Η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS

Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της τράπεζας των BRICS και της Σαουδικής Αραβίας, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, είναι ανεπιθύμητη για τη Δύση, καθώς σηματοδοτεί και πάλι μια άλλη πρόοδο στην αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε συνομιλίες για να ενταχθεί στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS ως το ένατο μέλος της, μια απόφαση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και με πολιτικά κίνητρα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το όφελος της Σαουδικής Αραβίας από την ένταξή της στο NDB είναι σαφές, δεδομένης της δυνατότητας για αύξηση του εμπορίου, ειδικά των σαουδαραβικών εξαγωγών. Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου στον κόσμο και οι χώρες BRICS παράγουν πολλά διαφορετικά αγαθά. Επομένως, μια τέτοια συνεργασία μπορεί να θεωρηθεί αμοιβαία επωφελής. Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στο NDB θα επεκτείνει την εσωτερική αγορά των χωρών BRICS, πράγμα που σημαίνει άνοιγμα νέων ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες.

Όπως ανέφερε το Bloomberg στις 30 Μαΐου: «Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο δανειστής που δημιουργήθηκε από την ομάδα εθνών BRICS, θα διευρύνει τα μέλη της καθώς επιδιώκει να ενισχύσει το κεφάλαιό της και να αντιμετωπίσει την επιρροή των πολυμερών τραπεζών που κυριαρχούνται από τη Δύση».

Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή και ο γείτονάς της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), είναι ήδη μέλος της NDB. Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS. Στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο θα συζητηθεί η επέκταση της ομάδας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της αραβικής χώρας.

«Στη Μέση Ανατολή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και επί του παρόντος συμμετέχουμε σε έναν κατάλληλο διάλογο μαζί τους», τόνισε η NDB στους Financial Times σε δήλωση.

Οι συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία έρχονται καθώς η NDB ετοιμάζεται να αξιολογήσει επίσημα τις επιλογές χρηματοδότησής της, οι οποίες αμφισβητήθηκαν μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η ένταξη πιθανότατα θα χορηγηθεί καθώς θα ενισχύσει τους δεσμούς της Σαουδικής Αραβίας με τις χώρες BRICS, ειδικά όταν η χώρα επιδιώκει στενότερες σχέσεις με όλες τις δυνάμεις, ιδιαίτερα την Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping χαιρέτισε μια «νέα εποχή» στους δεσμούς των χωρών όταν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία το 2022. Το πιο σημαντικό, το Πεκίνο το Μάρτιο μεσολάβησε σε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων, κάτι που εξόργισε την Ουάσιγκτον.

Η NDB έχει δανείσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 96 έργα στα πέντε ιδρυτικά μέλη - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - αλλά η τράπεζα έχει επεκτείνει τα μέλη της για να συμπεριλάβει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Αν και η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές αντιπροσωπεύουν μεγάλες αναδυόμενες αγορές και οικονομίες, η Σαουδική Αραβία, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα εκπροσωπούσε έναν άλλο πλούσιο μέτοχο της NDB.

«[Οι επιλογές συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι] το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ashwani Muthoo, γενικός διευθυντής του ανεξάρτητου γραφείου αξιολόγησης του NDB, το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι.

Ο Muthoo αρνήθηκε να σχολιάσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο ήθελε να εξετάσει εναλλακτικά μέσα και νομίσματα για να φέρει πόρους, κάτι που μπορεί να προσφέρει η Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ Μισούστιν είπε σε επίσκεψή του στην Κίνα τον Μάιο πως η Μόσχα έβλεπε «έναν από τους κύριους στόχους της τράπεζας» την υπεράσπιση του μπλοκ από «παράνομες κυρώσεις από τη συλλογική Δύση». Αυτό το γεγονός ενδιαφέρει τη Σαουδική Αραβία καθώς σπάει από την υποτέλεια των ΗΠΑ για να γίνει μια κυρίαρχη δύναμη της Μέσης/Περιφερείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin είπε τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι ηγέτες των BRICS συμφώνησαν στην επέκταση του μπλοκ και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συζήτηση για τα πρότυπα και τις διαδικασίες επέκτασης. Ο Wang σημείωσε επίσης πως η Κίνα θα συνεργαστεί με άλλα μέλη των BRICS για να προωθήσει από κοινού τη διαδικασία επέκτασης, έτσι ώστε περισσότεροι εταίροι να ενταχθούν στην οικογένεια των BRICS.

Με την πρώτη αποδοχή στην NDB, θα άνοιγε ο δρόμος της Σαουδικής Αραβίας για ένταξη στους BRICS. Όπως αναφέρθηκε, η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα ενταχθεί στην NDB καθώς οι τράπεζες έχουν ισχυρή βούληση να επεκτείνουν τα μέλη τους, κάτι που θα σηματοδοτήσει την ενδεχόμενη ένταξη της αραβικής χώρας στο μπλοκ.

Η Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρος της τράπεζας, δήλωσε στην ετήσια συνεδρίαση της NDB στη Σαγκάη στις 30 Μαΐου, «Ο κόσμος διέρχεται μια διαδικασία μετασχηματισμού και δεν αφορά ένα νόμισμα έναντι κάποιου άλλου. Η NDB θα συνεχίσει να αναζητά κεφάλαια στην αγορά του δολαρίου αλλά και στην ασιατική αγορά».

Το γεγονός ότι η NDB αποτελείται από τις πιο ισχυρές και πλουσιότερες χώρες εκτός του δυτικού μπλοκ ανησυχεί την Ουάσιγκτον καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ηγεμονία του δολαρίου. Με το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης του έργου της NDB σε τοπικά νομίσματα στο 22%, η τράπεζα βρίσκεται σε καλή πορεία για να πετύχει τον στόχο της για 30% έως το 2026. Αυτό το ποσοστό θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια και η προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Έτσι, η χώρα της Μέσης Ανατολής θα συμμετάσχει ενεργά στην αποδολαριοποίηση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail