Πανοραμική άποψη του φράγματος και της δεξαμενής πίσω από αυτό πριν από την έκρηξη |
STEPHEN BRYEN - weapons.substack.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το φράγμα Kakhovka είναι ένας υδροηλεκτρικός σταθμός. Κατά τη λειτουργία παρείχε 357 mw ενέργειας και νερού ψύξης για τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye των 5,7 gigawatt. Παρείχε επίσης νερό για τη γεωργία στη νότια Ουκρανία και τη βόρεια Κριμαία.
Όταν ανατινάχθηκε η γέφυρα του Στενού της Κριμαίας στο Κερτς, υπήρχε ένα φορτηγό που ανατινάχθηκε στη γέφυρα και μια προσπάθεια ανατίναξης των υποστηρικτικών πυλώνων της γέφυρας χρησιμοποιώντας υποβρύχιο όχημα. Η κύρια κολόνα της γέφυρας δεν έπεσε, πράγμα που σημαίνει πως η εκρηκτική ισχύς από την υποβρύχια έκρηξη δεν ήταν αρκετή για να κάνει τη δουλειά.
Ο Ζελένσκι χάρισε κάπως το παιχνίδι για το φράγμα όταν είπε ότι ήταν μια εσωτερική δουλειά.
Η γέφυρα δε βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη, βόμβες ολίσθησης ή πυραύλους. Υπάρχουν λίγα, αν όχι καθόλου, όπλα που θα μπορούσαν να σπάσουν το φράγμα.
Επιπλέον, είναι απίθανο μια μεγάλη βόμβα να προκαλέσει τη ζημιά που βλέπουμε στο βίντεο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Μάιο και τον Ιούνιο οι Ουκρανοί εκτόξευαν πυραύλους και βλήματα πυροβολικού στο φράγμα. Υποστηρίζεται πως αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν κάποιες ρωγμές στο φράγμα.
Ένα «μυστήριο» είναι ότι οι Ουκρανοί έστειλαν δεκάδες βάρκες για να παραλάβουν προσωπικό από τα νησιά κατάντη από το φράγμα που πλημμύριζαν. Η οργάνωση μιας τέτοιας διάσωσης τόσο γρήγορα υποδηλώνει πως αυτά τα μέσα βοήθειας ήταν προετοιμασμένα και έτοιμα για δράση.
Οι Ρώσοι λένε ότι δεν ανατίναξαν το φράγμα και δεν είχαν κανένα λόγο να το κάνουν.
Γνωρίζουν ότι η πρόσκρουση στο φράγμα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye, ο οποίος χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού ψύξης. Αυτός ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας είναι πλέον ασφαλές.
Η διάρρηξη του φράγματος απείλησε επίσης τα ρωσικά αμυντικά έργα στις περιοχές που κρατούν κοντά στον ποταμό κάτω από το φράγμα, και τις οποίες η Ουκρανία προσπαθεί να ανακτήσει.
Η ρωσική ειδησεογραφική πηγή Sputnik global δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο με τη μορφή ελέγχου στοιχείων λέγοντας πως το φράγμα χτυπήθηκε από τους Ουκρανούς.
Χωρίς αμφιβολία, οι Ρώσοι ένιωσαν υποχρεωμένοι να απαντήσουν, καθώς ο δυτικός Τύπος κατάπιε εκατό τοις εκατό τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι η Ρωσία το έκανε, με τίτλο σε όλες σχεδόν τις ενσύρματες υπηρεσίες και τις μεγάλες εφημερίδες. Μετά το αρχικό πλήθος άρθρων που κατηγορούν τη Ρωσία, εφημερίδες όπως η New York Post αναφέρουν πως ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye.
Ο «τρελός» «τρομοκράτης» Πούτιν μετατρέπει το εργοστάσιο σε αυτοσχέδιο πυρηνικό, προειδοποιεί πρώην στρατιωτικός. Είναι δύσκολο να δούμε πώς ωφελεί τη Ρωσία η έκρηξη του φράγματος.
Είναι αλήθεια ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί στα μικρά νησιά του ποταμού έπρεπε να φύγουν, αλλά όταν το νερό υποχωρήσει θα επιστρέψουν.
Το μόνο φαινομενικά απροσδόκητο αποτέλεσμα είναι ότι καταστράφηκε το πάνω τμήμα του φράγματος. Το κατώτερο τμήμα είναι ακόμα στη θέση του, πράγμα που σημαίνει πως δε θα διαφύγει όλο το νερό στη δεξαμενή πίσω από το φράγμα και θα προκαλέσει περισσότερη πλημμύρα. Είναι πιθανό ότι αυτό σχεδιάστηκε να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, αλλά η πυροδότηση τόνων εκρηκτικών δεν είναι καλός τρόπος για να δοκιμαστεί μια τέτοια υπόθεση μηχανικής.
Μπορεί να υπάρχει ακόμη αρκετό νερό για τη φροντίδα του πυρηνικού εργοστασίου από τη μία πλευρά, και οι περισσότερες από τις ρωσικές οχυρώσεις πιθανότατα επέζησαν. Οι Ρώσοι δεν είπαν κάτι διαφορετικό.
Θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει πλήρης καταγραφή (αν ποτέ γίνει). Δεν έχουμε ακόμα ένα για τον αγωγό Nordstream ούτε για τη γέφυρα της Κριμαίας (Γέφυρα του στενού Kerch).
Εάν η ιδέα πίσω από αυτό ήταν να προκαλέσει ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα που θα μπορούσε να αποδοθεί στους Ρώσους, είναι μια εξωφρενική πράξη που απειλεί την Ουκρανία και την Ευρώπη, ίσως και τον κόσμο.
Αν ήταν η Ουκρανία που το έκανε, ενήργησαν μόνοι τους ή πήραν άδεια από έξω; Αν ήταν η Ρωσία, τότε κάποιος θα έπρεπε να παρουσιάσει επιχειρήματα που να υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.