Η Τεχεράνη απορρίπτει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ για χρήση από τη Ρωσία ιρανικών drones στον πόλεμο της Ουκρανίας

Freepen.gr - Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη απέρριψε τον τελευταίο ισχυρισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους σχετικά με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η αποστολή ανέφερε πως οι ισχυρισμοί κατά του Ιράν έχουν στόχο να επηρεάσουν την εξαμηνιαία περιοδική έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε κοινή δήλωση στο Stakeout του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield ισχυρίστηκε ότι το Ιράν και η Ρωσία ενισχύουν την στρατιωτική συνεργασία.

Η Thomas-Greenfield ισχυρίστηκε πως η Ρωσία όχι μόνο έχει προμηθευτεί εκατοντάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) της σειράς «Mohajer» και «Shahed» από το Ιράν κατά σαφή παραβίαση του ψηφίσματος 2231, αλλά τώρα συνεργάζεται με το Ιράν για την παραγωγή των όπλων στη Ρωσία.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης είπε ότι παρέδωσε την κοινή δήλωση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Αλβανίας και της Ουκρανίας.

Σε απάντηση στον ισχυρισμό, η διπλωματική αποστολή του Ιράν απήντησε πως επειδή οι εν λόγω χώρες απέτυχαν να επιβάλουν τις «παράνομες» απαιτήσεις τους στη γραμματεία να αναλάβει το θέμα των drones, επιδιώκουν να επηρεάσουν την εξαμηνιαία περιοδική έκθεση μέσω οργανωμένων επιστολών και «πολιτική παράσταση».

Ανέφερε ότι η πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εξετάσει την έκθεση εγκαίρως αυτόν τον μήνα κατά τη διάρκεια της προεδρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και να την αναβάλει για τον επόμενο μήνα υπό τη βρετανική προεδρία «αποκαλύπτει ξεκάθαρα τους μεροληπτικούς στόχους τους».

Η αποστολή ανέφερε πως το Ιράν έχει «ανακοινώσει επανειλημμένα με σαφή τρόπο ότι δεν εμπλέκεται στον πόλεμο και πως αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή ή χαμένο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail