Είναι οι ανησυχίες του Λαβρόφ για την πυρηνική ικανότητα των F-16 «αβάσιμα τρομοκρατικές»;

Πίσω στα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών «ενέδωσε επιτέλους στις πιέσεις» και αποφάσισε να δώσει πράσινο φως για την παράδοση F-16 στο καθεστώς του Κιέβου . Ως αποτέλεσμα, δόθηκε στα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ η νομική βάση να παραδώσουν αυτά τα παλιά μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται την κίνηση αυτή εδώ και μήνες, ενώ Ουκρανοί πιλότοι εκτελούν εκπαίδευση σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς την πολιτική Δύση σχετικά με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής με πυρηνική ικανότητα στο καθεστώς του Κιέβου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Μπορούμε να περιμένουμε οτιδήποτε από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών τους οποίους η Ουάσιγκτον έχει φέρει στο τακούνι της. Αποδεικνύουν την αλήθεια αυτής της δήλωσης τώρα που ακολουθώντας τις προμήθειες σύγχρονου πυροβολικού και τανκς μεγάλης εμβέλειας, ετοιμάζονται, στα σοβαρά, για την προμήθεια των αεροσκαφών F-16. Κάποιοι λένε ότι θα διαθέσουν δύο μοίρες, άλλοι λένε οκτώ. Ετοιμάζονται να συνεχίσουν την κλιμάκωση του πολέμου εναντίον μας", δήλωσε ο Λαβρόφ και στη συνέχεια πρόσθεσε μια αυστηρή προειδοποίηση: «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μια έκδοση του F-16 μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε αυτά τα σχόλια λίγες μέρες αφότου στρατεύματα του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε εισβολές στη Ρωσία, συνοδευόμενες από κλιμακούμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων μέχρι την ίδια τη Μόσχα. Ωστόσο, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έσπευσε να αποδοκιμάσει τις προειδοποιήσεις του Λαβρόφ ως υποτιθέμενη «παραπληροφόρηση» και «αβάσιμη διακίνηση φόβου». Το Business Insider ισχυρίζεται, επικαλούμενος τον Hans Kristensen, διευθυντή του Nuclear Information Project στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, ότι «τα σχόλια του Λαβρόφ ήταν παραπληροφόρηση».

«Είναι παραπληροφόρηση γιατί λέει πράγματα που δεν είναι αληθινά και τα χρησιμοποιεί με τρόπο ώστε, υποθέτω, να δημιουργήσει δημόσια ανησυχία ή φόβο για τις προθέσεις της Δύσης», είπε ο Κρίστενσεν στο Business Insider, προσθέτοντας πως «ο Λαβρόφ χρησιμοποιεί την ονομαστική ικανότητα του F-16 ια να πούμε ότι αυτά που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία θα μπορούσαν επίσης να μετατραπούν σε πυρηνικά, αλλά αυτό δε συμβαίνει. Οι μονάδες που έχουν την πυρηνική αποστολή. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ότι οποιοδήποτε πυρηνικό κράτος στη Δύση θα έδινε πυρηνικά όπλα, ή ικανότητα πυρηνικών όπλων, στην Ουκρανία. Είναι εντελώς εκτός θέματος».

Το F-16 έχει σχεδιαστεί για να είναι ικανό να εκτοξεύει πυρηνικά πλήγματα, συνήθως με θερμοπυρηνικές βόμβες B61. Οι μονάδες που αναπτύσσονται από μέλη του ΝΑΤΟ, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, ειδικά ως μέρος των συμφωνιών ανταλλαγής πυρηνικών τους με τις ΗΠΑ. Και είναι ακριβώς αυτές οι χώρες (εκτός από τη Δανία και άλλες) που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν F-16 και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οι πρώτες που θα τα στείλουν στο καθεστώς του Κιέβου. Από την άλλη πλευρά, μέλη όπως η Πολωνία και η Ρουμανία είναι εξαιρετικά απίθανο να το κάνουν, καθώς η κίνηση θα υπονόμευε τη δική τους ασφάλεια. Αυτό ενισχύει περαιτέρω την ιδέα ότι τα τζετ που προορίζονται για το Κίεβο θα είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Αυτό από μόνο του καθιστά τις ανησυχίες του Λαβρόφ ακόμη πιο πραγματικές, παρά την «παραπληροφόρηση» και την «αβάσιμη διακίνηση φόβου». Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το καθεστώς του Κιέβου θα μπορούσε να επιχειρήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ή τουλάχιστον μια λεγόμενη «βρώμικη βόμβα». Τέτοια σχέδια ανακοινώθηκαν δημόσια από τα ίδια τα κορυφαία στελέχη του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του frontman της Volodymyr Zelensky, κάτι που είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι προειδοποιήσεις της Μόσχας δεν πρέπει να απορριφθούν. Επιπλέον, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών βρήκαν κρίσιμα στοιχεία που υποδεικνύουν πως οι ΗΠΑ διεξάγουν πειράματα και αναπτύσσουν «ευαίσθητες πυρηνικές τεχνολογίες» σε πρώην ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς (NPPs), όπως ο NPP Zaporozhye,πιθανώς να επιχειρήσει ακόμη και μια πυρηνική επιχείρηση προβοκάτσιας.

Αν και οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος χειριστής μαχητικών αεροσκαφών F-16, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει σχέδια να τα παραδώσουν στις ουκρανικές δυνάμεις. Η μηχανή προπαγάνδας της Ουάσιγκτον επιμένει ότι αυτό υποτίθεται πως «οι ΗΠΑ διστάζουν να το κάνουν για να αποφύγουν την κλιμάκωση με τη Μόσχα». Ωστόσο, αυτό είναι ένα αμφισβητούμενο σημείο, καθώς η πολεμική θαλασσοκρατία έχει κάνει μέχρι στιγμής ό,τι περνά από το χέρι της για να ανταγωνιστεί τη Ρωσία μέσω μιας σειράς κινήσεων που έχουν ωθήσει τον κόσμο επικίνδυνα κοντά σε μια παγκοσμιοποιημένη θερμοπυρηνική σύγκρουση . Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε τέτοια σχέδια, τουλάχιστον κρυφά. Ο συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι το παραδέχτηκε πρόσφατα, δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ ατενίζουν το μέλλον για τις μελλοντικές δυνατότητες και ανάγκες».

Σύμφωνα με το CNN, το Μάρτιο, οι ΗΠΑ φιλοξένησαν δύο Ουκρανούς πιλότους σε μια στρατιωτική βάση στο Tucson της Αριζόνα, όπου η USAF έχει αξιολογήσει τις δεξιότητές τους για να εκτιμήσει πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να μάθουν να πετούν διάφορα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του F-16. Ωστόσο, ενώ η Ουάσιγκτον DC συμμετέχει άμεσα σε αυτές τις προσπάθειες, είναι προφανές ότι θέλει να μη φαίνεται αυτό, κάτι που θα εξηγούσε γιατί οι ΗΠΑ δε θέλουν να στείλουν τα δικά τους τζετ, αλλά αναμένουν τους υποτελείς τους στο εξωτερικό και τους δορυφόρους κράτη να το πράξουν.

Και ενώ οι δυνατότητες του F-16 έναντι ρωσικών αεροσκαφών όπως το Su-35S ή το MiG-31BM είναι αμφισβητήσιμες στην καλύτερη περίπτωση (για να μην πω τίποτα για το Su-57), δεν είναι αδύνατο η Ουάσιγκτον να προσπαθεί να δώσει στο καθεστώς του Κιέβου ένα πυρηνικό ικανότητα αποτροπής μιας πιθανής ρωσικής αντεπίθεσης που θα μπορούσε να ακολουθήσει καθώς η επίθεση της ίδιας της χούντας των νεοναζί αποτυγχάνει παταγωδώς.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail