Ελπίζει ο Ερντογάν να φέρει 84 εκατομμύρια Τούρκους στην Ευρώπη;

τουρκική προεδρία
Εάν η λογική λειτούργησε στην πολιτική, η ερώτηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να ήταν: Γιατί η χώρα σας είχε με τόσο πάθος αναζητήσει, μάταια, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ερντογάν μιλά για μια «κακή Δύση», αλλά θέλει να γίνει μέρος της -- ίσως για να τη «βελτιώσει»; Γιατί η Τουρκία έστειλε τους 15.000 γιους της, μόνο για να χαιρετήσει με τιμή τους 700 νεκρούς στρατιώτες σε έναν πόλεμο που έγινε 8.000 χλμ μακριά στην Κορεατική Χερσόνησο; Η Τουρκία είναι υποψήφιο πλήρες μέλος για την ΕΕ από το 1987, αλλά η στρατιωτική εκστρατεία της Κορέας την κέρδισε ως μέλος του ΝΑΤΟ το 1952.

Από τη δεκαετία του 1950, η αναζήτηση ψυχής της Τουρκίας δεν έχει σταματήσει ποτέ. Εξ ου και η σοκαριστική είδηση ​​της 9ης Ιουλίου ότι ένας χαμογελαστός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως ο Ερντογάν, μετά από αρκετούς μήνες μονομερούς αποκλεισμού, συμφώνησε να στείλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο «το συντομότερο δυνατό» και για να διασφαλιστεί ότι η συνέλευση την εγκρίνει. Όπως συμβαίνει συχνά στη δημοσιογραφία, οι "ειδήσεις" εδώ δεν είναι στον τίτλο -- παρόλο που "η Τουρκία εγκρίνει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ" ήταν η μόνη έκτακτη είδηση ​​που μπορούσε να μάθει ένας δημοσιογράφος.

Η ισλαμιστική, αντιδυτική ιδεολογία του Ερντογάν δεν είναι μυστικό για κανέναν. Λίγο πριν από τις πιο πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές (14 και 28 Μαΐου) ο Ερντογάν κατηγόρησε τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης ότι παρέδωσαν την Τουρκία σε μια υποτιθέμενη εχθρική Δύση. Το 2022, ο Ερντογάν είπε πως η Δύση εισέβαλε στον κόσμο με την ήπια ισχύ της, συμπεριλαμβανομένης της σκλαβιάς, των σφαγών και της αποικιοκρατίας. Το 2021, κήρυξε το τέλος της δυτικής ηγεμονίας και μιας συνεννόησης που αποδέχεται τη δυτική ανωτερότητα. Έχει κατηγορήσει πολλές φορές την αμερικανική κυβέρνηση ότι εξοπλίζει Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, ενώ απείχε από την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Το 2017, απείλησε τη Δύση: «Εάν αυτή [ισλαμοφοβία] συνεχιστεί, κανένας δρόμος στον κόσμο δε θα είναι ασφαλής για τους Δυτικούς». Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης το 2017 πως η «νοοτροπία των σταυροφόρων επιτίθεται στην Τουρκία». Και το 2018: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα συμμαχία σταυροφόρων». Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ερντογάν περιέγραψε τη Γερμανία και την Ολλανδία ως «τα απομεινάρια του ναζισμού».

Γιατί ο άνθρωπος που μισεί τόσο παθιασμένα το δυτικό πολιτισμό δεν αισθάνεται άνετα πολιτικά χωρίς τους θεσμικούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με τη Δύση; Η ΕΕ στην οποία επιτίθεται φραστικά ο Ερντογάν, έχει πληθυσμό 450 εκατομμύρια και είναι τέσσερις φορές πλουσιότερη από την Τουρκία. Με το 40% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας, η ΕΕ είναι η κορυφαία ξένη αγορά της Τουρκίας. Με φτωχές ξένες άμεσες επενδύσεις ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Τουρκία κοιτάζει τις χώρες που θεωρεί «απομεινάρια των Ναζί». Την περίοδο εκείνη, οι τρεις κορυφαίοι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία ήταν η Ολλανδία, η Ελβετία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε μια έκθεση του Απριλίου 2023:

Η αύξηση της παραγωγικότητας επιβραδύνθηκε καθώς η δυναμική των μεταρρυθμίσεων μειώθηκε την τελευταία δεκαετία και οι προσπάθειες στράφηκαν στην στήριξη της ανάπτυξης με πιστωτικές εκρήξεις και τόνωση της ζήτησης, εντείνοντας τις εσωτερικές και εξωτερικές ευπάθειες. Υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα, επίμονα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, υψηλός πληθωρισμός, και η υψηλή ανεργία επιδεινώθηκε από τη μακροοικονομική αστάθεια από τον Αύγουστο του 2018"

«Η Τουρκία οδεύει πολύ γρήγορα σε μια νομισματική κρίση ή, πιο τυπικά, σε κρίση ισοζυγίου πληρωμών», δήλωσε ο Atilla Yeşilada, Τούρκος αναλυτής της GlobalSource Partners.

Ο Ερντογάν χρειάζεται χρήματα. Τα χρειάζεται τώρα, και κατά προτίμηση από τις δυτικές αγορές αντί για εφάπαξ ενέσεις μετρητών από τη Ρωσία και τα φιλικά κράτη του Κόλπου. «Η σύνδεση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι τόσο παράλογο όσο η εύρεση σύνδεσης μεταξύ της Τουρκίας στη NAFTA σε αντάλλαγμα για το Μεξικό στην ΕΕ», μου είπε ένας πρεσβευτής της ΕΕ στην Άγκυρα στις 10 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν ανοίγει νέο τραπέζι διαπραγματεύσεων. Θα απαιτήσει αναθεώρηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας του 1995 με την ΕΕ και απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα (πιο χαλαροί κανόνες βίζα για τους Τούρκους πολίτες), τα οποία ήταν μέρος μιας συμφωνίας του 2016 μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, αλλά έκτοτε δεν έχουν προχωρήσει.

Απαιτώντας αυτά, ο Ερντογάν στοχεύει:

  1. Να  αυξήσει τη διεθνή του νομιμοποίηση, ειδικά μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος στις 28 Μαΐου, και
  2. Να κρατήσει την Τουρκία στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, η οποία υπολογίζει πως μπορεί να δώσει στην Τουρκία καλύτερες επιλογές δανεισμού στις διεθνείς αγορές, καθώς και τη δυνατότητα να στείλει 84 εκατομμύρια περισσότερους Τούρκους στην Ευρώπη και ενδεχομένως να αλλάξει την επικρατούσα θρησκεία της.

Ο Ερντογάν προσπαθεί ξεκάθαρα να δώσει ένα μήνυμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αναβοσβήνοντας έναν πιο φιλοδυτικό, λιγότερο φιλορωσικό λογισμό εξωτερικής πολιτικής τα επόμενα δύο χρόνια. Θα μπορούσε να ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία; Θα υπάρξουν πολλές στιγμές πάρε-δώσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά αυτή είναι η αρχή ενός νέου τακτικού πολέμου μεταξύ της Τουρκίας του Ερντογάν και της Δύσης.

«Οι Σουηδοί ήταν πολύ πρόθυμοι να λάβουν την ευλογία του Ερντογάν», είπε στον συγγραφέα στις 10 Ιουλίου ο Eugene Kogan, ειδικός στον τομέα της άμυνας με έδρα την Τιφλίδα της Γεωργίας, «και ο Ερντογάν χρησιμοποίησε αυτή τη λαχτάρα για να τους δέσει. Θυμάστε τον Γκιούλιβερ στη Χώρα της Λιλιπούπολης;".

* Ο Burak Bekdil, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας, απολύθηκε πρόσφατα από την πιο γνωστή εφημερίδα της χώρας μετά από 29 χρόνια, επειδή έγραψε στο Gatestone τι συμβαίνει στην Τουρκία. Είναι μέλος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail