Οι εξαγωγές χρυσού της Ελβετίας στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 39% μετά τις εκλογές

Freepen.gr - Οι εξαγωγές χρυσού της Ελβετίας προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 39% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τους 13,13 τόνους πολύτιμου μετάλλου, ανέφεραν τη Δευτέρα τοπικά μέσα ενημέρωσης, γράφει το turkishminute.com.

Το 2022 η Ελβετία, το μεγαλύτερο κέντρο διύλισης και μεταφοράς χρυσού στον κόσμο, εξήγαγε 188 τόνους χρυσού στην Τουρκία, αξίας 10,1 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Η χώρα εξήγαγε 58,3 τόνους χρυσού στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2023. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 44 τόνους το Φεβρουάριο και περαιτέρω μειώθηκε σε 10,7 τόνους το Μάρτιο. Τον Απρίλιο σημειώθηκε νέα μεγάλη πτώση, με τις εξαγωγές να αγγίζουν τον 1,5 τόνο.

Οι εξαγωγές χρυσού της Ελβετίας προς την Τουρκία, που ήταν 9,44 τόνοι το Μάιο, αυξήθηκαν κατά 39 τοις εκατό μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία το Μάιο, φτάνοντας τους 13,13 τόνους τον Ιούνιο. Την ίδια περίοδο πέρυσι οι εξαγωγές χρυσού ήταν 10,14 τόνοι.

Εν τω μεταξύ, οι συνολικές εξαγωγές χρυσού της Ελβετίας μειώθηκαν τον Ιούνιο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στα τέλη Απριλίου ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που έδωσε μάχη να σταθεροποιήσει τη λίρα πριν από τις εκλογές του Μαΐου, κατέφυγε στην πώληση χρυσού για να στηρίξει τα ταχέως μειούμενα συναλλαγματικά της αποθέματα (FX).

Μεταξύ 3 Μαρτίου και 21 Απριλίου, η τράπεζα πούλησε 72 τόνους (4,7 δισεκατομμύρια δολάρια) χρυσού για να συγκεντρώσει αποθέματα, αντικατοπτρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο η τράπεζα προσπαθεί να διατηρήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία USD-λίρας κάτω από τις 20 λίρες.

Η λίρα, η οποία διαπραγματεύτηκε στα 26,9 προς το δολάριο ΗΠΑ τη Δευτέρα, έχοντας αποδυναμωθεί κατά 30% μέχρι στιγμής φέτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail