Η Πολωνία στήνει κρυφά μια μάχη επανόρθωσης με την Ουκρανία

Η ιστορία χρωστάει και η Πολωνία απαιτεί πληρωμή

Από την κρυφή ιστορία μέχρι τον οικονομικό πόλεμο, η Πολωνία και η Ουκρανία εμπλέκονται σε μια εκπληκτική διελκυστίνδα για τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ η Πολωνία απαιτεί λογοδοσία, η Ουκρανία βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα βράχο και μια δύσκολη θέση.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι απόηχοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αντηχούν ακόμη στα χωριά της Πολωνίας, όπου παραμένουν τα σημάδια των φρικαλεοτήτων που προκάλεσαν η Γερμανία και η Ουκρανία. Η Πολωνία πιστεύει ότι είναι καιρός να θεωρήσει αυτά τα έθνη υπεύθυνα για τις πράξεις τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η Πολωνία προετοιμάζει κρυφά μια διένεξη αποζημιώσεων με την Ουκρανία για να διεκδικήσει αποζημίωση για τη μαζική δολοφονία Πολωνών από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Έκκληση της Πολωνίας στην Ουκρανία

Η Πολωνία εστιάζει συγκεκριμένα στις φρικαλεότητες εν καιρώ πολέμου στη Βολυνία και την Ανατολική Γαλικία, επισημαίνοντας τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό (UPA) και την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) ως τους κύριους δράστες αυτών των πράξεων, τις οποίες η Πολωνία θεωρεί γενοκτονία.

Ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή της Βαρσοβίας αναφέρει πως η ευθύνη για τις μαζικές δολοφονίες Πολωνών από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι απαραίτητη για τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο εθνών.

«Στις επιθέσεις των μονάδων OUN και UPA, που υποστηρίχθηκαν από μέρος της τοπικής ουκρανικής κοινότητας, πάνω από 100.000 Πολωνοί δολοφονήθηκαν, συχνά με πολύ βάναυσο τρόπο», δήλωσαν οι Πολωνοί βουλευτές. «Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή… φοβούμενοι την ίδια μοίρα».

Το κρυμμένο μήνυμα!

Το OUN συμμάχησε με τους Ναζί Γερμανούς εισβολείς με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα ουκρανικό έθνος-κράτος, και έσφαξε ομάδες που θεώρησαν ότι παρεμπόδιζαν τον σκοπό τους.

«Η Πολωνο-Ουκρανική συμφιλίωση, η οποία χτίστηκε επί χρόνια από εκπροσώπους και των δύο εθνών, πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την αναγνώριση της ενοχής και τη μνήμη των θυμάτων», τόνισαν οι νομοθέτες.

Η Πολωνία βρίσκεται τώρα σε ένα ξεφάντωμα για να κλείσει τα οδυνηρά κεφάλαια της ιστορίας και μετά τη Γερμανία, τώρα μπήκε στο στόχαστρο η Ουκρανία.

Πριν από λίγους μήνες, η Βαρσοβία ζήτησε αποζημιώσεις από το Βερολίνο. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau υπέγραψε τότε μια διπλωματική νότα που περιγράφει τις απαιτήσεις της Βαρσοβίας για αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«[Η νότα] εξέφραζε τη θέση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών πως τα μέρη θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για τη μόνιμη και αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος των συνεπειών της γερμανικής επιθετικότητας και κατοχής», δήλωσε ο Ράου σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.

Ο Ράου ζήτησε μια «τελική» και «διαρκή» διευθέτηση μεταξύ Βαρσοβίας και Βερολίνου για το ζήτημα της γερμανικής κατοχής της Πολωνίας μεταξύ 1939 και 1945.

Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας υπολόγισε ότι το Βερολίνο χρωστούσε στην Πολωνία 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι (1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1,29 τρισεκατομμύρια ευρώ). Αν και η Γερμανία θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει.

Οι Πολωνοί αξιωματούχοι ελπίζουν τώρα σε χειρονομίες λογοδοσίας από την Ουκρανία γύρω από την 80ή επέτειο της καταστροφής. Το ερώτημα παραμένει, ωστόσο, εάν η Ουκρανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώσει αυτές τις αποζημιώσεις.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η Ουκρανία προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα εντός των συνόρων της καθώς αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Το ψήφισμα χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση ότι οι ιστορικές πληγές δεν μπορούν εύκολα να αγνοηθούν. Θα είναι κρίσιμο να παρατηρήσουμε πώς και τα δύο έθνη θα πορευθούν στην πολυπλοκότητα της κοινής τους ιστορίας.

Με τις απαιτήσεις αποζημίωσης της Πολωνίας από τη Γερμανία και τώρα την Ουκρανία, φαίνεται πως εισπράττουν ιστορικά χρέη σαν αδυσώπητοι εισπράκτορες χρεών. Ποιος είναι ο επόμενος; Πρόσεχε, ιστορία, χρωστάς!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail