Ποια είναι η αναλογία υποστήριξης [Tooth – to – Tail Ratio] για τα ουκρανικά στρατεύματα

Ένα γεγονός που είναι κοινό για όλες τις σύγχρονες στρατιωτικές δυνάμεις είναι ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού στρατιωτών ασχολείται πραγματικά με τη μάχη. Τουλάχιστον αυτή είναι η θεωρία. Η έννοια του "Tooth – to – Tail Ratio [δόντια προς ουρά" είναι στρατιωτική για να περιγράψει τον αριθμό του  στρατιωτικού προσωπικού  που χρειάζεται για να προμηθεύσει και να υποστηρίξει ("ουρά") κάθε  στρατιώτη μάχης ("δόντι").

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ αυτή η αναλογία ήταν περίπου 8 στρατεύματα υποστήριξης για κάθε στρατιώτη μάχης. Έπρεπε να το σκεφτώ αυτό σήμερα (είχα πολύ χρόνο για να σκεφτώ) σε σχέση με την επερχόμενη επίθεση της Ουκρανίας. Με βάση τα απόρρητα έγγραφα που φέρεται να διέρρευσε ο αεροπόρος Τζακ Τεϊσέιρα, η Ουκρανία σχεδιάζει να τοποθετήσει 12 ταξιαρχίες, που θα μπορούσε να σημαίνει έως και 60.000 στρατιώτες (δηλαδή, μια ταξιαρχία πλήρους ισχύος έχει 5.000 στρατιώτες). Σημαίνει αυτό πως όλοι είναι μάχιμοι στρατιώτες; Δε γνωρίζω. Ας υποθέσουμε ότι η απάντηση είναι ναι. Τότε αυτό σημαίνει πως η επίθεση θα υποστηριχθεί από 480.000 στρατιώτες υποστήριξης. Τελευταία έκανα έναν έλεγχο (και καλωσορίζω όποιον μπορεί να με διορθώσει), η Ουκρανία δεν έχει τόσους πολλούς στρατιώτες — τουλάχιστον εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ας πάρουμε την αντίθετη υπόθεση, δηλαδή, ότι οι 60.000 στρατιώτες που προορίζονται για την επίθεση αντιπροσωπεύουν τον συνολικό αριθμό που αφιερώθηκε σε αυτή την επιχείρηση. Εάν χρησιμοποιήσουμε το 8 προς 1, αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία διαθέτει μόνο 6000 πραγματικούς μάχιμους στρατιώτες. Εδώ είναι ένα άλλο παράδειγμα προς σκέψη. Ας υποθέσουμε πως η Ουκρανία εξαπολύει μια επίθεση με 50 άρματα μάχης, το καθένα με τετραμελές πλήρωμα. Δηλαδή 200 άτομα. Κάντε τα μαθηματικά. Αυτό σημαίνει πως τα άρματα θα χρειαστούν τουλάχιστον 1600 άτομα για να παρέχουν υποστήριξη όσον αφορά την παροχή καυσίμων, πυρομαχικών και επισκευών. Έχει πράγματι η Ουκρανία τον αριθμό ειδικευμένου προσωπικού ικανού να παράσχει αυτή την υποστήριξη;

Εάν η Ουκρανία πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση, δεν μπορεί να βασίζεται σε στατικό πυροβολικό, δηλ. πυροβολικά τοποθετημένα σε μια τοποθεσία, γιατί εάν καταφέρουν να προχωρήσουν προς τα εμπρός θα βρίσκονται εκτός της εμβέλειας όπου αυτά τα πυροβόλα θα μπορούσαν να τους παρέχουν υποστήριξη χτυπώντας ρωσικές θέσεις. Αντίθετα, η Ρωσία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά το πυροβολικό —τόσο κινητό όσο και σταθερό— και πυρομαχικά που μπορούν να πλήξουν τις επιτιθέμενες ουκρανικές μονάδες. Έχουμε ήδη δει ότι οι προσπάθειες της Ουκρανίας να διεισδύσουν στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ έχουν νικηθεί με έναν θανατηφόρο συνδυασμό πυροβολικού, πυραύλων και στενής αεροπορικής υποστήριξης από αεροσκάφη σταθερής και περιστροφικής πτέρυγας μάχης.

Πες μου τι νομίζεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail