος. Η Ρωσία ανησυχεί επίσης για την αύξηση της επιρροής της Κίνας στην Κεντρική Ασία, η οποία παραδοσιακά θεωρείται η σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας: Η Ινδία και η Ρωσία είχαν μια ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση. Ωστόσο, καθώς η Ινδία έχει μετακινηθεί σταδιακά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αμυντικές προμήθειες και η Ρωσία είναι πιο κοντά στην Κίνα και το Πακιστάν, ο άλλοτε ισχυρός δεσμός έχει αδυνατίσει. Αυτή η δυναμική επηρεάζει τη συνεργασία τους BRICS.

Αυτά τα γεωπολιτικά υποκείμενα ρεύματα εμποδίζουν σημαντικά την ικανότητα των χωρών BRICS να ενεργούν ως ενιαία οντότητα και να επιτυγχάνουν τους οραματιστικούς τους στόχους.

Συμπέρασμα

Οι BRICS αντιπροσωπεύουν μια τολμηρή προσπάθεια επαναβαθμονόμησης των εξισώσεων της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος. Ωστόσο, λόγω πολλών παραγόντων όπως η οικονομική ετερογένεια, η έλλειψη οριστικής ατζέντας, το διεθνές γεωπολιτικό κλίμα και η εσωτερική διαίρεση μεταξύ Ινδίας, Κίνας και Ρωσίας, η συμμαχία δεν φτάνει στο αποκορύφωμά της. Για να γίνουν οι BRICS σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, απαιτείται καλύτερη εσωτερική αρμονία, στρατηγική σαφήνεια και μονόπλευρη δέσμευση για την υπέρβαση των ατομικών διαφορών για την επίτευξη κοινών συμφερόντων. Θα είναι συναρπαστικό να παρακολουθούμε πώς αυτές οι χώρες πλοηγούνται στις περίπλοκες σχέσεις τους καθώς προσπαθούν να κάνουν τους BRICS μια τρομερή δύναμη στην παγκόσμια οικονομία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail