Ο κίνδυνος της γερμανικής αποβιομηχάνισης είναι «πολύ μεγάλος»

pixabay / steingregor07
Freepen.gr -
Η γερμανική οικονομία χάνει το DNA της ως τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας και οι ξένοι επενδυτές μένουν μακριά και εστιάζουν την προσοχή τους στις αναδυόμενες αγορές ως αποτέλεσμα, ισχυρίστηκε ο Toralf Haag, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Voith μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.

Εξήγησε ότι ο όμιλος Voith, που δραστηριοποιείται κυρίως στις βιομηχανίες ενέργειας, αυτοκινήτων και χαρτιού, κατάφερε μέχρι στιγμής να προστατευτεί από την τεχνική ύφεση στην οποία εισήλθε η Γερμανία το τελευταίο τρίμηνο, αλλά εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατεύθυνση της χώρας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ενεργειακή πολιτική και την ελκυστικότητα για ξένες επενδύσεις.

Ο Haag περιέγραψε την επιθετική ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας από την παραδοσιακή παραγωγή ενέργειας όπως ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως «προβληματική».

«Υπάρχουν φιλόδοξοι στόχοι, αλλά μόνο ανεπαρκή κίνητρα και υποστήριξη για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης και ταχύτερη εφαρμογή. Με τον τρόπο που λειτουργούμε αυτή την στιγμή, δεν θα λειτουργήσουμε μακροπρόθεσμα», είπε στην εφημερίδα.

«Οι επενδυτικές αποφάσεις στη Γερμανία γίνονται όλο και πιο δύσκολες», είπε όταν ρωτήθηκε πόσο άνετα νιώθει να λειτουργεί από τη γερμανική έδρα της εταιρείας του στο Heidenheim.

«Για να είμαι ειλικρινής, αυτή τη στιγμή τείνουμε να επιλέγουμε την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία ή τις ΗΠΑ όταν πρόκειται για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής, επειδή το κόστος για την ενέργεια και το προσωπικό είναι ιδιαίτερα υψηλό στη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η γραφειοκρατία και οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις».

Εξήγησε ότι η εταιρεία του χρειάστηκε να προσλάβει 30 νέους διοικητικούς υπαλλήλους τα τελευταία δύο χρόνια μόνο για να χειριστεί τις νέες ρυθμιστικές υποχρεώσεις που εισήχθησαν λόγω της μεγαλύτερης γραφειοκρατίας.

Ο Χάαγκ περιέγραψε τον κίνδυνο της γερμανικής αποβιομηχάνισης, καθώς οι εταιρείες μεταφέρονται αλλού, ως «πολύ μεγάλο».

«Βλέπουμε πλέον σχεδόν καθημερινά ότι οι βιομηχανικές εταιρείες δεν επενδύουν πλέον στη Γερμανία αλλά σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η διοίκηση και η μηχανική μπορεί να παραμένουν στη Γερμανία, αλλά η παραγωγή, η οποία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για μια οικονομία, λαμβάνει χώρα όλο και περισσότερο αλλού.

«Ως αποτέλεσμα, η γερμανική οικονομία όχι μόνο χάνει το DNA της αλλά και κάθε δυναμικό για το μέλλον. Με τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας της, η βιομηχανία είναι ο εγγυητής της ευημερίας. Η ευημερία που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα δεν μπορεί να διατηρηθεί μόνο με διοικητικές θέσεις και τον τομέα των υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες της Haag υποστηρίζονται από στοιχεία και αναφορές σχετικά με την κατάσταση της γερμανικής βιομηχανίας, που συνήθως θεωρείται η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, μια έρευνα της Ομοσπονδιακής Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) αποκάλυψε ότι το 26 τοις εκατό όλων των διευθυντών μεσαίων εταιρειών σε όλη την ευρωπαϊκή δύναμη έχουν σκεφτεί να κλείσουν την επιχείρησή τους, ενώ το 22 τοις εκατό έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail