Στις 21 Ιουνίου, η Υποεπιτροπή Αντιτρομοκρατίας, Επιβολής του Νόμου και Πληροφοριών της Βουλής των ΗΠΑ διεξήγαγε ακρόαση σχετικά με την «καταπολέμηση των απειλών που θέτουν οι παράγοντες των εθνικών κρατών» στη Λατινική Αμερική για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο βουλευτής και πρόεδρος της υποεπιτροπής August Pfluger αναφέρθηκε στις «απειλές» που θέτει η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, που συχνά αναφέρεται ως «η αυλή της Αμερικής».
Ζαφάρ Μεχντί - thecradle / Παρουσίαση Freepen.gr
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ελλιμενισμού ενός στολίσκου του ιρανικού ναυτικού στο λιμάνι της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο βουλευτής Pfluger εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόθεση του Ιράν «να διεκδικήσει την ισχύ του στην περιοχή». Το ταξίδι του στολίσκου, το οποίο κάλυψε τον κόσμο παρά τις κυρώσεις, θεωρήθηκε ως μια αξιοσημείωτη απόδειξη της στρατιωτικής ικανότητας του Ιράν.
Η σκέψη του Pfluger, αν και δεν δηλώθηκε ρητά, προκλήθηκε από την περιοδεία του Ιρανού Προέδρου Ebrahim Raisi με μεγάλη δημοσιότητα στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στην περιοχή εδώ και επτά χρόνια.
Ιρανική επιρροή στη Λατινική Αμερική
Καθώς ο Ραΐσι ήταν απασχολημένος με την υπογραφή δεκάδων συμφωνιών συνεργασίας με τους ομολόγους του από τη Λατινική Αμερική, η Μαρία Ελβίρα Σαλαζάρ, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ για το Δυτικό Ημισφαίριο, είπε στο Fox News πως το ταξίδι του Ιρανού προέδρου στην περιοχή υπογράμμισε την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Λατινική Αμερική, που πριν από λίγο καιρό ήταν το φρούριο της Αμερικής.
«Πρέπει να φτιάξουμε τις σχέσεις μας με τους φίλους μας στην περιοχή, ώστε να μπορέσουμε να σχηματίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στις χώρες που προσκαλούν το τρομοκρατικό καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο ημισφαίριο μας», τόνισε η Σαλαζάρ.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι προσπάθησε να κάνει μια γενναία, αδιάφορη περιστροφή στα πράγματα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το ταξίδι του Raisi στις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής και «πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ό,τι προσπαθεί να πετύχει εκεί», ανασήκωσε τους ώμους του:
«Δε ζητάμε από τις χώρες σε αυτό το ημισφαίριο ή από οποιαδήποτε άλλη να επιλέξουν με ποιον θα συνδεθούν ή με ποιον θα μιλήσουν ή σε ποιον θα επιτρέψουν να επισκεφτούν», είπε ο Κίρμπι, αποφεύγοντας την ερώτηση. «Αυτοί πρέπει να μιλήσουν. Εστιάζουμε στο δικό μας συμφέρον εθνικής ασφάλειας στην περιοχή».
Ήταν μια κακή προσπάθεια να σωθούν τα προσχήματα για τη διάχυτη υποδοχή του Ιρανού προέδρου νότια των συνόρων – οι ΗΠΑ, σε τελική ανάλυση, έχουν εμπλακεί βαθιά στην αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής στη Λατινική Αμερική για πολλά χρόνια. Φυσικά, όταν ο Κίρμπι παρακινήθηκε περαιτέρω για το αν η αμερικανική κυβέρνηση «ανησυχούσε» για την εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και των τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, άφησε την επιφυλακή του:
«Εννοώ, κοιτάξτε, δεν μπορώ να μιλήσω για την ατζέντα ή τι κάνει ή με ποιον πρόκειται να συναντηθεί. Ανησυχούμε για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν; Βάλετε στοίχημα πως ανησυχούμε. Και εμείς – και έχουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για το μετριασμό αυτής της συμπεριφοράς».
Αντιδράσεις προήλθαν επίσης από φιλο-ισραηλινές ομάδες λόμπι στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Anti-Defamation League (ADL), που περιέγραψε την επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή ως «καταστροφική».
Το ταξίδι του Ραΐση ως πολιτικό μήνυμα
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη κατά την επιστροφή του από το πενθήμερο ταξίδι, ο Raisi περιέγραψε τη Λατινική Αμερική ως μια «στρατηγική περιοχή» με αφθονία φυσικών πόρων και μορφωμένους ανθρώπους που είπε ότι αντιστάθηκαν γενναία στις «αλαζονικές δυνάμεις» και στην «άδικη παγκόσμια τάξη» για χρόνια.
Υπέγραψε επίσης 35 συμφωνίες συνεργασίας και μνημόνια συνεννόησης μεταξύ του Ιράν και των τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της εξόρυξης και άλλων.
Οι γεμάτες εξουσία ομιλίες και οι συνεντεύξεις του Ιρανού προέδρου και στις τρεις χώρες περιστρέφονταν γύρω από τα θέματα της «παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων», «ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ανεξάρτητων χωρών, «τερματισμού της ηγεμονίας των ΗΠΑ» και εγκαθίδρυσης «μιας νέας παγκόσμιας τάξης».
«Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Βενεζουέλας δεν είναι κανονικοί διπλωματικοί δεσμοί. Είναι στρατηγικοί», είπε ο Ραΐσι στο Καράκας μετά τη συνάντηση με τον Βενεζουελανό ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες έχουν «κοινούς εχθρούς που δε θέλουν να ζούμε ανεξάρτητα», μια σαφής αναφορά στις ΗΠΑ.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν το ετήσιο εμπόριο τους από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σε δύο φάσεις, σύμφωνα με το 20ετές σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Μαδούρο στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιούνιο.
Η παρθενική επίσκεψη του Ραΐσι στο Καράκας έγινε καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω της αποδυνάμωσης των κυρώσεων των ΗΠΑ, με το Ιράν να παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση των διυλιστηρίων της χώρας.
Σε μια συμβολική αλλά σημαντική κίνηση, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την τοποθέτηση της προτομής του διάσημου στρατιωτικού στρατηγού του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε σε επίθεση με drone των ΗΠΑ έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον Ιανουάριο του 2020, στον τελευταίο χώρο ανάπαυσης του θρυλικού ηγέτη της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, Σιμόν Μπολιβάρ.
'Γιάνκι πήγαινε σπίτι'
Στο δεύτερο σκέλος της περιοδείας του Raisi σε τρία έθνη στη Νικαράγουα, ο σκοτωμένος Ιρανός στρατιωτικός διοικητής συνέχισε να φαίνεται μεγάλος. Ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντάνιελ Ορτέγκα επαίνεσε τον Σουλεϊμανί, κατηγορώντας τη δολοφονία του από τον «ιμπεριαλισμό των Γιάνκι».
«Αποτίουμε φόρο τιμής μαζί με τους ήρωες και τους μάρτυρες μας σε όλους τους ήρωες και μάρτυρες του Ιράν, ιδιαίτερα στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον ιμπεριαλισμό των Γιάνκηδων όταν πολεμούσε κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Ορτέγκα.
Ο πρόεδρος του Ιράν, από την πλευρά του, είπε πως η Ουάσιγκτον προσπάθησε να «παραλύσει το λαό μας με απειλές και κυρώσεις», αλλά απέτυχε και επέκρινε τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον των δύο «ανεξάρτητων χωρών».
«Η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και άλλων ανεξάρτητων χωρών σε όλες τις περιοχές μπορεί να σφυρηλατήσει ενότητα που μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των κυρώσεων και στην αύξηση των ικανοτήτων (των χωρών)», σημείωσε ο Raisi, επιβεβαιώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «μετέτρεψε τις απειλές και τις κυρώσεις σε ευκαιρίες».
Στο τελευταίο σκέλος της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, ο πρόεδρος του Ιράν και η ιρανική αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει ταξίδεψαν στην Κούβα, μια άλλη χώρα που υποφέρει από δεκαετίες οικονομικής πολιορκίας των ΗΠΑ, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κούβας Miguel Díaz-Canel, ο οποίος υποσχέθηκε να ενισχύσει τη συνεργασία με το Ιράν.
«Όταν ο πρόεδρος του Ιράν έρχεται στη χώρα μας υπό αυτές τις συνθήκες κυρώσεων εναντίον του έθνους της Κούβας, ενισχύει την πίστη και την πίστη μας στο Ιράν», είπε ο Ντίαζ-Κανέλ, δείχνοντας το πνεύμα συναδελφικότητας μεταξύ των δύο χωρών που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις.
«Η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Κούβα και το Ιράν είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετώπισαν ηρωικά κυρώσεις, απειλές, αποκλεισμούς και παρεμβάσεις του ιμπεριαλισμού των γιάνκηδων και των συμμάχων του με σθεναρή αντίσταση», έσπευσε να προσθέσει.
Ουσιαστικά, εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Ραΐσι στην Αβάνα, το Ιράν και η Κούβα συμπεριλήφθηκαν στη λίστα από την κυβέρνηση Μπάιντεν ως χώρες που είπε ότι «δε συνεργάζονται πλήρως» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Μια κοινή κληρονομιά
Το ταξίδι του Raisi απέδειξε επίσης πως η πολιτική αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα. Ενώ ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ούγκο Τσάβες θαυμάζονται στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή, ο Κασέμ Σουλεϊμανί έχει τεράστιους οπαδούς στη Λατινική Αμερική.
Η περιοδεία του Ιρανού προέδρου στη Λατινική Αμερική καταδεικνύει αναμφισβήτητα την ανθεκτικότητα των χωρών που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να εξουδετερώσουν τις προσπάθειες απομόνωσης ή λήθης τους.
Η περιοδεία έγινε εν μέσω της πολυσύχναστης διπλωματίας που σαρώνει τη Δυτική Ασία μετά την προσέγγιση μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων Ιράν και Σαουδικής Αραβίας σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας –του κύριου οικονομικού αντιπάλου της Ουάσιγκτον– καθώς και της δραματικής μετάβασης από μια μονοπολική σε πολυπολική παγκόσμια τάξη.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TeleSUR της Βενεζουέλας στο Καράκας, ο Raisi είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν τη Λατινική Αμερική ως την «αυλή» τους, αλλά η περιοχή απολαμβάνει τώρα κυριαρχία «χάρη στο πνεύμα των ανθρώπων», ενώ έδειξε τα «κοινά συμφέροντα και στόχους» του Ιράν και της Λατινικής Αμερικής.
«Το Ιράν έχει διατηρήσει την ανεξαρτησία του για 44 χρόνια (από την επανάσταση του 1979) και δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να μας υποτάξει. Δεν καταπιέζουμε κανέναν και δεν θα δεχθούμε ποτέ να μας καταπιέζει κανείς. Η θέλησή μας είναι να απολαύσουμε οικονομική ευημερία και να αναπτυχθούμε».
«Είναι ένας πόλεμος βουλήσεων – η βούληση των ανθρώπων που θέλουν να είναι ανεξάρτητοι απέναντι σε ένα κυρίαρχο σύστημα που θέλει να υποτάξει τους πάντες», πρόσθεσε.
Το Ιράν δεν είναι απομονωμένο
Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι η πενθήμερη περιοδεία του Raisi έφερε ένα συμβολικό μήνυμα – το οποίο ξεπέρασε την επέκταση της στρατηγικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Λατινικής Αμερικής – να κοιτάξει στα μάτια το «μεγάλο σατανά» στην αυλή του και να ανακοινώσει τις νέες, ΗΠΑ - Ελεύθερη παγκόσμια τάξη.
Η επίσκεψη έφερε ένα άλλο ισχυρό μήνυμα: Εάν το Ναυτικό των ΗΠΑ μπορέσει να σταθμεύσει τα πλοία του στον Περσικό Κόλπο, 7.000 μίλια από την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, και να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις και στόλους στη γειτονιά του Ιράν από το Ιράκ έως το Μπαχρέιν, το Ιράν μπορεί επίσης να επεκτείνει το αποτύπωμά του στην πίσω αυλή της Αμερικής .
Η διαφορά είναι ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να κατασκευάσουν προσχήματα για εισβολές και στρατιωτικές επεμβάσεις: Τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν είναι παρά δύο πρόσφατα παραδείγματα. Μόνο τώρα – μετά από δεκαετίες ψευδών συναγερμών και συνεχών, καταστροφικών συγκρούσεων – οι ΗΠΑ βλέπουν την επιρροή τους να υποτιμάται παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, οι Ιρανοί προσκαλούνται και αγκαλιάζονται θερμά, παράδειγμα όχι μόνο στην πρόσφατη περιοδεία στη Λατινική Αμερική, αλλά στην άλλη άκρη του κόσμου στην Ινδονησία τον περασμένο μήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian, ο οποίος ήταν επίσης απασχολημένος στο διπλωματικό μέτωπο, έγραψε στο Twitter στις 18 Ιουνίου:
«Προσπαθώντας για ενότητα και αδελφοσύνη μεταξύ της Μουσουλμανικής Ομμά και των καταπιεσμένων και συνειδητοποιημένων ανθρώπων της περιοχής. Ήταν το ίδιο σχέδιο που ο μεγάλος ήρωας του αγώνα κατά του Σιωνισμού και της τρομοκρατίας δεν κοιμήθηκε για 30 χρόνια! Προφανώς, αυτό το σχέδιο έχει εχθρούς. Αλλά είναι σημαντικό το σχέδιο να επιδιωχθεί σοβαρά».
Το Ιράν, μακριά από το να είναι απομονωμένο, σφυρηλατεί ενεργά σημαντικούς δεσμούς πολιτικής, εμπορικής και ασφάλειας με ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο – το οποίο είναι ολοένα και πιο απρόθυμο να ακολουθήσει μια ατλαντική γραμμή. Πέρα από τις εμπορικές και αναπτυξιακές συμφωνίες, η περιοδεία του Raisi στη Λατινική Αμερική σχεδιάστηκε για να δείξει στους ανώτατους αξιωματούχους του Ιράν να περπατούν στην αυλή της Αμερικής – καθόλου απομονωμένοι, αψηφώντας τις κυρώσεις και τις επιταγές της Ουάσιγκτον και δείχνοντας πόσο έχει μειωθεί η ισχύς των ΗΠΑ.