Ένας πόλεμος Ursula εναντίον Meloni έχει ξεσπάσει και η Meloni φαίνεται να τον κερδίζει!

Οι λαϊκιστικές στρατηγικές της Μελόνι και η έμφαση στις εσωτερικές υποθέσεις θα την ωθήσουν στη νίκη ή μπορούν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η φιλελεύθερη ατζέντα να διατηρήσουν την εξουσία τους;

Το 2024 πρόκειται να είναι μια βαρυσήμαντη χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πολυαναμενόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ορίζοντα. Με έναν εκπληκτικό αριθμό δικαιούχων ψηφοφόρων που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια, αυτές οι εκλογές χαιρετίζονται ως η δεύτερη μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση παγκοσμίως, που ξεπέρασε μόνο η Ινδία.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι προηγούμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνονται σαν μια μακρινή ανάμνηση, καθώς τότε η ζωή ήταν πολύ πιο απλή. Καμία πανδημία, κανένας πόλεμος που μαίνεται σε όλη την Ευρώπη, και κανένας νεοφερμένος που φωνάζει για μια θέση στο τραπέζι.

 Αλλά τώρα, ένας καταρράκτης προκλήσεων έχει αλλάξει το τοπίο, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό εκλογικό κλίμα. Η ΕΕ βρίσκεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ της Ursula και της Meloni. Όχι, όχι ένας φυσικός πόλεμος, αλλά μια μάχη για πολιτική κυριαρχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αίσθημα κατά της εξουσίας εναντίον των σημερινών ηγετών της ΕΕ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών λόγω του σκηνικού των συγκρούσεων.

Καθώς περιηγούμαστε στις επιπτώσεις του ανελέητου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι η Ευρώπη υφίσταται βαθιές μεταμορφώσεις με εκτεταμένες συνέπειες.

Η αποστολή της Μελόνι

Αρπάζει την ευκαιρία εν μέσω αυτής της πολιτικής αναταραχής η Giorgia Meloni, η συντηρητική πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης της ομάδας ECR. Η Μελόνι ηγείται των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία συμμαχίας που θα περιλαμβάνει το EPP-ECR και άλλες δεξιές ομάδες, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αριστερών κομμάτων.

Στόχος της Meloni είναι να διαλύσει τη συμμαχία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ιδιαίτερα μετά τη σκιά που έριξε το σκάνδαλο «Qatargate» στην αριστερή ομάδα. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της φαίνεται να αποφέρει αποτελέσματα, καθώς το συντηρητικό μπλοκ βρίσκεται σε θέση να γίνει η μεγαλύτερη ομάδα στις εκλογές του 2024.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή τη συντηρητική αναζωπύρωση, οι φιλελεύθερες ελίτ έχουν ένα σχέδιο στο μανίκι τους: την Ursula von der Leyen, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρώην πρωτοπόρος για το ρόλο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η Ούρσουλα δηλώνει τώρα το ενδιαφέρον της να υπηρετήσει την Ευρώπη για άλλη μια φορά.

Ο όρκος της Ούρσουλα

Όταν ρωτήθηκε για την ηγετική θέση του ΝΑΤΟ, η Ούρσουλα εξέφρασε σταθερά την αδιαφορία της, τονίζοντας τη δέσμευσή της στην Ευρώπη. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φήμες ότι μπορεί να σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το κόμμα της Ούρσουλα, το ΕΛΚ, έχει πολλές προσωπικότητες με επιρροή που υποστηρίζουν τη συνέχιση της ηγεσίας της στην ΕΕ. Υποστηρίζουν ότι χωρίς αυτήν στο τιμόνι, οι κρίσιμες προσπάθειες στην Ουκρανία και η ευρύτερη δυτική ατζέντα μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Από την άλλη πλευρά, η Μελόνι και οι συντηρητικές κοόρτες της δεν έχουν καμία πρόθεση να ακολουθήσουν τη γραμμή με πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Επιδιώκουν να μετατοπίσουν την εστίαση των Βρυξελλών πίσω στις εσωτερικές υποθέσεις και να διεκδικήσουν ξανά την αφήγηση.

Σε αυτή τη μάχη για το κοινοβούλιο της ΕΕ, η Μελόνι συνεχίζει να χτυπά τη χορδή με τα λαϊκιστικά αισθήματα και να κερδίζει έδαφος στην κούρσα για την κυριαρχία. Εν τω μεταξύ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βιάζεται να παραμείνει στην εξουσία για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της φιλελεύθερης ατζέντας.

Ωστόσο, προς το παρόν, φαίνεται ότι η Μελόνι προηγείται. Η παλίρροια γυρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μια εκλογική αναμέτρηση που θα διαμορφώσει το μέλλον της. Ο συντηρητισμός είναι ισχυρότερος από ποτέ. Η Ούρσουλα και οι φιλελεύθερες ελίτ θέλουν να σώσουν τη φήμη τους. Θα τα καταφέρουν όμως; Μόνο το μέλλον θα απαντήσει σε αυτό το συναρπαστικό πολιτικό δράμα που εκτυλίσσεται στην καρδιά της Ευρώπης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail