Συντριβή των καρτέλ του Captagon: Συρία και Σαουδική Αραβία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η συμφωνία της συριακής κυβέρνησης να πατάξει τα παράνομα δίκτυα Captagon ως μέρος της περιφερειακής διπλωματικής αποκατάστασης υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινές προσπάθειες, ακόμη και αν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ να κρατήσουν τη Δαμασκό απομονωμένη.

Σε μια σημαντική επίδειξη συνεργασίας και αποφασιστικότητας, το συριακό κράτος έχει εντείνει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της παρασκευής και της λαθρεμπορίας ναρκωτικών εντός των συνόρων του, στοχεύοντας συγκεκριμένα τη ροή του εξαιρετικά εθιστικού ναρκωτικού που είναι γνωστό ως Captagon στη Σαουδική Αραβία. 

thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρή απειλή που συνιστά αυτό το παράνομο εμπόριο, η συριακή ηγεσία έχει αναλάβει στρατηγικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης αξιωματικών και μιας συνολικής εκστρατείας ασφαλείας για την εξάλειψη των δικτύων καρτέλ που λειτουργούν στη χώρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομές στις συνοριακές περιοχές όπου ο έλεγχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είναι αδύναμος, και απείλησαν ακόμη και να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές για να στοχεύσουν εργοστάσια Captagon.

Κοινή προσπάθεια Συρίας και Σαουδικής Αραβίας

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται ως αποτέλεσμα της πρόσφατης προσέγγισης Συρίας-Σαουδικής Αραβίας, κατά την οποία το συριακό κράτος δεσμεύεται να καταπολεμήσει την παραγωγή ναρκωτικών στο έδαφός του, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει διπλασιάσει τις προσπάθειες στο εσωτερικό για να περιορίσει ένα αναδυόμενο, εύκολο στην παρασκευή, γνωστό στο βασίλειο των ναρκωτικών ως «shabu» ή παγκοσμίως ως «crystal meth».

Ο ρόλος της Συρίας και της Σαουδικής Αραβίας στην καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι συνεπής με τις εξελίξεις στο Ιράκ και την Ιορδανία, οι οποίες συνεργάστηκαν με το βασίλειο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την αποτροπή της χρήσης των εδαφών τους ως κόμβων για την παρασκευή ναρκωτικών και ως οδοί διέλευσης.

Ακριβώς καθώς η περιφερειακή συνεργασία για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών κερδίζει δυναμική, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν αμείλικτα την ιδέα πως η Συρία και ο Λίβανος έχουν μετατραπεί σε ναρκοκράτη, λειτουργώντας ως κύριοι κόμβοι για την παραγωγή και το λαθρεμπόριο του Captagon.

Κατά συνέπεια, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τις προαναφερθείσες κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του διαβόητου αλλά προσοδοφόρου εμπορίου ναρκωτικών.

Καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν στο The Cradle ότι γίνονται προσπάθειες μεταξύ αραβικών χωρών για συνεργασία σε επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών ενόψει της έντονης πίεσης των ΗΠΑ. Η στάση της Ουάσιγκτον σε αυτό είναι σαφής. Θέλει να υπονομεύσει οποιαδήποτε πρόοδο στις σχέσεις Συρίας-Σαουδικής Αραβίας, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει στην αποτυχία της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Καθώς οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του ζητήματος του Captagon, το οποίο έχει προκύψει στο κενό ασφαλείας που ανακύπτει από περιφερειακές συγκρούσεις, διάφορες αραβικές πρωτεύουσες, όπως το Ριάντ, η Δαμασκός, η Βαγδάτη, το Αμμάν και η Βηρυτό, συνεργάζονται για την εξάλειψη αυτής της παράνομης αγοράς. Έχουν δημιουργήσει ένα συντονισμένο δωμάτιο ελέγχου για την παρακολούθηση των πηγών ναρκωτικών και των οδών λαθρεμπορίου, με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Προηγούμενες προσπάθειες για την καταπολέμηση του Captagon

Επιπλέον, παράλληλα με την πολιτική προσέγγιση μεταξύ Δαμασκού και Ριάντ, που χαρακτηρίζεται από την επικείμενη επαναλειτουργία των πρεσβειών τους και την πρόσκληση του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πρόσφατη αραβική σύνοδο κορυφής στην Τζέντα, οι υπηρεσίες ασφαλείας και των δύο χωρών ξεκίνησαν μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Ιορδανία και το Ιράκ. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην καταπολέμηση του διάχυτου προβλήματος των ναρκωτικών που έχει προκύψει κατά τη διάρκεια των δύσκολων συνθηκών ασφαλείας που υπέστη η Συρία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η κοινή συνεργασία για την ασφάλεια των χωρών που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο The Cradle, οφείλεται σε προηγούμενες συμφωνίες κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ αξιωματούχων ασφαλείας.

Η περιοχή, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, έχει γίνει μάρτυρας μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης των δραστηριοτήτων λαθρεμπορίου ναρκωτικών, κάτι που απαιτεί μια ενιαία απάντηση.

Οι πηγές αποκαλύπτουν πως υπήρχε ιστορικό επιτυχημένης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας πριν από το ξέσπασμα του συριακού πολέμου το 2011. Συγκεκριμένα, οι κοινές τους προσπάθειες στο παρελθόν οδήγησαν στην εξάρθρωση πολυάριθμων δικτύων κατασκευής και λαθρεμπορίου Captagon.

Το 2010, η Σαουδική Αραβία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη κι εξουδετέρωση ενός μεγάλου δικτύου ναρκωτικών που περιλάμβανε άτομα από διάφορες εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων Ιορδανών, Σύριων και Σαουδάραβων.

Δυστυχώς, με την έναρξη της συριακής σύγκρουσης, η υπάρχουσα συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας διαταράχθηκε, διακόπτοντας προσωρινά τις κοινές προσπάθειες.

Το πρόβλημα ξεπερνά τη Συρία

Μεταξύ των μυριάδων διαθέσιμων φαρμάκων, το Captagon ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο διαδεδομένα λόγω της ευκολίας παρασκευής του και του χαμηλού κόστους παραγωγής του. Το κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο της Συρίας παρείχε ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για την παραγωγή του, ενώ οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες της περιοχής διευκόλυναν περαιτέρω τη δημιουργία εκτεταμένων δικτύων λαθρεμπορίου και διανομής. Η γοητεία των σημαντικών οικονομικών κερδών παρακίνησε την εμφάνιση αυτών των παράνομων δικτύων, επιδεινώνοντας το πρόβλημα των ναρκωτικών στην περιοχή.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται συνήθως, πηγές ασφαλείας επιβεβαιώνουν στο The Cradle πως οι κατασκευαστικές δραστηριότητες του Captagon δεν περιορίζονται στη Συρία, αλλά κατά καιρούς γίνονται επιδρομές σε εργοστάσια στην Ιορδανία και το Ιράκ, κάτι που οδήγησε στην αποκατάσταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των πληγέντων χωρών για την εξάλειψη αυτών των δικτύων.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται το Captagon ως απειλή για την ασφάλεια που προέρχεται από το συριακό κράτος και το έχει χρησιμοποιήσει ως βάση για να συντάξει νέες κυρώσεις για να τιμωρήσει και να αυξήσει την πίεση στη Δαμασκό και να παράσχει κάλυψη για την παράνομη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Ωστόσο, οι αραβικές χώρες που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια επέλεξαν ένα διαφορετικό δρόμο, αξιοποιώντας την εμπειρία της προηγούμενης συνεργασίας και αναγνωρίζοντας τη ματαιότητα της εξάρτησης από τις πολιτικές επενδύσεις των ΗΠΑ.

Ενώ οι επιχειρήσεις ασφαλείας συνήθως καλύπτονται από μυστικότητα, οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα έχουν εκφράσει ανοιχτά την πολιτική τους δέσμευση και τεκμηριώνουν τη συνεργασία τους. Αυτό φάνηκε στα άρθρα της τελικής δήλωσης που εκδόθηκε στην πενταμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συρίας, του Ιράκ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, που φιλοξενήθηκε στο Αμμάν τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, συριακές πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική διακήρυξη που εκδόθηκε παράλληλα με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στοχεύει να στείλει πολιτικά μηνύματα στις δυτικές χώρες πως η συριακή κυβέρνηση είναι εταίρος στη λύση και όχι μέρος του προβλήματος.

Επιπλέον, αυτή η αύξηση της συνεργασίας έχει επηρεάσει και τις πολιτικές πτυχές του ζητήματος του Captagon. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη συζήτηση του Captagon κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad στη Βαγδάτη στις 4 Ιουνίου, η οποία ήταν εντελώς αντίθετη με την επιθυμητή προσέγγιση των ΗΠΑ.

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον είναι να προσφέρει βοήθεια στους συνοριοφύλακες των χωρών που γειτνιάζουν με τη Συρία παράλληλα με τις δικές της προσπάθειες για την καταπολέμηση του ναρκωτικού. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεχή ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων σε διάφορες βάσεις στη βορειοανατολική περιοχή καθώς και στο τρίγωνο των συνόρων που μοιράζονται με την Ιορδανία και το Ιράκ (Al-Tanf).

Η χρηματοδότηση για αυτές τις επιχειρήσεις, που αρχικά εγκρίθηκαν με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS, διατίθεται τώρα ειδικά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σύμφωνα με τον λεγόμενο νόμο CAPTAGON, ο οποίος στοχεύει να τονίσει την υποτιθέμενη ανάμειξη της συριακής κυβέρνησης στο εμπόριο.

Η πράξη επιδιώκει επίσης να υπονομεύσει τη φαρμακοβιομηχανία στη Συρία, η οποία είναι μία από τις λίγες βιομηχανίες που επέζησαν εν μέρει ανέπαφες από τον πόλεμο.

Συνεχής συνεργασία κατά του περιφερειακού εμπορίου ναρκωτικών

Υπό το φως αυτών των συνθηκών, οι πρόσφατες διαρροές που δημοσιεύθηκαν από το Reuters σχετικά με την υποτιθέμενη προσφορά 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας στη συριακή κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για την επίλυση του ζητήματος του Captagon αξίζουν εξέτασης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, ενώ μια συριακή πηγή λέει στο The Cradle ότι οι ισχυρισμοί αποτελούν μέρος της εκστρατείας των μέσων ενημέρωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της συριακής κυβέρνησης.

Η πηγή τονίζει πως η Σαουδική Αραβία έχει όντως δεσμευτεί σε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση για την επίλυση της κρίσης ναρκωτικών, ενώ η Δαμασκός θεωρεί το Captagon ως έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους που προκύπτουν από τον πόλεμο, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάκαμψη, την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια της χώρας.

Αναμένεται ότι περισσότερα δίκτυα θα αποσυναρμολογηθούν την προσεχή περίοδο, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη πως η πλειονότητα των δικτύων που διαλύθηκαν μέχρι στιγμής ήταν ενεργά στη νότια Συρία. Αυτή η περιοχή διέρχεται μια σταδιακή μεταπολεμική διαδικασία ανάκαμψης, με στόχο την αναζωογόνηση των κρατικών θεσμών και την εξάλειψη του κενού ασφαλείας που επικρατεί.

Ταυτόχρονα, καταβάλλονται προσπάθειες για να ανακτηθεί ο έλεγχος σε περιοχές εντελώς εκτός της δικαιοδοσίας της συριακής κυβέρνησης και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών υπηρεσιών σε περιοχές υπό τον έλεγχό της. Αυτές οι προσπάθειες απαιτούν σημαντική προσπάθεια και συνεχή συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων πρωτευουσών για τη δημιουργία μιας συνεργατικής ζώνης ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail