Ansh Pandey - figlobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Αν το 2022 κυριαρχούνταν από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, το 2023 διαμορφώνεται να αφορά τη Δυτική Ασία ή, με απλά λόγια, τη Μέση Ανατολή. Οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν Ιράν-Συρία, Ιράν-Σαουδική Αραβία και Σαουδική-Συρία έχουν τραβήξει την προσοχή του κόσμου.
Η νέα ειρήνη μεταξύ αυτών των ιστορικά εχθρικών περιβαλλόντων έχει φέρει έναν αναστεναγμό ανακούφισης στην περιοχή και όχι μόνο. Ωστόσο, η πιο σημαντική εξέλιξη από όλες ήταν η επαναφορά της Συρίας στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).
Η πιθανή επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ώθησε το ΣΣΚ να συγκαλέσει μια συνάντηση στη Τζέντα, προσκαλώντας κράτη μέλη καθώς και ενδιαφερόμενες χώρες όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και το Ιράκ. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις αραβικές απόψεις για τη Συρία και τη δέσμευση της περιοχής για σταθερότητα. Ο κόσμος παρακολουθεί εν αναμονή για να δει πώς θα εξελιχθεί αυτό και τι σημαίνει για την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν επίσης συζητήσεις για πιθανή είσοδο του Ιράν σε αυτό το ισχυρό γεωπολιτικό μπλοκ. Η προοπτική του Ιράν να ενταχθεί στο ΣΣΚ έχει προκαλέσει σοκ στους δυτικούς συμμάχους, καθώς αντιπροσωπεύει τα έθνη της Μέσης Ανατολής που υπερασπίζονται τη δική τους προστασία και τα δικαιώματά τους, αμφισβητώντας ουσιαστικά τη δυτική επιρροή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν εκφράσει ανησυχίες για αυτές τις εξελίξεις. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ένταξη του Ιράν στο ΣΣΚ θα μπορούσε να προωθήσει τον διάλογο και τη συνεργασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή.
Η εμφάνιση του GCC+ με τη συμμετοχή της Ρωσίας:
Αλλά, ας το κρατήσουμε στην άκρη και ας κάνουμε έναν παραλληλισμό με τον ΟΠΕΚ+ γιατί φαίνεται ότι μια νέα συμμαχία, το GCC+, μπορεί να είναι στον ορίζοντα με πιθανή ένταξη της Ρωσίας. Δύο ρηξικέλευθες εξελίξεις έχουν εκτυλιχθεί στη Μέση Ανατολή. Πρώτον, η VTB Bank, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ρωσίας, άνοιξε γραφείο στο Ιράν, ενισχύοντας τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών εν μέσω δυτικών κυρώσεων.
Επιπλέον, η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα γίνει μέρος μιας ζωτικής σημασίας διεθνούς διαδρομής εμπορευμάτων. Ο σιδηρόδρομος Rasht-Astara μήκους 162 χιλιομέτρων (100 μίλια) θα διασχίζει τις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και μέσω του Αζερμπαϊτζάν, συνδέοντας τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και την Ινδία.
Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί κρίσιμο μέρος του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, μιας συνδυασμένης οδικής, σιδηροδρομικής και θαλάσσιας διαδρομής μήκους 7.200 χιλιομέτρων (4.473 μίλια) που στοχεύει στη μεταφορά εμπορευμάτων από τη Ρωσία στην Ινδία, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και τους χρόνους αποστολής.
Η αυξανόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στην οικονομική επέκταση του Ιράν υπογραμμίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της ενόψει της πιθανής εισόδου του Ιράν στο ΣΣΚ. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις μιας εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Ιράν στο πλαίσιο του ΣΣΚ και πώς μπορεί να αναδιαμορφώσει την περιφερειακή δυναμική.
Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να μην είναι το μόνο έθνος που επιδιώκει στενότερους δεσμούς με το ΣΣΚ. Η Ινδία και η Κίνα, δύο παγκόσμιες δυνάμεις με σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή, έχουν επίσης δείξει σημαντικό ενδιαφέρον για την ένταξη στο μπλοκ. Η Ινδία διατηρεί από καιρό ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τις χώρες του ΣΣΚ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού. Η ένταξη στο ΣΣΚ θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική και στρατηγική δέσμευση της Ινδίας στη Μέση Ανατολή.
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, επεκτείνει ενεργά την παρουσία της στην περιοχή μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας και της επίθεσης γοητείας της. Το ΣΣΚ προσφέρει μια πολύτιμη πλατφόρμα για την Κίνα για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεών της στην περιοχή. Με την αυξανόμενη επιρροή και την οικονομική επιρροή της Κίνας, η ένταξή της στο ΣΣΚ θα αναδιαμόρφωσε αναμφίβολα το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής.
Το αραβικό οικονομικό τριαξονικό:
Το GCC ελέγχει ήδη ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστώντας το έναν κρίσιμο παράγοντα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Εάν το Ιράν προσχωρούσε στο συμβούλιο, η συλλογική του επιρροή θα αυξανόταν ακόμη περισσότερο, μετατοπίζοντας ενδεχομένως την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και επηρεάζοντας την παγκόσμια οικονομία.
Επιπλέον, τα κράτη μέλη του ΣΣΚ κάνουν ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός εφαρμόζοντας ένα ενιαίο σύστημα θεωρήσεων για τουρίστες και επιχειρηματίες από πολλές χώρες.
Αυτή η πρωτοβουλία, συγκρίσιμη με τη βίζα της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιτρέψει στους ταξιδιώτες να επισκεφθούν έξι χώρες του ΣΣΚ – Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ και Ομάν – με μια ενιαία βίζα. Η απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης βίζας θα διευκολύνει τους τουρίστες και τους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών του GCC, ενισχύοντας την οικονομία και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Η εμφάνιση ενός πιθανού μπλοκ GCC+ δημιουργεί ευκαιρίες για περιφερειακούς και παγκόσμιους παίκτες. Καθώς το ΣΣΚ εδραιώνει τη θέση του ως οικονομικού τριαξονικού. Κάτι μεγάλο μαγειρεύεται πράγματι στη Μέση Ανατολή και ο αντίκτυπός του θα αντηχεί σε ολόκληρο τον κόσμο.