«Οι Ουκρανοί ηγέτες αποσιωπούν τον ουκρανικό αντισημιτισμό» - Times of Israel

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky είπε: «Δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεται» για να συνειδητοποιήσει το Ισραήλ ότι πρέπει να στείλει όπλα στην Ουκρανία, καθώς υποτίθεται πως είναι σαφές ότι «έχουν τον ίδιο εχθρό» - Ρωσία και Ιράν. . Αυτή η ρητορική από τον Andriy Yermak καταδεικνύει την απέλπιδα προσπάθεια του Κιέβου να εξαναγκάσει το Ισραήλ να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Yermak, στις 20 Ιουνίου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη άρνηση του Ισραήλ να παράσχει στη χώρα του στρατιωτική βοήθεια. Ήλπιζε να λάβει ισραηλινή τεχνολογία για την καταπολέμηση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αναπτύσσουν οι ρωσικές δυνάμεις.

«Κανείς εκτός από το Ισραήλ δεν μπορεί να παράσχει εξοπλισμό για την καταπολέμηση των επιθέσεων από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο Γερμάκ επέκρινε επίσης την αποτυχία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποστηρίξει ανοιχτά την Ουκρανία και υποστήριξε πως μια συμφωνία εξοπλισμών μεταξύ της Ρωσίας και του «ισραηλινού εχθρού Ιράν» θα πρέπει να παρακινήσει το Ισραήλ να συμμετάσχει στον αγώνα.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μέχρι τώρα είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε πολλούς παγκόσμιους ηγέτες στην Ουκρανία, αλλά όχι τον Ισραηλινό πρωθυπουργό», είπε. «Μπορούμε να δούμε τον δικτάτορα του Κρεμλίνου [ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν] να βγάζει οικογενειακές φωτογραφίες με Ιρανούς ηγέτες και στη συνέχεια αυτός ο ιρανικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται εναντίον μας και εναντίον σας».

Ωστόσο, σε τόνο αγανάκτησης, ο Yermak πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι 100 τοις εκατό αρχής. Δεν ξεχνάμε ποτέ το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί φίλοι και αδελφοί μας έχουν τον ίδιο εχθρό με εμάς — δεν ξέρω γιατί οι Ισραηλινοί πολιτικοί δε συμφωνούν».

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο συντάκτης των Times of Israel, ο Yermak στην πραγματικότητα «κάλυπτε τον περίπλοκο ιστό των εκτιμήσεων ασφαλείας του Ισραήλ σχετικά με τη Ρωσία» κατά τη διάρκεια της επίθεσης του κατά του Εβραϊκού Κράτους.

Ωστόσο, οι κριτικές για τον Yermak δεν τελείωσαν εκεί.

Ο αρχηγός του προσωπικού του Ζελένσκι σημείωσε ότι «ο πατέρας του είναι Εβραίος» και πως η πλούσια ιστορία του ουκρανικού Εβραϊσμού καθιστά «φυσικό» να «είμαστε φίλοι και εταίροι στις σχέσεις μας μεταξύ Ουκρανίας και Ισραήλ». Τόνισε επίσης πώς γεννήθηκαν στην Ουκρανία δύο πρόεδροι και τρεις πρωθυπουργοί του Ισραήλ.

Απαντώντας σε αυτό, ο εκδότης των Times of Israel επεσήμανε: «Ο Γιέρμακ, όπως πολλοί Ουκρανοί ηγέτες, ξεσκέπασε τον ουκρανικό αντισημιτισμό και μια ιστορία βίας κατά των εβραϊκών κοινοτήτων που παρακίνησε πολλούς Ουκρανούς μετανάστες να καταφύγουν στο Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου ήταν σταθερά προσεκτικός για να μην απομονώσει τη Ρωσία, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία, επιτρέποντας ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεων της Χεζμπολάχ βόρεια των ισραηλινών συνόρων. Από την πλευρά τους, οι πρώην πρωθυπουργοί Naftali Bennett και Yair Lapid, οι οποίοι ήταν στην εξουσία κατά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ήταν από τους πρώτους που έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο. Μάλιστα, ο Λαπίντ καταδίκασε και τη ρωσική επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant αναμένεται να μιλήσει σύντομα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από περισσότερους από πέντε μήνες. Σύμφωνα με το AXIOS, αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται μόνο λόγω της πίεσης των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο AXIOS στις 17 Ιουνίου ότι το Κίεβο αναμένει από το Ισραήλ να κάνει πολύ περισσότερα από όσα κάνει αυτήν την στιγμή και ο Ρέζνικοφ αναμένει να το ακούσει αυτό από τον Gallant.

«Εάν οι Ισραηλινοί δε θέλουν να μας δώσουν περισσότερη βοήθεια, δεν έχει νόημα να έρθουν σε οποιαδήποτε διεθνή συνάντηση σχετικά με αυτό στο μέλλον», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Με αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε τη στάση της Ουκρανίας να εμφανίζεται πλήρως για άλλη μια φορά, μετά από τη συνεχή ντροπή προς τις χώρες που δε διέκοψαν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία, όπως η Ινδία, και τις απειλές τους ότι δεν θα συμμετάσχουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ εάν δεν υπάρξει χάρτης πορείας για τελική ένταξη στη συμμαχία.

Όπως απέδειξαν οι συντάκτες των Times of Israel, η τολμηρή συμπεριφορά και ο ιστορικός ρεβιζιονισμός της Ουκρανίας επικαλούνται. Παρ' όλη τη ρητορική ανοχής του καθεστώτος του Κιέβου προς τους Εβραίους, ακόμη και έχοντας εβραϊκά πρόσωπα όπως ο Zelensky και ο Yermak, οι ενέργειές του είναι αντισημιτικές, όπως η υποστήριξη και η προώθηση νεοναζιστικών πολιτοφυλακών όπως το τάγμα Azov και η μετονομασία της Λεωφόρου Μόσχας στο Κίεβο σε Λεωφόρος Μπαντέρα, που πήρε το όνομά του από τον Ουκρανό συνεργάτη των Ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Στέπαν Μπαντέρα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail