Ο Μακρόν διώχνει τον τυφλοπόντικα του Μπάιντεν πριν ακόμη κλείσει τα αεροπορικά της εισιτήρια

Η λαίδη Ούρσουλα, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση της στριμωγμένης οικονομίας της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι Γάλλοι πολιτικοί, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έβαλαν γρήγορα τέλος σε αυτή την τολμηρή κίνηση.

Vedica Singh - https://tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κατάκοιτη οικονομία της Ευρώπης

Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε κατάσταση στασιμότητας, με τις εταιρείες να εγκαταλείπουν την ήπειρο λόγω δυσοίωνων προοπτικών. Αναζητώντας μια λύση, η Λαίδη Ούρσουλα είχε στόχο να αναζωογονήσει την προβληματική οικονομία φέρνοντας μια παγκοσμίου φήμης Αμερικανίδα οικονομολόγο, τη Φιόνα Σκοτ ​​Μόρτον.

Το τολμηρό σχέδιο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν περιελάμβανε τον διορισμό της Φιόνα Σκοτ ​​Μόρτον, πρώην ρυθμιστή της αντιμονοπωλιακής αρχής των ΗΠΑ, ως επικεφαλής οικονομολόγο ανταγωνισμού στην ΕΕ. Με εντυπωσιακό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και ιστορικό δημοσίων υπηρεσιών, τα διαπιστευτήρια της Σκοτ ​​Μόρτον έμοιαζαν ιδανικά για το ρόλο.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση πυροδότησε διαμάχες καθώς σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας πολίτης εκτός ΕΕ θα κατείχε μια τόσο υψηλόβαθμη θέση στην Επιτροπή. Η απόφαση αντιμετώπισε αντιδράσεις, κυρίως από Γάλλους πολιτικούς, οι οποίοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις για την αυτονομία της Ευρώπης και τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αγώνας του Μακρόν ενάντια στην επιρροή των ΗΠΑ

Το Παρίσι ξεκίνησε μια οπισθοφυλακή κατά της ΕΕ, αμφισβητώντας το ανάστημα της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager και αναστέλλοντας το διορισμό της Scott Morton. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ηγήθηκε της κατηγορίας, διαφωνώντας με την ιδέα ενός ειδικού εκτός ΕΕ που θα συμβουλεύει για τη μείωση του ανταγωνισμού στην ήπειρο.

Σε μια ιστορική κίνηση, η παρέμβαση του προέδρου Μακρόν οδήγησε στην προληπτική παραίτηση της Σκοτ ​​Μόρτον από την ένταξή της στις τάξεις της ΕΕ.

«Δεδομένης της διαμάχης που προέκυψε λόγω της επιλογής ενός μη Ευρωπαίου για την πλήρωση αυτής της θέσης και της σημασίας ότι η Γενική Διεύθυνση έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επιβάλλεται, αποφάσισα πως ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να αποσυρθώ και να μην αναλάβω τη θέση του Chief Economist», ανέφερε η Scott Morton σε επιστολή της.

Οι πρώην δεσμοί της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ με εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Apple, προκάλεσαν ανησυχία, καθώς θα ήταν υπεύθυνη για την παροχή συμβουλών σχετικά με το Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, το νόμο της ΕΕ που σχεδιάστηκε για να δαμάσει αυτές τις εταιρείες.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι Γάλλοι υπουργοί που αντιτίθενται σθεναρά στον διορισμό, κάλεσαν την Επιτροπή να ανακαλέσει την προσφορά εργασίας. Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους πως ήταν «δύσπιστος» σχετικά με το διορισμό και είπε ότι η κίνηση δεν ήταν «συνεπής» με τους στρατηγικούς στόχους της αυτονομίας των Βρυξελλών.

Ουσιαστικά, ο γαλλικός ισχυρισμός είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι λιγότερο αφελής όσον αφορά τον στρατηγικό ανταγωνισμό που θέτουν άλλα έθνη, όπως η Αμερική. Σύμφωνα με τον Μακρόν, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα θα επέτρεπαν σε έναν μη υπήκοο να κατέχει μια θέση παρόμοια με αυτή της Σκοτ ​​Μόρτον.

Δεν προήλθε όλη η αντιπολίτευση μόνο στο Παρίσι. Πέντε επίτροποι είχαν ανησυχίες για το διορισμό και επρόκειτο να το συζητήσουν την Τετάρτη μέχρι να αποσυρθεί η Σκοτ ​​Μόρτον. Τέσσερις σημαντικές παρατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν επίσης ζητήσει την απόσυρση της πρότασης.

Μια Στρατηγική Κίνηση Ματαιώθηκε

Η επιλογή της Ούρσουλα να φέρει μια Αμερικανίδα ειδικό πυροδότησε ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Ευρώπης και τη σχέση της με τις ΗΠΑ. Σε μια ιστορική κίνηση, η παρέμβαση του προέδρου Μακρόν εμπόδισε την Αμερικανίδα οικονομολόγο να ενταχθεί στις τάξεις της Ε.Ε. Η αποφασιστική ενέργεια του Εμανουέλ Μακρόν ματαίωσε το σχέδιο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, η πολιτική στάση της Γαλλίας ενάντια στην αδικαιολόγητη εξωτερική επιρροή παραμένει σταθερή, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη δε θα είναι η μαριονέτα κανενός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail