Προβολή ήπιας ισχύος η πρόταση της Τουρκίας για Κοινή Επιτροπή Έρευνας της επίθεσης στο φράγμα Kakhovka

Η Τουρκία μόλις έριξε τις ΗΠΑ και την Ουκρανία σε ένα δίλημμα, καθώς η συνεργασία με την έρευνα κινδυνεύει να αποκαλύψει αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι το Κίεβο ανατίναξε το φράγμα Kakhovka ενώ αρνήθηκε να συμμετάσχει, τους κάνει να φαίνονται ένοχοι στο δικαστήριο της κοινής γνώμης.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε τη δημιουργία πολυμερούς Επιτροπής για τη διερεύνηση της έκρηξης του φράγματος Καχόβκα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο Πούτιν την Τετάρτη. Υποστήριξε πως θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, τον ΟΗΕ και μέλη της διεθνούς κοινότητας, όπως η χώρα του, η οποία έχει εμπειρία διαμεσολάβησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους για τη συμφωνία σιτηρών. Αυτή ήταν μια ιδιοφυής κίνηση μαλακής δύναμης που θα διαμορφώσει δυναμικά τις παγκόσμιες αντιλήψεις για αυτό το περιστατικό.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για αυτή την τρομοκρατική επίθεση και ενώ πολλοί θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν το μέρος του αντιπροσώπου τους, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κέρμπι δήλωσε την Τρίτη πως "δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι συνέβη σε αυτό το σημείο". Αυτή η στάση οφείλεται σχεδόν σίγουρα στο γεγονός ότι ο Ουκρανός στρατηγός Αντρέι Κοβάλτσουκ καυχήθηκε στην Washington Post τον Δεκέμβριο για το πώς το Κίεβο δοκίμασε να ανατινάξει το φράγμα με πυραύλους HIMARS που προμήθευαν οι ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα φρόντισε να το γνωρίζει και όλος ο κόσμος, αναφέροντας το κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την επόμενη μέρα. Ρώτησε ρητορικά Αμερικανούς αξιωματούχους "γνωρίζατε πώς χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα, τα όπλα που προμηθεύονται στην Ουκρανία; Πως γίνονται δοκιμαστικές δοκιμές τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον πολιτικών υποδομών σε τρίτες χώρες; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτουμε άμεσα στον δημόσιο χώρο ενώπιον του Λευκού Οίκου. Πρέπει να τα απαντήσετε”.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν επίσημα την καταστροφή του φράγματος ως έγκλημα πολέμου, το οποίο τόνισε ο εναλλακτικός εκπρόσωπός τους στον ΟΗΕ για ειδικές πολιτικές υποθέσεις Ρόμπερτ Γουντ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τρίτης σχετικά με αυτό, έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν την έρευνα που μόλις πρότεινε η Τουρκία. Όσο για το Κίεβο, επιμένει ότι φταίει η Ρωσία, οπότε η άρνηση συμμετοχής σε μια πραγματικά ουδέτερη πολυμερή έρευνα θα ήταν εξαιρετικά ύποπτη υπονοώντας ότι έχει κάτι να κρύψει.

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές στον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, πιέζονται να ακολουθήσουν αυτή την πρωτοβουλία από τον αμοιβαίο Τούρκο εταίρο τους, μήπως διακινδυνεύσουν να προκαλέσουν εικασίες ότι φοβούνται μια σκοτεινή αλήθεια. Ούτε μπορεί να υπονοήσουν αξιόπιστα πως η Άγκυρα έχει κάποια απώτερα κίνητρα για να προτείνει αυτή την έρευνα είτε επειδή είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ που ψηφίζει σταθερά κατά της Ρωσίας στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και έχει εξοπλίσει ακόμη και το Κίεβο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση εναντίον των στρατευμάτων της Μόσχας.

Εκεί βρίσκεται ο λόγος για τον οποίο η πρόταση του Προέδρου Ερντογάν ήταν μια τόσο ιδιοφυής κίνηση μαλακής δύναμης, καθώς θέτει αυτούς τους δύο σε δίλημμα. Πηγαίνοντας μαζί με την έρευνα κινδυνεύει να αποκαλύψει αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι το Κίεβο ανατίναξε το φράγμα Kakhovka ενώ αρνούμενοι τη συμμετοχή, τους κάνει να φαίνονται ένοχοι στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Ανεξάρτητα από ό, τι επιλέξουν να κάνουν, η Τουρκία αναδεικνύεται ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που ενισχύει το παγκόσμιο κύρος της και ιδιαίτερα αυτό του πολυπολικού ηγέτη της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail