Ο ουκρανικός στρατός έχασε τα περισσότερα από τα αμερικανικής κατασκευής M2 Bradley AFV του σε αντεπίθεση

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν ότι τα περισσότερα αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα M2 Bradley καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης στην περιοχή Zaporozhye. Σύμφωνα με το AFP, τα οχήματα καταστράφηκαν λίγο έξω από τη μικρή πόλη Orikhiv.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Από τα εννέα οχήματα που ήταν προσαρτημένα στη μηχανοποιημένη μονάδα πεζικού της ομάδας -- όχι τη μόνη που συμμετείχε στη μάχη -- έξι κατεστραμμένα, τρία χτυπημένα αλλά επισκευάσιμα και ένα αλώβητο», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης είπε πως μόνο «πολύ μικρή πρόοδος» σημειώθηκε κατά του ρωσικού στρατού.

«Ποιος θα χαιρόταν να λάβει αυτές τις εντολές, «Πηγαίνετε και πάρτε αυτές τις ρωσικές θέσεις που προστατεύονται καλά»;», είπε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι προς την κατεύθυνση του Ζαπορόζιε, ουκρανικά στρατεύματα αποτελούμενα από 1.500 μαχητές και 150 τεθωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να διαπεράσουν τη ρωσική άμυνα αλλά έχασαν έως και 350 στρατιώτες και 30 τανκς σε δύο ώρες. Ο υπουργός τόνισε ότι η ουκρανική ταξιαρχία σταμάτησε σε όλες τις ζώνες προς το Zaporozhye.

Με την ουκρανική επίθεση σε εξέλιξη, το Κίεβο ουσιαστικά δεν έχει να επιδείξει κέρδη. Αντίθετα, εικόνες από κατεστραμμένα άρματα μάχης Leopard και οχήματα μάχης πεζικού Bradley που χρησιμοποιούνται από ουκρανικά στρατεύματα έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για το λόγο αυτό, αρκετοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για μια βαριά στρατιωτική ήττα για την Ουκρανία και μια άλλη γεωπολιτική αποτυχία του ΝΑΤΟ, το οποίο και πάλι καταφεύγει σε επέμβαση σε απομακρυσμένα εδάφη εκτός της δικαιοδοσίας του για να επιτύχει τους στόχους του εναντίον της Ρωσίας.

Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παράσχει γενναιόδωρα στην Ουκρανία όπλα και στρατιωτικά οχήματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι θεσμικά και επιχειρησιακά ανίκανες να απορροφήσουν επιτυχώς την ευρεία και ασυνεπή σειρά εξοπλισμού και όπλων στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται την Ουκρανία για να ξεκινήσει μια αντεπίθεση καθώς είναι οι κύριοι χρηματοδότες της κλιμάκωσης του Κιέβου, αλλά βιώνουν αυξανόμενη φτώχεια και οικονομικές κρίσεις και ως εκ τούτου πρέπει να δικαιολογήσουν στους πολίτες τους τα τεράστια χρήματα που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Ο πρώην πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου για το Εθνικό Συμφέρον, Φίλιπ Γκιράλντι, προειδοποίησε πως τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να κάνουν να φαίνεται ότι η ουκρανική αντεπίθεση πετυχαίνει και πως οι δυνάμεις της Ουκρανίας καταλαμβάνουν τις ρωσικές θέσεις. Υπό αυτή την έννοια, και παρά τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης, ο Giraldi τόνισε ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας είναι υποχρεωμένοι να μιλήσουν θετικά για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Παρά τη ρητορική, τις εικόνες των κατεστραμμένων οχημάτων μάχης πεζικού M2 Bradley και των γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2A6 που είναι εγκαταλελειμμένα και καμένα στο ουκρανικό πεδίο μάχης, η σκληρή αλήθεια για τη ματαιότητα της νίκης της Ρωσίας αρχίζει να βυθίζεται. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία δεν είχε ποτέ ικανότητες για να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο της να τρυπήσει τις ρωσικές άμυνες για να κόψει τη χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Η δυτική ελπίδα ήταν ότι η Ρωσία θα αποθαρρυνόταν από αυτές τις απώλειες και θα αποδεχόταν τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων με όρους αποδεκτούς από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της. Προφανώς, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απέτυχαν.

Η γένεση αυτής της αποτυχίας μπορεί να αποδοθεί σε δύο πράγματα. Πρώτον, η χαμηλή γνώμη που είχαν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ για τις μαχητικές δυνατότητες του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων που αναπτύσσονται στην περιοχή Zaporozhye και, δεύτερον, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ που παρασχέθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις και ανατέθηκαν στο έργο της διάρρηξης της ρωσικής άμυνας.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις πληροφοριών που τόνιζαν τις αντιληπτές αδυναμίες διοίκησης και ελέγχου και το χαμηλό ηθικό μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας πίστευαν πως οι ρωσικές άμυνες στον τομέα του Zaporozhye θα κατέρρεαν υπό το βάρος μιας επίθεσης τύπου ΝΑΤΟ.

Αν και οι μάχες στο Zaporozhye δεν έχουν ακόμη τελειώσει, τα αρχικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης δείχνουν ότι αντίθετα με τις προσδοκίες της Ουκρανίας και των εταίρων της στο ΝΑΤΟ, ο ρωσικός στρατός εκτέλεσε επαγγελματικά τα καθήκοντά του, νικώντας αποφασιστικά τις ουκρανικές δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία έπαιξαν στοίχημα ότι η Ρωσία δεν είχε την στρατιωτική ικανότητα να εφαρμόσει επιτυχώς το στρατιωτικό της δόγμα, πιστεύοντας ότι οι ρωσικές ομάδες διοίκησης δεν είχαν τις απαραίτητες επικοινωνίες για να συντονίσουν τις απαιτούμενες περίπλοκες επιχειρήσεις και πως οι ρωσικές δυνάμεις — ειδικά εκείνες που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα — δεν είχαν την εκπαίδευση και το ηθικό να αποδώσουν καλά σε αγχωτικές συνθήκες μάχης.

Το ΝΑΤΟ και η ουκρανική ανώτατη διοίκηση έριξαν τις ουκρανικές ταξιαρχίες στα χέρια των ρωσικών αμυντικών γραμμών χωρίς επαρκή υποστήριξη πυρός, νομίζοντας ότι οι Ρώσοι δεν ήταν σε θέση να μεγιστοποιήσουν την υπεροχή τους σε πυροβολικό και αεροπορική δύναμη για να εξουδετερώσουν και να καταστρέψουν τις δυνάμεις των Ουκρανών επιτιθέμενων πριν προλάβουν να δημιουργήσουν την αναμενόμενη ορμή. Αντίθετα, αυτό οδήγησε στην ταπεινωτική απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού M2 Bradley που παρείχε στον ουκρανικό στρατό για αυτό το μέτωπο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail