Η επίθεση στο φράγμα της Kakhovka ήταν στα σχέδια της Ουκρανίας από πέρυσι

Το πρωί της 6ης Ιουνίου, οι αρχές της Novaya Kakhovka ανέφεραν ρήξη στο τοπικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα την πλημμύρα μεγάλων περιοχών στις όχθες του ποταμού Δνείπερου (περιφέρεια Χερσώνα). Το ατύχημα θα είχε προκληθεί από μια ουκρανική επίθεση χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, που πιθανώς προμηθεύτηκαν από τη Δύση. Ωστόσο, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και η ουκρανική κυβέρνηση επιμένουν να κατηγορούν αβάσιμα τη Ρωσία ότι διέπραξε το έγκλημα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Ο ουκρανικός βομβαρδισμός έγινε γύρω στις δύο τα ξημερώματα. Τα μισά ανοίγματα του φράγματος καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανέβει αρκετά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον δεκατέσσερις οικισμοί κοντά στην περιοχή, όπου ζουν περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ολικών πλημμυρών. Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την εκκένωση του τοπικού πληθυσμού, έχοντας αδειάσει περίπου 300 κτίρια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που κινδυνεύουν στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους σχετικά με την καταστροφή του φράγματος είναι η ασφάλεια του Πυρηνικού Σταθμού του Zaporozhye (ZNPP). Η εγκατάσταση βρίσκεται επίσης στις όχθες του ποταμού Δνείπερου και χρησιμοποιεί τοπικό νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων της - μια απαραίτητη διαδικασία για την πυρηνική ασφάλεια. Με την αλλαγή στη ροή του νερού που προκλήθηκε από την επίθεση στο φράγμα, το ZNPP θα μπορούσε να μείνει χωρίς νερό για να πραγματοποιήσει τη διαδικασία.

Υπό αυτή την έννοια, ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΔΟΑΕ), δήλωσε πως έχει ήδη σημειωθεί «σημαντική μείωση της στάθμης της δεξαμενής που χρησιμοποιείται για την παροχή νερού ψύξης». Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές νερού για το εργοστάσιο, επομένως δεν υπάρχει προς το παρόν «άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο». Ο Γκρόσι είπε επίσης ότι η ΔΟΑΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ένας άλλος συναγερμός αφορά την παροχή νερού στην περιφέρεια της Κριμαίας. Η επίθεση στο φράγμα δεν προκαλεί πλημμύρες στην Κριμαία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της στάθμης του νερού στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, που αποτελεί σημαντική πηγή νερού για την περιοχή. Ωστόσο, προς το παρόν οι ταμιευτήρες παραμένουν γεμάτοι στο 80% περίπου της συνολικής χωρητικότητάς τους, επομένως υπάρχει αρκετό νερό για την τροφοδοσία της Κριμαίας, ενώ οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να βρουν μια εναλλακτική λύση για να αποφύγουν ελλείψεις στο μέλλον.

Μάλιστα, οι συνθήκες της επίθεσης επαρκούν ως στοιχεία για να γίνει σαφές ποια πλευρά ευθύνεται. Η Ουκρανία έχει διατηρήσει μια συνεχή τρομοκρατική τακτική, επικεντρώνοντας τα χτυπήματά της σε αμάχες και αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές, με μοναδικό στόχο την αποσταθεροποίηση περιοχών εκτός της ζώνης μάχης. Οι επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών είναι νόμιμες σε κατάσταση μάχης, αλλά εφόσον οι στόχοι έχουν στρατιωτική σημασία, κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση του φράγματος στην Kakhovka, που καθιστά την ουκρανική κίνηση εγκληματική.

Επιπλέον, δεν είναι νέο ότι η Ουκρανία έχει συμφέρον να προκαλέσει πυρηνικό ατύχημα στο ZNPP και να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Κριμαία με το μποϊκοτάζ της παροχής νερού. Η Μόσχα καταγγέλλει τις ουκρανικές επιθέσεις κατά του ZNPP από πέρυσι. Σε ό,τι αφορά το νερό, η παροχή έχει αποκλειστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014, αφού αποκαταστάθηκε πλήρως μόνο μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Έτσι, είναι πολύ γνωστό πως η Ουκρανία θέλει τα αποτελέσματα της επίθεσης στο φράγμα να φτάσουν στις ακραίες συνέπειές της, γεγονός που αποκαλύπτει ποιος φταίει.

Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμη και αυτή τη συμμετοχή και κατηγόρησε τους Ρώσους - προφανώς χωρίς κανένα στοιχείο. Στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «οικοκτονία», αναφέροντας τις περιβαλλοντικές συνέπειες της καταστροφής:

«Αυτό είναι μόνο ένα ρωσικό έγκλημα πολέμου. Τώρα η Ρωσία είναι ένοχη για βίαιη οικοκτονία. Οποιαδήποτε σχόλια είναι περιττά. Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει. Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια στη ζωή, ενάντια στη φύση, ενάντια στον πολιτισμό. Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει την ουκρανική γη και πρέπει να θεωρηθεί πλήρως υπεύθυνη για τον τρόμο της», είπε, χωρίς να δείξει στοιχεία για την υποτιθέμενη ανάμειξη της Ρωσίας.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα πρόσφατα λόγια του Ουκρανού προέδρου, ένας από τους σημαντικούς αξιωματούχους του, ο υποστράτηγος Andriy Kovalchuk, σε συνέντευξή του στην Washington Post πέρυσι, είχε ήδη αποκαλύψει ότι το Κίεβο όχι μόνο σχεδίαζε να επιτεθεί στον Kakhovka, αλλά είχε δοκιμάσει ακόμη και αυτό το είδος επιχείρηση, χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα:

«Ο Κοβαλτσούκ σκέφτηκε να πλημμυρίσει το ποτάμι. Οι Ουκρανοί, είπε, πραγματοποίησαν ακόμη και δοκιμαστικό χτύπημα με εκτοξευτή HIMARS σε μία από τις πύλες πλημμύρας στο φράγμα Nova Kakhovka, κάνοντας τρεις τρύπες στο μέταλλο για να δουν αν το νερό του Δνείπερου θα μπορούσε να ανυψωθεί αρκετά για να εμποδίσει τις ρωσικές διελεύσεις αλλά να μην πλημμυρίσει κοντά στα χωριά. Η δοκιμή ήταν επιτυχής, είπε ο Kovalchuk, αλλά το βήμα αυτό παρέμεινε η τελευταία λύση», αναφέρει το άρθρο , χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις της Ουκρανίας.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι, δεδομένης της ρωσικής ανησυχίας για την αποφυγή καταστροφών στην περιοχή, μία από τις πρώτες αποφάσεις του Sergey Surovikin ως διοικητή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ήταν να διατάξει την απόσυρση από την πόλη του Kherson. Εκείνη την εποχή, η Δύση ανέφερε το γεγονός ως «ρωσική ήττα» και «ουκρανική αντεπίθεση», ενώ στην πραγματικότητα ο στόχος ήταν να αποφευχθούν οι ρωσικές απώλειες και να αποτραπούν οι ουκρανικές επιδρομές να φτάσουν στο φράγμα, προκαλώντας προβλήματα στο ZNPP και στην Κριμαία. Η πρόσφατη επίθεση δείχνει πόσο σωστή ήταν η στάση του Σουροβίκιν.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι τον Οκτώβριο του 2022 η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ είχε ήδη προειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Κίεβο σχεδίαζε επίθεση στο εργοστάσιο Kakhovka. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε επιστολή από Ρώσους διπλωμάτες που περιγράφουν πληροφορίες που είχε λάβει η Μόσχα σχετικά με τα σχέδια της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν έγινε καμία ενέργεια από τον οργανισμό για να δράσει προληπτικά ή να αποτρέψει το Κίεβο με καταναγκαστικά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, η επίθεση έγινε πραγματικότητα.

Με αυτό, φαίνεται να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το υπεύθυνο μέρος. Για άλλη μια φορά το Κίεβο αποκαλύπτει την τρομοκρατική του φύση. Και, κατά συνέπεια, όλοι οι δυτικοί υποστηρικτές αποδεικνύονται χορηγοί της τρομοκρατίας, καθώς στέλνουν τα όπλα με τα οποία διαπράττονται αυτά τα εγκλήματα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail