Θυμάστε το χάος που προκάλεσαν οι «υποβρύχιες» αξίες των ακινήτων το 2008 και το 2009; Λοιπόν, αρχίζει να συμβαίνει ξανά…

pixabay
Δε φαίνεται να μαθαίνουμε ποτέ. Πάνω από μια δεκαετία πριν, οι ηγέτες μας δημιούργησαν τη μεγαλύτερη φούσκα στέγασης όλων των εποχών και όταν τελικά έσκασε, ολόκληρη η υφήλιος γνώρισε μεγάλο οικονομικό πόνο. Έμαθαν λοιπόν από τα λάθη τους και διόρθωσαν το σύστημα; Όχι, απλώς δημιούργησαν μια ακόμη μεγαλύτερη φούσκα στέγασης. Τώρα που η φούσκα των ακινήτων αρχίζει να σκάει, και αυτό θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για όλους μας.

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα πράγμα που μάθαμε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης είναι ότι οι αξίες του σπιτιού έχουν πραγματικά σημασία.

Όταν οι αξίες των κατοικιών πέφτουν αρκετά χαμηλά, πολλοί δανειολήπτες απλώς αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα στεγαστικά δάνειά τους, και έτσι το γεγονός πως οι αξίες των κατοικιών στις ΗΠΑ έχουν πέσει κατακόρυφα κατά 108,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να μας ανησυχήσει βαθιά:

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού βρίσκονται σε μια αρνητική ωρολογιακή βόμβα μετά την απώλεια 108,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αξία των ακινήτων τους φέτος, λένε οι ειδικοί.

Ο μέσος δανειολήπτης είδε τα ίδια κεφάλαιά του να πέφτουν κατά 5.400 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με πέρυσι – με τα νοικοκυριά στην Ουάσιγκτον, την Καλιφόρνια και τη Γιούτα να επηρεάζονται περισσότερο.

Ιδιαίτερα πλήγμα πλήττεται η δυτική ακτή. Για παράδειγμα, οι αξίες των κατοικιών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο περισσότερο 74.000 δολάρια τον περασμένο χρόνο:

Η αγορά κατοικιών αφαιρεί περισσότερα ίδια κεφάλαια από τους ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ουάσιγκτον από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία της χώρας.

Κατά μέσο όρο τον περασμένο χρόνο, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ουάσιγκτον έχασαν περίπου 74.300 δολάρια σε ίδια κεφάλαια, ένα μέτρο της διαφοράς μεταξύ της αξίας ενός σπιτιού και του ποσού που ο ιδιοκτήτης χρωστάει για την υποθήκη, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων ακινήτων CoreLogic. Αυτή η πτώση 18% σηματοδότησε τη μεγαλύτερη πτώση στη χώρα από το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους έως το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού στην πολιτεία της Ουάσιγκτον που αγόρασαν τα σπίτια τους στην κορύφωση της αγοράς έχουν τώρα υποθήκες που είναι υποβρύχιες.

Και σύμφωνα με έναν ειδικό που πήρε έδωσε συνέντευξη στην Daily Mail, αυτό αρχίζει να συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές σε όλη τη χώρα:

Ο Zackary Smigel, ιδρυτής του Real Estate License Wizard, είπε στην DailyMail.com: «Η μείωση της αξίας των ακινήτων στις ΗΠΑ θέτει σημαντικές προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών – και γίνεται μεγαλύτερο ζήτημα στον τομέα των ακινήτων.

«Γίναμε πράγματι μάρτυρες ορισμένων ανησυχητικών ενδείξεων αρνητικής ισοτιμίας, ειδικά σε ορισμένες περιοχές».

Τα καλά νέα είναι πως αυτό δε συμβαίνει παντού.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί στη Φλόριντα που οι τιμές των κατοικιών έχουν πράγματι αυξηθεί σημαντικά σε αυτήν την πολιτεία.

Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για το τι συμβαίνει στο μέρος που ζείτε, μπορείτε να δείτε αυτόν τον χάρτη.

Προχωρώντας, πιστεύω πως οι τιμές των κατοικιών δε θα κινηθούν ομοιόμορφα.

Στις μεγάλες πόλεις και στις μπλε πολιτείες, πιστεύω ότι οι τιμές των κατοικιών θα τείνουν να πέφτουν.

Στις αγροτικές περιοχές και στα κόκκινα κράτη, πιστεύω πως οι τιμές των κατοικιών θα είναι πιο σταθερές.

Εν τω μεταξύ, πολλά δάνεια για εμπορικά ακίνητα σε όλες τις ΗΠΑ είναι ήδη βαθιά "υποβρύχια" και αρχίζουμε να βλέπουμε τα ποσοστά παραβατικότητας να αυξάνονται με εκπληκτικό ρυθμό.

Αν αμφιβάλλετε για αυτό, απλώς δείτε αυτούς τους αριθμούς που προέρχονται από τον Wolf Richter:

Αφού πέρασε την πανδημία χωρίς περισσότερο από ένα squiggle, το ποσοστό παραβατικότητας των Commercial Mortgage Backd Securities (CMBS) που υποστηρίζονται από ακίνητα γραφείου εκτινάχθηκε στο 4,5% κατά το υπόλοιπο του δανείου τον Ιούνιο, από 1,6% μόλις πριν από έξι μήνες το Δεκέμβριο του 2022 σύμφωνα με την Trepp , η οποία παρακολουθεί και αναλύει το CMBS.

Τα στεγαστικά δάνεια γραφείων που είχαν συσκευαστεί σε CMBS πέρασαν από ένα φρικτό κύκλο αθέτησης υποχρεώσεων μετά την οικονομική κρίση, με το ποσοστό παραβατικότητας να ξεπερνά το 10% το 2012/2013.

Αλλά αυτή η τρέχουσα εξάμηνη άνοδος 2,9 ποσοστιαίων μονάδων από 1,6% σε 4,5% είναι η ταχύτερη άνοδος έξι μηνών στα δεδομένα της Trepp που χρονολογούνται από το 2000.

Είμαστε ακόμα στα πρώτα κεφάλαια αυτής της κρίσης, αλλά σίγουρα μοιάζει τρομερά με αυτό που είδαμε το 2008.

Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων αυξάνονται επίσης.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι αυξήθηκαν κατά 93 τοις εκατό κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2022:

Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, σημειώθηκαν 340 εταιρικές χρεοκοπίες, ξεπερνώντας κάθε άλλο συγκρίσιμο διάστημα σε 13 χρόνια, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence . Αυτό είναι αυξημένο κατά 93 τοις εκατό από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο και υψηλότερο από το 2020, όταν σημειώθηκε έξαρση κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όταν συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αριθμούς σαν αυτόν, ειλικρινά δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υπάρχουν τόσα πολλά σημάδια προβλημάτων παντού γύρω μας. Για παράδειγμα, ο αριθμός των αναζητήσεων για «ενεχυροδανειστήριο κοντά μου» μόλις εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών:

Οι Αμερικανοί που έχουν περιοριστεί σε μετρητά αναζητούν πανικόβλητοι «ενεχυροδανειστήριο κοντά μου». Η τάση αναζήτησης εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ στις αρχές Ιουλίου και είναι ένα δυσοίωνο σημάδι ότι ο καταναλωτής μπορεί να αφήνειενέχυρο αντικείμενα ή να πουλάει πράγματα που πιθανώς αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Covid για να συγκεντρώσει γρήγορα χρήματα εν μέσω της χειρότερης πληθωριστικής καταιγίδας μιας γενιάς.

Περιττό να πούμε ότι οι άνθρωποι δεν ενεχυριάζουν τα υπάρχοντά τους όταν τα πάνε καλά.

Οι αναζητήσεις για τη φράση "είναι παράνομη η κατάδυση στα σκουπίδια" μόλις έφτασαν επίσης σε υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών.

Σε όλο το έθνος, οι άνθρωποι κυριολεκτικά ψαχουλεύουν τους κάδους σκουπιδιών πίσω από τα παντοπωλεία επειδή τα τρόφιμα έχουν γίνει τόσο καταπιεστικά ακριβά.

Αλλά μην ανησυχείτε.

Ο Τζο Μπάιντεν λέει ότι όλα θα πάνε καλά.

Εάν παρακολουθείτε τα άρθρα μου σε τακτική βάση, τίποτα από αυτά που έχω μοιραστεί σε αυτό το κομμάτι δεν πρέπει να σας εκπλήσσει.

Ήταν ξεκάθαρο εκ των προτέρων ότι η οικονομία οδηγείτο σε τεράστια προβλήματα και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι εξαιρετικά ζοφερές.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σέρνεσαι σε μια γωνία και να κλαις σαν μωρό γιατί τα πράγματα θα πάνε τόσο άσχημα.

Είναι όταν οι καιροί είναι οι πιο σκοτεινοί που χρειάζεται το μεγαλύτερο κουράγιο.

Γεννηθήκατε για μια τέτοια εποχή και μπορείτε να κάνετε τη διαφορά ακόμα και μέσα σε όλο το χάος που αρχίζει να ξεσπά παντού γύρω μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail