Το χτύπημα στο φράγμα Kakhovka είναι το τέλειο έγκλημα

Το ρήγμα στο φράγμα Nova Kakhovka στον ποταμό Δνείπερο στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία την Τρίτη [6 Ιουνίου] είναι αναμφίβολα μια καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων, μια πραγματική οικολογική και ανθρώπινη καταστροφή που μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από τον ίδιο τον πόλεμο. 

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, το εντυπωσιακό με την αντίδραση του Λευκού Οίκου στο γεγονός από τον Τζον Κίρμπι, Συντονιστή Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι ότι απέφυγε με διακριτικότητα να υποστηρίξει το δάχτυλο του Προέδρου της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι που έδειχνε προς τους Ρώσους.

Ο Kirby είπε, «Έχουμε δει τις αναφορές πως η Ρωσία ήταν υπεύθυνη… Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αξιολογήσουμε αυτές τις αναφορές. Και συνεργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε οριστικά τι συνέβη σε αυτό το σημείο…»

Ο Κίρμπι δε θα παρασυρόταν σε έναν χλοοτάπητα στον οποίο μπαίνουν μόνο οι ανόητοι, όπου οι άγγελοι φοβούνται να πατήσουν. Και, είναι ενδιαφέρον ότι η παρατήρησή του ήταν παρόμοια με αυτή του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak - «είναι πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά». Ο Σουνάκ, ο οποίος ήταν καθ' οδόν για την Ουάσιγκτον στις 6 Ιουνίου, είπε πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να «διερευνήσουν διεξοδικά» με στόχο να διαπιστωθεί ποιος ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή.

Φυσικά, είναι απολύτως κατανοητό ότι η Βρετανία θα βρει τελικά έναν τρόπο να ρίξει με κάποιο τρόπο την ευθύνη στη Ρωσία. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο για να δυσφημήσει τη Μόσχα.

Πράγματι, αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι με τον κλασικό λατινικό κανόνα cui bono (προς όφελος ποιου;) σχετικά με τον εντοπισμό υπόπτων για έγκλημα, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία μπορούν να θεωρηθούν ως «νικητές» ή «χαμένοι». Αυτό χρειάζεται εξήγηση.

Πάρτε πρώτα την Ουκρανία. Είναι νικήτρια καθώς η Ρωσία προφανώς πυροβολήθηκε στα πόδια καταστρέφοντας το φράγμα, αφού η τοπογραφία του τόπου είναι τέτοια που είναι η κάτω ανατολική πλευρά του Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα, την οποία κατείχαν οι Ρώσοι, επηρεάζεται περισσότερο από η πλημμύρα. Δεύτερον, η πλημμύρα παρέσυρε τις νάρκες και μεγάλο μέρος των οχυρώσεων που είχαν προετοιμάσει επιμελώς οι Ρώσοι για να αποτρέψουν μια μεγάλης κλίμακας ουκρανική επίθεση. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν πλέον ανοιχτό μονοπάτι, αναμφισβήτητα, όταν η πλημμύρα υποχωρήσει.

Τρίτον, είναι ένα τεράστιο κόλπο προπαγάνδας για το Κίεβο να χτυπάει τύμπανα, με ικανή βοήθεια από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι Ρώσοι διέπραξαν ένα έγκλημα πολέμου. Ο Ζελένσκι έγραψε στο Facebook: «Ρώσοι τρομοκράτες. Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka επιβεβαιώνει για ολόκληρο τον κόσμο πως πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης. Δεν πρέπει να τους μείνει ούτε ένα μέτρο, γιατί χρησιμοποιούν κάθε μέτρο για τρόμο. Μόνο η νίκη της Ουκρανίας θα επιστρέψει την ασφάλεια. Και αυτή η νίκη θα έρθει. Οι τρομοκράτες δε θα μπορέσουν να σταματήσουν την Ουκρανία με νερό, πυραύλους ή οτιδήποτε άλλο».

Αυτή η μεγάλη ψυχολογική νίκη συμπίπτει επίσης με την έναρξη της αναμενόμενης «εαρινής επίθεσης» του Κιέβου. Εξάλλου, το Κίεβο είναι μεγάλος νικητής εάν η καταστροφή του φράγματος Kakhovka επηρεάσει το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye (που θα το έκανε μια πρώτης τάξεως ευρωπαϊκή κρίση) ή/και βάλει σε κίνδυνο την παροχή νερού για τη χερσόνησο της Κριμαίας (που θα μπορούσε να αποξενώσει τη ρωσική κοινή γνώμη.) Ομοίως, το φράγμα Kakhovka ήταν ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη ενέργειας στις περιοχές που κατείχαν οι Ρώσοι.

Αλλά το μεγαλύτερο «win-win» για το Κίεβο θα είναι ότι τίποτα δε θα σταματήσει τις μελλοντικές του αμφίβιες επιθέσεις στην στρατηγική περιοχή της Χερσώνας όταν η στάθμη του νερού πέσει, αφού η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει το ατού των μηχανικών πλημμυρών από το φράγμα Kakhovka για να ξεπλυθούν οι ουκρανικές δυνάμεις απόβασης στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.

Από την άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για τη Ρωσία, το μεγάλο ερώτημα που γεννά μια απάντηση είναι: Γιατί θα ήθελε να καταστρέψει το φράγμα όταν πάντα είχε την ευκολότερη επιλογή να δημιουργήσει τεράστιες πλημμύρες για να πνίξει τις ουκρανικές αναπτύξεις σηκώνοντας απλώς τις πύλες στο κανένα σημείο;

Σε μια σπάνια δήλωση του είδους του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έδωσε μια εξήγηση ότι αφού υπέστη πολύ βαριές απώλειες τις πρώτες 2-3 ημέρες της συνεχιζόμενης ουκρανικής επίθεσης στην κατεύθυνση του Ντόνετσκ, το Κίεβο έχει επείγουσα ανάγκη «να αναδιατάξει τις μονάδες και υλικό από την κατεύθυνση Kherson στην επιθετική της περιοχή» στο βορρά και κατέφυγε στην τρομοκρατική ενέργεια για να πλημμυρίσει την περιοχή «για να αποτρέψει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Είναι μια λογική εξήγηση, αλλά υπάρχει μια αντίφαση στο βαθμό που μειώνοντας την ανάπτυξη στο μέτωπο Χερσώνα, ειδικά στις θέσεις μέσα στα ελώδη νησιά στον ποταμό Δνείπερο όπου αναπτύχθηκαν πολλαπλασιαστές δύναμης όπως drones repeaters και relays, οι ουκρανικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν μειονεκτικά, το οποίο η ρωσική πλευρά μπορεί πάντα να εκμεταλλευτεί μόλις υποχωρήσει η πλημμύρα.



Σαφώς, η Ρωσία είναι ο νικητής εάν αποφασίσει να διασχίσει τον Δνείπερο στην περιφέρεια Χερσώνας και να απελευθερώσει την ιστορική περιοχή της Οδησσού (και να συνδεθεί λίγο πιο πέρα ​​με τα ρωσικά στρατεύματα που είναι απομονωμένα στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας), τώρα που δεν υπάρχει άλλο φράγμα για την ουκρανική πλευρά να πλημμυρίσει την περιοχή και να εμποδίσει τη ρωσική πορεία προς τα δυτικά!

Δεύτερον, είναι καθαρό κέρδος το γεγονός ότι οι πλημμύρες έχουν βυθίσει όλες τις αποθήκες πυρομαχικών που οι Ουκρανοί είχαν δημιουργήσει στο Kherson για μια επίθεση στη νότια περιοχή. Τρίτον, οι τρέχουσες πλημμύρες αποτρέπουν τυχόν αμφίβιες επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις, κάτι που επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να πάρει τα μάτια του από το μέτωπο της Χερσώνας και να συγκεντρωθεί στο βόρειο μέτωπο όπου φαίνεται να αναπτύσσεται η κύρια ώθηση της ουκρανικής επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται τη γνώμη των ειδικών: 

  • Η μαζική εκκένωση της πόλης Novaya Kakhovka λόγω της καταστροφής του φράγματος δε θα είναι απαραίτητη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είχε εγκαταλείψει την πόλη το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης των στρατευμάτων από την κατεύθυνση Kherson.
  • Η στάθμη του νερού αναμένεται να πέσει στο κανονικό εντός 72 ωρών.
  • Η στάθμη του νερού στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας δεν επηρεάζεται με κανέναν τρόπο, χάρη στις πρόσθετες δεξαμενές που είχαν κατασκευαστεί κατά την περίοδο 2014-2022, όταν το Κίεβο είχε επιβάλει «αποκλεισμό νερού» στην Κριμαία.
  • Ο Ρώσικος στρατός είχε προβλέψει τα σημερινά γεγονότα στη Χερσώνα και είχε προετοιμάσει πολυεπίπεδες αμυντικές οχυρώσεις πίσω από τις οποίες βρίσκονται τώρα τα στρατεύματα.

Ένας Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ο συνταγματάρχης Vitaly Kiselyov είπε στην τηλεόραση:

«Τα παιδιά μας, οι ειδικοί μας, προέβλεψαν τον κίνδυνο όχι μόνο η δεξαμενή Kakhovka αλλά και η δεξαμενή του Κιέβου και κάποιες άλλες να είναι επιρρεπείς σε εκρήξεις και δολιοφθορές… Όσον αφορά τις αλλαγές στην άμυνά μας και τις οχυρώσεις, ναι, σε κάποιο βαθμό, θα πρέπει να μετακινηθούν. Αλλά αυτό δεν είναι κρίσιμο. Δεν είναι επίσης κρίσιμο να προσπαθήσει ο εχθρός να επιτεθεί σε αυτήν την περιοχή».

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, σε μια σχολαστική, διορατική «μεταθανάτια» της παραβίασης του φράγματος Kakhovka, ο γνωστός blogger Simplicius the Thinker προσφέρει μια νέα «φυσική θεωρία, η οποία είναι πως το φράγμα κατέρρευσε από μόνο του».

Εδώ είναι ένα φράγμα που είχε ήδη χτυπήσει τόσο πολύ από τους Ουκρανούς και Ρώσους στρατιώτες τον περασμένο χρόνο και βρισκόταν σε σοβαρή ερήμωση, με δορυφορικές φωτογραφίες τις ημέρες πριν από την παραβίαση να δείχνουν ήδη ότι διέρρεε μαζικά στο κέντρο. Ίσως, το φράγμα, που είχε δει ένδοξες μέρες στη σοβιετική εποχή, να μην άντεχε άλλο. Η ζημιά στην πραγματικότητα «μοιάζει με καθαρό διάλειμμα».

Το χειρότερο από όλα είναι πως το Κίεβο, το οποίο ελέγχει πολλά άλλα φράγματα στον ποταμό - όπως ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην πόλη Zaporozhye και στην πόλη Dnipro - άρχισε επίσης να παίζει με τη στάθμη τους νερού τους και να γεμίζει τη δεξαμενή Kakhovka, ασκώντας τεράστια πίεση στο 67- χρονών φράγμα. Δηλαδή, «το φράγμα κατέρρευσε μόνο του αντί για δολιοφθορά με απευθείας πυρά ή εκρηκτικά, αλλά παρόλα αυτά ωθήθηκε στην κατάρρευση με άμεση δράση του καθεστώτος του Κιέβου». Διαβάστε την αριστοτεχνική ανάλυση εδώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail