Κοιτάζοντας πίσω τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία, η Ημέρα της Βαστίλης 2023 ήταν εκπληκτικά ήσυχη. Μετά από ημέρες ταραχών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ηγήθηκε των τελετών της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, η οποία γιορτάζει... μια επανάσταση.
Matthieu Buge - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτή η ησυχία μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός πως οι γαλλικές αρχές περιόρισαν την κίνηση κατά τη διάρκεια του απογεύματος, απαγόρευσαν την πώληση πυροτεχνημάτων και ανέπτυξαν 130.000 αστυνομικούς και στρατιώτες στη χώρα. Αυτά τα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα. 130,000. Δεν μιλάμε για τα στρατεύματα της Ουκρανίας για την αντεπίθεσή της. Όχι, μιλάμε για τη Γαλλία, ένα έθνος που καυχιέται για τη δημοκρατία και την τέχνη της ζωής. Ωστόσο, η ηρεμία της 14ης Ιουλίου 2023 δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν, καθώς οι γαλλικές ελίτ παραμένουν σε πλήρη άρνηση της πραγματικότητας της κατάστασης.
Ταραχές ξεκίνησαν στη Γαλλία μετά το θάνατο του Ναχέλ, ενός εφήβου βορειοαφρικανικής καταγωγής που πυροβολήθηκε από αστυνομικό. Ενώ το χάος μαινόταν στη χώρα κάτω από τα έκπληκτα μάτια του υπόλοιπου κόσμου και ενώ οι ταξιδιώτες ακύρωσαν τις καλοκαιρινές κρατήσεις τους σε μια από τις πιο τουριστικές χώρες του κόσμου, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι αγωνίστηκαν να διατηρήσουν μια αφήγηση που δε θα έδειχνε την κύρια πηγή του προβλήματος – τη μαζική μετανάστευση.
Το 2022, μετά τα καταστροφικά γεγονότα γύρω από το στάδιο της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του τελικού Λίβερπουλ-Ρεάλ Μαδρίτης, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν κατηγόρησε τους Βρετανούς χούλιγκαν ότι ευθύνονται για το χάος, προκαλώντας διπλωματική κρίση. Το 2023, ο Νταρμανίν το πήγε παρακάτω. Κατά τη διάρκεια ακροάσεων στη Γερουσία, εξήγησε πως, ενώ περιόδευε σε αστυνομικά γραφεία κατά τη διάρκεια αυτών των διαβόητων νυχτών, παρατήρησε στους καταλόγους των συλληφθέντων νέων "πολλούς Κέβιν και Ματέο”.
"Νέοι" [Youngsters] είναι η συνήθης πολιτικά ορθή λέξη που χρησιμοποιείται στη Γαλλία για να μιλήσει για παιδιά μεταναστών που ζουν στα προάστια των μεγάλων πόλεων. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ακολούθησαν το ίδιο σενάριο, με την BFM TV να δημοσιεύει μια λίστα με τα πιο συχνά επώνυμα μεταξύ των ταραχοποιών: το 80% ήταν τυπικά γαλλικά ή κελτικά ονόματα. Ενώ οι ταραχοποιοί μπορεί να περιλάμβαναν μερικούς Κέβινς και Μάτεο, αυτή η επιμονή από την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης φανέρωσε την πραγματικότητα. Η άρνηση είναι τέτοια που, ενώ ο γαλλικός τύπος μιλά εύκολα για "φυλετικές ταραχές" όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά την έκφραση "αστικές ταραχές" για να περιγράψουν την κατάσταση στη Γαλλία.
Για να κατευνάσουν τα αίματα, οι επίσημες φωνές έπρεπε να επιμείνουν στο γεγονός ότι δεν ήταν πρόβλημα μετανάστευσης, και οι σπάνιοι θαρραλέοι που τόλμησαν να το κάνουν, προφανώς, αναγκάστηκαν αμέσως να περπατήσουν στην αίθουσα της ντροπής επειδή ήταν ρατσιστές, φασίστες, λευκοί υπέρμαχοι, ακροδεξιοί... επιλέξτε ό, τι θέλετε στο σημερινό λεξικό της δυτικής άρχουσας τάξης. Το γαλλικό κοινό πρέπει να παραμείνει ακίνητο, ενώ οι πολιτικοί χρησιμοποιούν κενές εκφράσεις όπως "η ανάγκη για αλληλεγγύη" και χύνουν εκατομμύρια για να έχουν καταστηματάρχες, εταιρείες, άτομα που πλήττονται από το χάος για να σιωπήσουν και να επισκευάσουν κατεστραμμένες υποδομές, οι οποίες θα καούν για άλλη μια φορά κατά τον επόμενο γύρο ταραχών. Δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα. Παρακαλώ, όλοι, βάλτε το κεφάλι σας στην άμμο. Κάποιοι θρήνησαν. Μια απελπισμένη γυναίκα δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί "νέοι" έβαλαν φωτιά στο σπίτι που ήταν αφιερωμένο σε αυτούς όπου εργαζόταν. Η ειρωνεία είναι πως η υποβάθμιση των υποδομών αφιερωμένων στη νεολαία συμβαίνει καθημερινά στη Γαλλία. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, μια πολυεθνική αυτοκρατορία που χτίστηκε οργανικά κατά τη διάρκεια αιώνων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, μια τεράστια Ομοσπονδία κρατών που χτίστηκε στη μετανάστευση, η Γαλλία ξαφνικά δέχεται έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων μη ευρωπαϊκής καταγωγής τις τελευταίες δεκαετίες. Η ελπίδα για μια ταχεία ενσωμάτωση αυτού του κόσμου, η προσδοκία της προσαρμογής του στις "αξίες της Δημοκρατίας" είναι καθαρή ευσεβής σκέψη.
Η δημογραφική ισορροπία δυνάμεων μετατοπίζεται αργά αλλά σίγουρα στη Γαλλία και οι αρχές αντιμετωπίζουν μια πρόκληση που δημιούργησαν οι ίδιοι. Η συλλογή εθνοτικών δεδομένων απαγορεύεται κατ ' αρχήν στη Γαλλία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στη Γερουσία, ο Νταρμανίν είπε, δεν είναι δυνατόν να περάσει ένας νόμος για τη μετανάστευση επειδή οι ταραχοποιοί γεννήθηκαν πριν από 17-20 χρόνια, οπότε, όπως το έθεσε, "είναι πολύ αργά”.
Κάθε φορά που ξεσπούν ταραχές στη Γαλλία, γίνονται πιο σοβαρές. Το 2005, το χάος ξεκίνησε μετά το θάνατο δύο εφήβων Αφρικανικής καταγωγής που κρύφτηκαν σε ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να ξεφύγουν από την αστυνομία. Οι ταραχές διήρκεσαν τρεις εβδομάδες. Το 2023, διήρκεσαν πέντε ημέρες, αλλά η ένταση της βίας ήταν ασύγκριτη. Για να προστεθεί μια κωμικοτραγική χροιά σε αυτή την περιγραφή της ανικανότητας των γαλλικών αρχών, σύμφωνα με ορισμένους, οι έμποροι ναρκωτικών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να τερματιστεί το χάος.
Τι να περιμένετε στη συνέχεια; Τι να περιμένουμε στη συνέχεια, όταν βλέπουμε ότι, επιπλέον, οι πολιτικές ελίτ προσπαθούν πεισματικά να προωθήσουν την παράλογη και αφύσικη ατζέντα των ΛOAΤ, κάτι που οι νεοφερμένοι από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν κ. λπ. δε θα δεχτούν ποτέ;
Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Ίσως ο Μακρόν, ή ο διάδοχός του, να καταλήξει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που βρέθηκε ο Λουδοβίκος ΙΣΤ. "Είναι αυτό μια εξέγερση;" ρώτησε ο βασιλιάς. "Όχι, κύριε, αυτή είναι μια επανάσταση", απάντησε ο υπουργός του.