Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σόιγκου μεταβαίνει στη Βόρεια Κορέα. Τι σημαίνει η επίσκεψη;

Φωτογραφία: kcna.kp
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να δώσει στον εορτασμό της 70ης επετείου της εθνικής Ημέρας της Νίκης διεθνές καθεστώς. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έρχεται στη ΛΔΚ. Αυτή είναι μια πολύ καθυστερημένη επίσκεψη.

Lyuba Lulko - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Κίνα στην Πιονγκγιάνγκ

Ρωσικά και βορειοκορεατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η Πιονγκγιάνγκ κάλεσε αντιπροσωπείες από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα να γιορτάσουν την 70ή επέτειο της "Νίκης του Κορεατικού λαού στον Πατριωτικό Απελευθερωτικό Πόλεμο του 1950-1953" στις 27 Ιουλίου. Η τελευταία φορά που η παρέλαση είχε διεθνή χαρακτήρα ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα προεδρεύσει της ρωσικής αντιπροσωπείας. Η Κίνα στέλνει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Λι Χονγκζόνγκ.

Η ρωσική αντιπροσωπεία θα συζητήσει πτυχές της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στην ημερήσια διάταξη. Όσο για την Κίνα, φαίνεται πως η κινεζική ηγεσία αποφάσισε να μην στείλει υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να μην επιδεινώσει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, η επίσκεψη ρωσικών και κινεζικών αντιπροσωπειών στη ΛΔΚ:

  • επιδεικνύει διεθνή αλληλεγγύη με τη ΛΔΚ·
  • έρχεται ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη ΛΔΚ για την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
  • καταδεικνύει ότι η Κίνα και η Ρωσία αναγνωρίζουν τη ΛΔΚ ως πυρηνική δύναμη·
  • περιγράφει πιθανές παραδόσεις κορεατικών όπλων στη Ρωσία.

Η ΛΔΚ διαθέτει εξαιρετικά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης και άλλα όπλα. Η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να αναβαθμίσει τα πυραυλικά της συστήματα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε σε δελτίο τύπου πως η επίσκεψη Σόιγκου στη Βόρεια Κορέα «θα βοηθήσει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας».

Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τις ανησυχίες της ΛΔΚ

Η Μόσχα και το Πεκίνο παρέχουν εδώ και καιρό διπλωματική και υλική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ. Κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και απάντησαν με πραγματικές ενέργειες στα νόμιμα και εύλογα συμφέροντα της ΛΔΚ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άκουσαν τις ανησυχίες της ΛΔΚ και συνέχισαν να ενισχύουν την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να αρχίσουν να ενεργούν αντίθετα με τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Ουάσιγκτον ζητά νέες κυρώσεις κατά της ΛΔΚ. Κατά τη διάρκεια του έτους της αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν δημιουργήσει αμοιβαία βοήθεια και κατανόηση για την παράκαμψη των κυρώσεων.

Η 27η Ιουλίου, που σηματοδοτεί την εκεχειρία στον πόλεμο της Κορέας του 1950-1953, γιορτάζεται στην Πιονγκγιάνγκ ως Ημέρα της Νίκης. Ο πόλεμος χώρισε την Κορέα σε δύο κράτη κατά μήκος του 38ου παραλλήλου. Δύο έως τέσσερα εκατομμύρια Κορεάτες χάθηκαν στον πόλεμο. Ο πρόσφατος διάλογος μεταξύ των δύο Κορέων για την ενοποίηση απέβη άκαρπος χάρη στην ακούραστη «ανησυχία» των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail