Η CIA γνώριζε το σχέδιο της Ουκρανίας για επίθεση στους αγωγούς Nord Stream – Washington Post

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πληροφορίες για ένα λεπτομερές ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τρεις μήνες πριν από τον βομβαρδισμό τους, ανέφερε η Washington Post στις 6 Ιουνίου, επικαλούμενη τις πληροφορίες που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν στο Discord. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η CIA έμαθε μέσω μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατασκοπείας τον περασμένο Ιούνιο πως μια ομάδα έξι ατόμων ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σκόπευε να σαμποτάρει το έργο φυσικού αερίου Ρωσία-Γερμανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, υπεύθυνοι για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δέχθηκαν επίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο στοχευμένων δολιοφθορών εκείνη την εποχή.

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh κυκλοφόρησε την εκδοχή του ότι τα εκρηκτικά στους αγωγούς φυσικού αερίου τοποθετήθηκαν από Αμερικανούς ειδικούς, με την υποστήριξη Νορβηγών δυτών, υπό την κάλυψη της άσκησης BALTOPS 2022 του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). τον Ιούνιο του 2022. Πιστεύει πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με άμεσες εντολές του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, το Μάιο του τρέχοντος έτους, το περιοδικό Spiegel   ανέφερε ότι οι ερευνητές βρήκαν μεταδεδομένα που συνδέουν την Ουκρανία με τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream μετά την κράτηση του γιοτ της Andromeda.

Τώρα, η Washington Post είναι το πιο πρόσφατο μέσο ενημέρωσης που παρέχει στοιχεία για τη συνενοχή της Ουκρανίας στις επιθέσεις του Nord Stream επικαλούμενη ένα σχέδιο που συνέλεξε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και μοιράστηκε με τη CIA τον Ιούνιο του 2022. Όπως ανέφερε η εφημερίδα, τα σχέδια «παρέχουν κάποια από τα πιο συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι σήμερα που συνδέουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας με την ενδεχόμενη επίθεση στη Βαλτική Θάλασσα, την οποία Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν θρασύτατη και επικίνδυνη πράξη δολιοφθοράς στην ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης».

«Η έκθεση πληροφοριών βασίστηκε σε πληροφορίες που ελήφθησαν από άτομο στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες της πηγής δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν άμεσα, αλλά η CIA μοιράστηκε την έκθεση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν για ευαίσθητες επιχειρήσεις πληροφοριών και διπλωματικές συζητήσεις» συνεχίζει το άρθρο.

Η δημοσίευση δείχνει ότι η Γερμανία είχε άφθονη προειδοποίηση για την επίθεση δολιοφθοράς και περιπαίζει την κατηγορία της Ουάσιγκτον πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την επίθεση στο Nord Stream «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς» και υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ «για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη». Η Ρωσία κατηγορήθηκε επίσης εκείνη την εποχή ότι ήθελε να στραγγαλίσει τη ροή της ενέργειας με τον χειμώνα να πλησιάζει για να «εκβιάσει» τις ευρωπαϊκές χώρες να αποσύρουν την οικονομική και στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία και να μην επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις.

Για αυτούς τους λόγους, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως Ουκρανοί αξιωματούχοι, ο Λευκός Οίκος και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το έγγραφο που διέρρευσε. Από την πλευρά του, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες Τζον Κίρμπι απέφυγε την ερώτηση στις 6 Ιουνίου.

«Νομίζω ότι ξέρετε πως υπάρχουν τρεις χώρες που διεξάγουν έρευνα για το σαμποτάζ στο Nord Stream - και το ονομάσαμε σαμποτάζ αυτήν την στιγμή - η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία. Αυτές οι έρευνες συνεχίζονται και πάλι το τελευταίο πράγμα που θα θέλουμε να κάνουμε από αυτό το βήμα είναι να προλάβουμε αυτές τις έρευνες», είπε ο Kirby.

Σύμφωνα με τη Washington Post, «οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν τώρα παραδέχονται ιδιωτικά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν οριστικά την εμπλοκή της Μόσχας. Αλλά δημόσια απέτρεψαν ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε πολλές χώρες υποστήριξαν σιωπηλά πως η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από την επίθεση, αλλά αντιστάθηκαν στο να το δηλώσουν δημοσίως λόγω των φόβων ότι το να κατηγορηθεί το Κίεβο θα μπορούσε να διαλύσει τη συμμαχία εναντίον της Ρωσίας. Σε συγκεντρώσεις Ευρωπαίων και ΝΑΤΟϊκών υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι αξιωματούχοι έχουν κατασταλάξει σε ένα ρυθμό, όπως είπε πρόσφατα ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, «Μη μιλάς για το Nord Stream».

Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι έξι άτομα χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια, νοίκιασαν ένα ιστιοπλοϊκό γιοτ τον Σεπτέμβριο και επιβιβάστηκαν από τη Γερμανία για να τοποθετήσουν εκρηκτικά στους αγωγούς. Οι ερευνητές ταίριαξαν τα υπολείμματα εκρηκτικών που βρέθηκαν στον αγωγό με τα ίχνη που βρέθηκαν μέσα στην καμπίνα του Andromeda. Οι ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει Ουκρανούς με το Andromeda μέσω μιας πολωνικής εταιρείας.

Αυτό καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποτάξει με επιτυχία τη Γερμανία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους, καθώς η ευρωπαϊκή χώρα υποφέρει τώρα από μια τεράστια οικονομική και ενεργειακή κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Μάιο πως η Γερμανία θα είναι μεταξύ των πιο αργά αναπτυσσόμενων οικονομιών της ευρωζώνης το 2023 λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και των τιμών του άνθρακα στην ΕΕ. Ωστόσο, παρά αυτή την οικονομική κρίση, η Γερμανία παραμένει απτόητη στην στήριξη της Ουκρανίας, παρόλο που η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα είναι άμεσα υπεύθυνη για τη δολιοφθορά των ενεργειακών ροών, της ασφάλειας και των τιμών με την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail