Η Κίνα εξέθεσε και ταπείνωσε τον Lloyd Austin στη Σιγκαπούρη

Το περιστατικό στα στενά της Ταϊβάν και η κριτική που άσκησαν μεταξύ τους οι υπουργοί Άμυνας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Διάλογο Shangri-La στη Σιγκαπούρη δείχνει ότι κλιμακώνεται η σύγκρουση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μεταξύ των δύο Μεγάλων Δυνάμεων.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ώρες πριν ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εκφωνήσει την ομιλία του στο Διάλογο Shangri-La στις 3 Ιουνίου, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς προκάλεσαν σκόπιμα εντάσεις καθώς τα πολεμικά τους πλοία περνούσαν από τα στενά της Ταϊβάν. Σε απάντηση, η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας οργάνωσε μια δύναμη για τη συνοδεία και την παρακολούθηση δυτικών πολεμικών πλοίων. Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, συνταγματάρχης Shi Yi, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς σκόπιμα διακινδύνευσαν, προκάλεσαν και υπονόμευσαν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα κακόβουλα.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού του αμερικανικού στρατού είπε πως ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο μπήκε στην πορείο ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού στα στενά της Ταϊβάν, αναγκάζοντας το πολεμικό πλοίο να επιβραδύνει για να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Μιλώντας στο φόρουμ του διαλόγου Shangri-La, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον «[δεν] επιδιώκει σύγκρουση ή αντιπαράθεση […], αλλά δεν πτοούμαστε μπροστά στον εκφοβισμό ή τον εξαναγκασμό».

Ωστόσο, δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα αμερικανικά πολεμικά πλοία απείχαν χιλιάδες χιλιόμετρα από το σπίτι και έπλεαν στα ανοικτά των ακτών της Κίνας. Ο Όστιν υποσχέθηκε τότε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τακτικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μέσω των Στενών της Ταϊβάν και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για να τονίσουν ότι πρόκειται για διεθνή ύδατα.

Η αντίδραση του Κινέζου υπουργού Άμυνας Li Shangfu σε αυτή την ανακοίνωση ήταν σαν προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ. Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο υπουργός τόνισε ότι το Πεκίνο δεν έχει πρόβλημα με το «αθώο πέρασμα», αλλά θα αποτρέψει τη χρήση των περιπόλων ελευθερίας ναυσιπλοΐας για λόγους προπαγάνδας, προβολής ισχύος και πρόκλησης. Εν τω μεταξύ, «είναι αναγκαίο να αποτραπούν οι προσπάθειες για «κάποιες χώρες» να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες σε άλλες μέσω μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες αλλά με την επιλεκτική τους προσέγγιση».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σκόπιμα χρονομέτρησαν το πέρασμά τους από τα στενά της Ταϊβάν ώστε να συμπέσει με το φόρουμ της Σιγκαπούρης για να ασκήσουν στρατιωτική και πολιτική πίεση στην Κίνα. Αυτή δε θα μπορούσε να ήταν χειρότερη στιγμή για την άσκηση ΗΠΑ-Καναδά, καθώς απέδειξε στο Πεκίνο για άλλη μια φορά πως η Ουάσιγκτον δεν είναι ειλικρινής στην επιθυμία να βρει ειρήνη και αντ' αυτού επιδιώκει έναν αντικινεζικό συνασπισμό.

Καθώς οι ΗΠΑ ουσιαστικά επιδεικνύουν την στρατιωτική τους ισχύ και οι ενέργειές τους στη θάλασσα είναι απολύτως συγχρονισμένες με τη συνάντηση της Σιγκαπούρης, ο Shangfu είχε κάθε δικαίωμα να αρνηθεί τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Shangri-La Dialogue. Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας διαπραγματεύεται ενεργά με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Επιπλέον, πριν από τον διάλογο Shangri-La, η Κίνα δεν είχε λάβει ακόμη θετικές πληροφορίες από τις ΗΠΑ για το θέμα της Ταϊβάν, εκφράζοντας την επιθυμία της να βελτιώσει τις σχέσεις της. Επομένως, η θέση της Κίνας είναι απολύτως λογική. Το Πεκίνο δε συνομιλεί με την Ουάσιγκτον για στρατιωτικά θέματα, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν τακτικά να υποβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις. Ουσιαστικά, η Κίνα έδειξε πως όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει πίεση αλλά θα ανταποκριθεί.

Η Κίνα απάντησε στην αμερικανοκαναδική πρόκληση με αιχμηρές αντεπιθέσεις. Δεν ήταν τυχαίο ότι το κινεζικό πολεμικό πλοίο έφτασε σε απόσταση 150 μέτρων από το αμερικανικό αντιτορπιλικό και την καναδική φρεγάτα. Αν και η Κίνα έχει απαντήσει ως επί το πλείστον σε προκλήσεις μέσω διπλωματίας και οικονομικών απαντήσεων, οι ηγέτες της υπαινίσσονται τώρα τη δυνατότητα χρήσης στρατιωτικών μέσων για την προστασία των συμφερόντων και της κυριαρχίας της, ειδικά καθώς η χώρα μπορεί να αμυνθεί έναντι ενεργειών που ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές.

Ταυτόχρονα, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας καθησύχασε τις γειτονικές χώρες για τις προθέσεις του Πεκίνου και έχει επίσης υπονομεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δυσφημήσουν την Κίνα παρουσιάζοντάς την ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Η θέση της Κίνας σε θέματα ασφάλειας ήταν πάντα σαφής και συνεπής - θεωρεί εταίρους τις χώρες που προωθούν την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό τόνισε ο Shangfu στη Σιγκαπούρη, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε τη θέση της Κίνας σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας και τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα καλύτερο κοινό μέλλον για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η πρόταση της Κίνας για μια κοινότητα με κοινό μέλλον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προωθεί την ειρηνική ανάπτυξη και ανταποκρίνεται στα κοινά συμφέροντα της περιοχής. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι σίγουρα ένα σημαντικότερο πρόβλημα για την Κίνα η οποία θα υπερασπιστεί τα θεμελιώδη εθνικά της συμφέροντα από αυτή την άποψη. Ως εκ τούτου, η Κίνα σίγουρα δε θα ανεχθεί τις αμερικανοκαναδικές προκλήσεις και την υπεροχή στην αυλή της και θα συνεχίσει να στέλνει ισχυρά στρατιωτικά μηνύματα.

Αυτό τόνισε και πάλι στη Σιγκαπούρη ο Κινέζος υποστράτηγος Jing Jianfeng, υψηλόβαθμο μέλος της αντιπροσωπείας του Shangfu, ο οποίος κατηγόρησε τον Austin ότι «προβάλλει απροκάλυπτα ή κρυφά ψευδείς κατηγορίες κατά της Κίνας». Ο Τζινγκ τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ «εξαπατούν και εκμεταλλεύονται» τις περιφερειακές χώρες για να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα για να διατηρήσουν «την κυρίαρχη θέση τους» στην Ασία-Ειρηνικό.

Ο Τζινγκ τόνισε ότι οι ΗΠΑ διατήρησαν παλιές συμμαχίες που είναι «απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου» και τώρα συνάπτουν νέα σύμφωνα, όπως η συμφωνία AUKUS με τη Βρετανία και την Αυστραλία και ο όμιλος QUAD με την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία. Λέει πως αυτό είναι «για να διαιρεθεί ο κόσμος σε στρατόπεδα ιδεολογικά καθοδηγούμενα και να προκαλέσει αντιπαράθεση».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Austin εκτέθηκε από τον Shangfu και τον Jing στη Σιγκαπούρη, κάτι που σίγουρα ταπείνωσε τις ΗΠΑ μπροστά στις χώρες της περιοχής. Όχι μόνο ταπεινώθηκαν οι ΗΠΑ, αλλά, μαζί με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στο διάλογο, είδαν ότι η Κίνα ήταν απολύτως πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τον στρατό της για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα συμφέροντά της.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail