Δουβλίνο και ΝΑΤΟ – Nord Stream: Έρχεται σύντομα η Ιρλανδική Έκδοση;

Από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξε μεγάλη συζήτηση στο κράτος της νότιας Ιρλανδίας για τη σχέση του Δουβλίνου με το ΝΑΤΟ, με πολλούς πολιτικούς του κατεστημένου να τάσσονται υπέρ της ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία, μια άποψη που δε συμμερίζεται η πλειοψηφία του ιρλανδικού κοινού.

Gavin O'Reilly - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς κάθε μέλος του ΝΑΤΟ αναμένεται να συνεισφέρει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του στις αμυντικές δαπάνες, η όρεξη για το κράτος των 26 κομητειών της Ιρλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία εν μέσω αυξανόμενων δαπανών λόγω δύο ετών καραντίνας, απλά δεν υπάρχει, με το μόνο πιθανό γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την άποψη είναι μια επίθεση ψευδούς σημαίας [προβοκάτσια] με σκοπό να αλλάξει ριζικά την στάση του ιρλανδικού κοινού απέναντι στη Ρωσία και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κάτι που σχεδόν ζοφερά προαναγγέλθηκε τον περασμένο χρόνο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ένα μήνα πριν από την έναρξη της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις σε διεθνή ύδατα 240 χιλιόμετρα από τις ιρλανδικές ακτές θα προκαλούσαν ευρεία καταδίκη από το πολιτικό κατεστημένο της 26ης κομητείας, κάτι που θα προσέλκυε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.

Έκτοτε, ακούγεται διαρκώς ένα σημείο από τις φωνές του κατεστημένου ότι η βασική υποδομή επικοινωνίας με τη μορφή υποθαλάσσιων καλωδίων θα γίνει στόχος του ρωσικού ναυτικού, αλλά το σκεπτικό της Μόσχας να εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση δεν εξηγείται ποτέ επαρκώς.

Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα υποδεικνύουν ότι ενδέχεται να είναι επικείμενη μια ψευδής επίθεση σε αυτά τα καλώδια, με σκοπό να εμπλέξει το Κρεμλίνο.

Πριν από δύο εβδομάδες, παρά τη μικρή δημοσιότητα, η συνάντηση των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών (CHEN) - μια σύνοδος κορυφής που αποτελείται από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ με Ναυτικό - πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία για πρώτη φορά από το 2001, την ίδια χρονιά που το Leinster House επέτρεψε πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Shannon καθ' οδόν προς το Αφγανιστάν, μια συμφωνία που παραμένει σε ισχύ δύο δεκαετίες μετά.

Παρά την υποτιθέμενη «ουδετερότητα» της πολιτείας των 26 κομητειών, ανώτεροι διοικητές του Ναυτικού των ΗΠΑ ήταν παρόντες στη συνάντηση, κάτι που απέσπασε απολύτως μηδενική κριτική από το κατεστημένο του Δουβλίνου, σε πλήρη αντίθεση με την απάντησή τους στις ρωσικές ναυτικές ασκήσεις του περασμένου έτους.

Σε συμπτωματικό χρόνο παρακολούθησης, ο Taoiseach Leo Varadkar, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία την Πέμπτη, ανακοίνωσε πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το κράτος των 26 κομητειών να ενταχθεί σε οποιαδήποτε αποστολή υπό την ηγεσία της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της υποθαλάσσιας ασφάλειας.

Ώρες αργότερα, προέκυψε ότι το Virginia Ann, ένα προηγμένο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ικανό να αναπτύξει δύτες βαθέων υδάτων, είχε περάσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες μεταξύ της ακτής της νότιας Ιρλανδίας όπου βρίσκονται τα προαναφερθέντα υποθαλάσσια καλώδια και του νοτιότερου σημείου της Βρετανία, την τοποθεσία της βάσης Devenport του Βασιλικού Ναυτικού, όπου βρίσκεται ο βρετανικός στόλος των υποβρυχίων.

Σε περαιτέρω ύποπτη συμπεριφορά, ο πομπός του Virginia Ann είναι ως επί το πλείστον απενεργοποιημένος κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, μια κίνηση που συνήθως γίνεται μόνο όταν ένα πλοίο θέλει να κρύψει τις κινήσεις του.

Η στενή χρονική συγκυρία αυτών των εξελίξεων υποδηλώνει πως μια κοινή επιχείρηση ΗΠΑ-Αγγλίας που περιλαμβάνει την τοποθέτηση εκρηκτικών σε υποθαλάσσια καλώδια στα ανοικτά των ιρλανδικών ακτών, σε μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για την έκρηξη που ακολούθησε και, επομένως, η Ιρλανδία να επιταχύνει την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ. είτε έχει προγραμματιστεί είτε έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Πράγματι, το ίδιο ακριβώς σενάριο έπαιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν, κατά τη διάρκεια ενός δημοψηφίσματος στο Donbass, Kherson και Zaporizhzhia για την επανένταξη στη Ρωσία, οι εκρήξεις θα κατέστρεφαν τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα.

Τις εβδομάδες μετά την έκρηξη του Nord Stream, θα εμφανίζονταν ισχυρά στοιχεία που συνδέουν τη βρετανική κυβέρνηση με την επίθεση και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο αναγνωρισμένος Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh δημοσίευσε ένα άρθρο που περιγράφει το ρόλο της Ουάσιγκτον στην έκρηξη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε δυσοίωνα στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 ότι σε περίπτωση που η Ρωσία ξεκινήσει μια επέμβαση στην Ουκρανία – κάτι που συνέβη λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα – ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα «έδινε τέλος» στον αγωγό Nord Stream, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις και την επικεφαλής αρχιτέκτονα αλλαγής καθεστώτος της Ουκρανίας Βικτόρια Νούλαντ να εκφράζει μια παρόμοια απειλή αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, κάτι που τώρα φαίνεται ότι θα επαναληφθεί στα ανοικτά των ιρλανδικών ακτών στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail