Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Η αντεπίθεση είναι ακόμη σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό ασήμαντα κέρδη (που εξακολουθούν να βρίσκονται σταθερά υπό τον έλεγχο των ρωσικών πυρών), αλλά τώρα έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προσπαθεί να απεικονίσει τις «επιτυχίες» του αγαπημένου τους καθεστώτος μαριονέτα ως στρατιωτικά σημαντικές, αλλά οι διαθέσιμες πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων άφθονων πλάνων) δείχνουν ότι πρόκειται απλώς για έναν μηχανισμό αντιμετώπισης και μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η αστεία αφήγηση πως «Η Ρωσία χάνει». Ακόμα κι αν τα κέρδη της Ουκρανίας ήταν εκατό φορές μεγαλύτερα (ένα σχεδόν αδύνατο σενάριο όπως αποδεικνύεται από αναμφισβήτητες πληροφορίες για το πεδίο μάχης), αυτό δεν θα δικαιολογούσε τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί οι δυνάμεις της μέχρι τώρα και που απέχουν ακόμη πολύ από το να είναι οριστικά.
Ωστόσο, η πολιτική Δύση είναι εντελώς ασυγκίνητη από τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών που στρατολογήθηκαν με τη βία, καθώς η μόνη της ανησυχία είναι "να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους", σύμφωνα με τη δική τους αμετανόητη παραδοχή. Ωστόσο, οι εξευτελιστικές απώλειες μιας τόσο μεγάλης ποσότητας κορυφαίου εξοπλισμού και όπλων του ΝΑΤΟ (μόνο στα χαρτιά, όπως φαίνεται) έχουν τώρα προκαλέσει σημαντικές ρωγμές στην πολιτική Δύση, ιδιαίτερα την αυξανόμενη απογοήτευση και την περιφρόνηση που έχουν οι Δυτικοευρωπαίοι για τις πάντα ηγεμονικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Η παράδοση όπλων, πυρομαχικών και λοιπού εξοπλισμού δυτικής κατασκευής έγινε με αιχμή του δόρατος χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία κ.λπ., μπορεί να αφήσει καταστροφικές συνέπειες. Ακολούθησε η πρόθεση της Ουάσιγκτον να παραδώσει τα M1 «Abrams» MBT (κύρια άρματα μάχης) που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να αναβαθμιστούν με ορισμένα συστήματα και υποσυστήματα M1A2, αυξάνοντας τη συνολική απόδοση και τις δυνατότητές τους.
Φοβούμενη πιθανές απώλειες (δικαίως όπως μάθαμε πρόσφατα), η Γερμανία ήταν αρχικά απρόθυμη να παράσχει τα δικά της MBT, τα οποία θεωρούνταν από καιρό τα πιο προηγμένα (και τα καλύτερα συνολικά) στο ΝΑΤΟ. Αυτό αντιμετωπίστηκε με φτηνές ηθικολογίες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και πολλούς άλλους, ωθώντας το Βερολίνο να επιταχύνει τις παραδόσεις βαρέων τεθωρακισμένων. Ωστόσο, τώρα που τα πολύτιμα MBT της όχι μόνο έχουν καταστραφεί, αλλά είναι και καθ' οδόν προς τη Μόσχα (συμπεριλαμβανομένης μιας από τις τελευταίες εκδόσεις A6), η Γερμανία συνειδητοποίησε πόσο μεγάλο λάθος ήταν αυτό (όπως ακριβώς πριν από 80 χρόνια).
Είναι ενδιαφέρον ότι από την καταστροφή, η Ουάσιγκτον DC και το Λονδίνο ήταν παράξενα σιωπηλοί σχετικά με την προηγουμένως υπερήφανη υπόσχεσή τους να στείλουν τα MBT "Abrams" και "Challenger 2". Ειδικά τώρα που όλοι οι Γερμανοί κατασκευαστές του «Leopard 2», κυρίως η Krauss-Maffei Wegmann (παραγωγός σασί) και η Rheinmetall (παραγωγός κύριου όπλου), αντιμετωπίζουν κατακόρυφη πτώση των αποθεμάτων (και εξαιρετικά πιθανή απώλεια μεριδίου αγοράς). Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την κάλυψη του κενού της αγοράς με τον δικό του ισοδύναμο εξοπλισμό και όπλα.
Ωστόσο, εκτός από ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη τους, οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική να καταστεί σχεδόν παρωχημένη η βαριά πανοπλία τους, καθώς μέρος της έχει σταλεί στη Μόσχα, όπου ο ρώσικος στρατός θα τη μελετήσει λεπτομερώς. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας επιμένει ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία υποτίθεται πως "στερείται τόσο υψηλών τεχνολογιών" και θέλει να τις αναστρέψει, αλλά αυτή η ιδέα είναι πολύ γελοία, καθώς η Μόσχα απλώς θα τη μελετήσει για να βρει ευκολότερους τρόπους για να καταστρέψει τα βαριά τεθωρακισμένα του ΝΑΤΟ (όχι ότι έχει προβλήματα να το κάνει ήδη, όμως).
Στις 13 Ιουνίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε ζωντανή συνάντηση με ορισμένους εξέχοντες πολεμικούς μπλόγκερ και στρατιωτικούς δημοσιογράφους, όπου παρουσίασε λεπτομερώς τα αποτελέσματα των επιδόσεων του ρωσικού στρατού τις προηγούμενες ημέρες. Ο Πούτιν δεν έκρυψε τις ρωσικές απώλειες και παραδέχτηκε πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις και την στρατιωτική βιομηχανία της χώρας, αλλά επανέλαβε επίσης ότι αυτά αντιμετωπίζονται καθώς οι αρχές εργάζονται για την εξάλειψη των ελλείψεων. Ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να επαινέσει τη συνολική απόδοση και των δύο.
Και πράγματι, η ρωσική στρατιωτική-βιομηχανική ικανότητα έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει αποδειχθεί ουσιαστικά άτρωτη στον πόλεμο κυρώσεων από τη Δύση, ενώ ο στρατός επέδειξε αξιοσημείωτη ευελιξία υιοθετώντας γρήγορα νέες τακτικές, μια προσπάθεια που είχε ως αποτέλεσμα την εν πολλοίς αστρική του απόδοση όσον αφορά την απόκρουση του Κιέβου. Ο Πούτιν επαίνεσε συγκεκριμένα το T-90M MBT, καθώς έχει όντως αποδειχθεί πως είναι το καλύτερο στον κόσμο. Αυτή η αντίληψη ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι έχει υποστεί πολύ λίγες απώλειες από εχθρικά πυρά σε πολύ περισσότερο από ένα χρόνο χρήσης του.
Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των γερμανικής κατασκευής MBT "Leopard 2" που καταστράφηκαν σε λίγες μέρες υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των T-90M που χάθηκαν σε περίπου 16 μήνες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), παρά το γεγονός ότι το τελευταίο αφορά επίσης ένα πολύ ευρύτερο μέτωπο. Το χειρότερο ακόμη για τους Γερμανούς, ακόμη και το λιγότερο προηγμένο T-72B3 αποδείχθηκε πολύ πιο επιβιώσιμο τόσο έναντι των drones όσο και των ATGM (αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων) από την τελευταία και πιο προηγμένη βαριά θωράκιση του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το αναβαθμισμένο T-64BV της σοβιετικής εποχής σε υπηρεσία με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου έδειξε επίσης μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης.
Εκτός από τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα επιθετικά ελικόπτερα όπως το Ka-52 «Alligator» αποδείχθηκαν ιδιαίτερα θανατηφόρα κατά των εχθρικών βαριών τεθωρακισμένων. Το κύριο ATGM αυτού του φανταστικού μηχανήματος είναι το 9M127-1 "Vikhr", ένα από τα πιο προηγμένα όπλα στον κόσμο αυτής της κατηγορίας. Ο Πούτιν επαίνεσε επίσης τον επίγειο «ξάδερφό» του, το όχι λιγότερο ικανό 9K135 «Kornet» ATGM, το οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος είπε επίσης πως θα παραχθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες. Πρόσθεσε επιπλέον πως οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περίμεναν όχι λιγότερο από αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες, προσθέτοντας ότι τα όπλα και ο εξοπλισμός του ΝΑΤΟ «καίγονται όμορφα». Το ίδιο με αυτό των «Μπαρμπαρόσα» ιδεολογικών (και κυριολεκτικών) προγόνων τους, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr