Ο Μακρόν προτιμά τους BRICS έναντι του παλιού και άσκοπου ΝΑΤΟ

Σε μια γεωπολιτική ανατροπή που ακινητοποίησε τους πάντες, η κίνηση BRICS του Μακρόν έχει κάνει τις γλώσσες να παραμιλούν. Πρόκειται για διάλυση με το ΝΑΤΟ ή για στρατηγικό χορό συμμαχιών;

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε το βλέμμα του. Από τη γερασμένη και, σύμφωνα με τον ίδιο, «άσκοπη» συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ζωντανά έθνη των BRICS. Οι δονήσεις μιας πιθανής διάλυσης με το ΝΑΤΟ γίνονται αισθητοί για άλλη μια φορά, θυμίζοντας την ανακοίνωση του στρατηγού Ντε Γκωλ το 1966. Αλλά ο Μακρόν χορεύει πραγματικά με μια νέα μελωδία;

Το ΝΑΤΟ, που γεννήθηκε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου για να αντιμετωπίσει την απειλή της ΕΣΣΔ ή της σημερινής Ρωσίας, έχει αντιμετωπίσει εσωτερικές διαιρέσεις και εντάσεις όλα αυτά τα χρόνια. Η γεωπολιτική δυναμική αλλάζει όπως και ο κόσμος, και ορισμένα έθνη γίνονται όλο και πιο δυσαρεστημένα με τη συμμαχία. Η Γαλλία, η οποία υπήρξε ιστορικά μέλος του ΝΑΤΟ, φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση ενός νέου ρυθμού που οδηγεί στο κατώφλι της Μόσχας.

Οι ψίθυροι αφθονούν πως η Γαλλία μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας σχέσης με το μπλοκ BRICS, μια συμμαχία της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Η επιθυμία του Μακρόν να συμμετάσχει σε μια επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS έχει προκαλέσει προβληματισμό, ειδικά από την στιγμή που η Γαλλία δεν είναι μέλος.

Η υπόθεση BRICS του Μακρόν

Την Τρίτη, η γαλλική εφημερίδα L'Opinion ανέφερε, επικαλούμενη πηγές στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ότι ο Μακρόν ζήτησε από τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα μια πρόσκληση για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS.

Σε αυτό, ακόμη και η Ρωσίδα υπουργός Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε από τον Μακρόν να εξηγήσει γιατί θέλει να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ανώτατου επιπέδου των BRICS που φιλοξενείται στη Νότια Αφρική.

«Θα ήταν ωραίο αν [το γραφείο του Μακρόν] έλεγαν γιατί θέλουν [να παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής]. Θέλουν να έρθουν ξανά σε επαφή για να δείξουν τη δραστηριότητα του Παρισιού ή είναι «δούρειος ίππος».

Κατά κάποιο τρόπο, αφήστε τους να εξηγήσουν», είπε η Ζαχάροβα στο Radio Sputnik.

Μερικοί σκεπτικιστές το βλέπουν ως τέχνασμα δούρειου ίππου, αλλά ίσως υπάρχουν περισσότερα από όσα φαίνονται στο μάτι.

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η Γαλλία μπορεί να είναι έτοιμη να αποκηρύξει τις δυτικές επιταγές και να οικοδομήσει μια νέα διαδρομή με τη Ρωσία. Εξετάστε τις επιθετικές προσπάθειές της να αποδολαριοποιήσει τη γαλλική οικονομία. Πρόσφατα, η Γαλλία έκανε ένα βήμα προς την αποδολαριοποίηση στην Ευρώπη διαπραγματευόμενη σε γιουάν. Αυτό υποδηλώνει μια μετατόπιση από τη δυτική οικονομική ηγεμονία.

Για να διευρύνουμε την εικόνα, η περιφρόνηση του Μακρόν στην απαίτηση του Μπάιντεν για πλήρη απαγόρευση της Ρωσίας είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ. Η απόρριψη του Μακρόν στο αίτημα του Μπάιντεν να απαγορεύσει οριστικά τη Ρωσία. Είναι σαφές πως η Γαλλία τείνει όλο και περισσότερο να πάει ενάντια στο κόκκο της δυτικής συναίνεσης υπέρ μιας στρατηγικής πιο φιλικής προς τη Ρωσία.

Αυτά τα πρόσφατα βήματα, μαζί με το ενδιαφέρον του Μακρόν για τη διάσκεψη των BRICS, υποδηλώνουν ότι η Γαλλία απομακρύνεται από την αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Είναι αυτή η αρχή μιας νέας εποχής κατά την οποία η Γαλλία αποδέχεται ένα νέο σύστημα διεθνών σχέσεων ή απλώς βλέπουμε ένα καλά σχεδιασμένο μπαλέτο διπλωματικών σκακιστικών κινήσεων; Μόνο ο χρόνος θα αποκαλύψει τα αληθινά κίνητρα πίσω από την κίνηση του Μακρόν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail