Φωτογραφία: syl.ru |
Lyuba Lulko - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Η οικονομική αναταραχή στις ΗΠΑ —πληθωρισμός, τεράστιο εθνικό χρέος, υψηλά επιτόκια— έκανε το δολάριο ΗΠΑ ευάλωτο. Η πολιτική των ΗΠΑ για επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου σε δολάρια και η πολιτική αποσταθεροποίηση σε μη πιστές χώρες οδήγησαν πολλούς να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση στο δολάριο. Οι χώρες BRICS δεν αποτελούν εξαίρεση και το γεγονός πως πολλές άλλες χώρες προσβλέπουν τώρα στους BRICS μιλά για την αυξανόμενη δύναμη της εναλλακτικής σύνδεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νέο αποθεματικό νόμισμα στην ατζέντα των BRICS
Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακανονίζεται επί του παρόντος σε δολάρια ΗΠΑ, αλλά το μερίδιο του δολαρίου στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών πολλών χωρών έχει μειωθεί στο 56%.
Ένα νέο κοινό νόμισμα για τον διακανονισμό πληρωμών μεταξύ των κρατών μελών των BRICS θα απλοποιήσει τις συναλλαγές. Αντίστοιχα, τα μέλη του μπλοκ θα έχουν το δικό τους σύστημα πληρωμών.
Μετά τη συνάντηση στο Κέιπ Τάουν, οι υπουργοί Εξωτερικών απευθύνθηκαν στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης BRICS (NDB) ζητώντας συστάσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το νέο κοινό νόμισμα, ανέφερε το Bloomberg.
Η πρόεδρος της NDB Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζα προσπαθούσε να επεκτείνει περαιτέρω τον κατάλογο των μελών της. Το Μπαγκλαντές και τα ΗΑΕ εντάχθηκαν στην NDB το 2021, ακολουθούμενα από την Ουρουγουάη και την Αίγυπτο αργότερα. Η Σαουδική Αραβία συζητά την ένταξη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor είπε πως το μπλοκ θα μπορούσε να είναι «μεταμορφωτικό», καθώς θα μπορούσε να εκπροσωπεί χώρες «που ήθελαν να παίξουν ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, παρέχοντας οφέλη στον παγκόσμιο Νότο».
Τα μέλη των BRICS αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε οργανώσεις όπως η G7 για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Αυτή είναι προϋπόθεση για την ένταξη στους BRICS, πιστεύει η ρωσική πλευρά.
Πιθανότατα, το νέο νόμισμα BRICS θα είναι το γιουάν
Η Κίνα είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για τις περισσότερες χώρες BRICS και εκείνες που θέλουν να ενταχθούν στο μπλοκ. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Δημόσιου Επενδυτή του OMFIF που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022 ανέφερε ότι το 31 τοις εκατό των ερωτηθέντων διαχειριστών τραπεζικών αποθεματικών σχεδίαζε να αυξήσει τα διαθέσιμά του σε γιουάν εντός των επόμενων 1-2 ετών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία θα αγοράζει γιουάν αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα για τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Η κινεζική κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) που περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Αυτό θα τονώσει το εμπόριο πετρελαίου σε γιουάν καθώς και τους επενδυτικούς δεσμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τη μοίρα του πετροδολαρίου. Το Ιράκ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για έναρξη εμπορίας πετρελαίου σε γιουάν και ένταξη στους BRICS.
Είναι σημαντικό πως το Μάρτιο του 2023, το γιουάν ξεπέρασε το δολάριο στις διασυνοριακές συναλλαγές της Κίνας και αντιπροσώπευε το 48,4% του συνόλου των συναλλαγών, ενώ το μερίδιο του δολαρίου μειώθηκε στο 46,7%.
Το Πεκίνο ξεκίνησε επίσης υπεράκτιες αγορές γιουάν σε βασικά χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ και το Λουξεμβούργο και υπέγραψε διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε τοπικό νόμισμα με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Καζακστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Λάος ενώ σχεδιάζει να ανοίξει νέες γραμμές στη Μέση Ανατολή.
Η τάση είναι σαφής - ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών θα έλκεται προς το εμπόριο γιουάν.
Εάν προκύψουν εμπορικά βιώσιμοι εναλλακτικοί μηχανισμοί πληρωμής, θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν ακόμη περισσότερο το δολάριο, ειδικά εάν ο πληθωρισμός των ΗΠΑ αυξηθεί έντονα αργότερα φέτος.
Φυσικά, το γουάν δε θα μπορέσει να διώξει το δολάριο από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αυτή η διαδικασία θα μπορούσε ωστόσο να συμβεί πιο γρήγορα, σε αντίθεση με πολλές προβλέψεις στη Δύση.
Τα μέλη των BRICS σήμερα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 42 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, το 23 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και το 18 τοις εκατό του εμπορίου. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του περασμένου έτους δείχνουν ότι συλλογικά, οι οικονομίες των BRICS, σε όρους PPP, είναι ήδη μεγαλύτερες από τις οικονομίες της G7 μαζί. Το μερίδιο της G7 στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώνεται. Η Ιαπωνία δεν έχει δείξει καθαρή αύξηση του ΑΕΠ της εδώ και 20 χρόνια. Η Ιταλία ουσιαστικά δεν αναπτύσσεται. Επομένως, η ιδέα ότι οι χώρες της G7 είναι κάτι που ακολουθεί όλος ο κόσμος είναι εσφαλμένη.