Πότε θα σταματήσει η Δύση να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία;

Φωτογραφία: m.politnavigator.net
Το ζήτημα της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης για το Κίεβο είναι μία από τις βασικές πτυχές για την πρόβλεψη της περαιτέρω εξέλιξης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Petr Ernilin - pravda.ru/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Πολλοί στη Ρωσία πιστεύουν ότι χωρίς την υποστήριξη της Δύσης, η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία θα είχε ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα. Η Δύση ουσιαστικά παρατείνει τις συγκρούσεις παρέχοντας όπλα σε άλλες χώρες. Η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων απαγορευμένων όπλων, όπως πυρομαχικά διασποράς και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η Pravda.Ru απευθύνθηκε σε ειδικούς για να μάθει υπό ποιες συνθήκες η Δύση μπορεί να σταματήσει να βοηθά το Κίεβο.

Ποια προηγμένα όπλα μεταφέρει η Δύση στην Ουκρανία;

- Andrey Koshkin  στρατιωτικός ειδικός, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής ανάλυσης του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου με το όνομα Πλεχάνοφ:

"Οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα στρατιωτικό εργαστήριο από την Ουκρανία. Φυσικά, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν τις τεχνολογίες και τις πρακτικές τους για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους εκεί, κ.λπ. Υπάρχουν επίσης πύραυλοι Stinger. Προμηθεύονταν τους Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν τα σοβιετικά αεροσκάφη. Σήμερα αυτό είναι ένα αρκετά σταθερό MANPADS, ένα φορητό αντιπυραυλικό σύστημα... Υπάρχουν και άρματα μάχης Leopard. Η Ουκρανία έλαβε άρματα μάχης Leopard 2A6, αλλά όχι πολλά από αυτά — αρκετά ώστε να μην μπορούν να αλλάξουν δραματικά την ισορροπία των δυνάμεων στο πεδίο της μάχης προς όφελος της Ουκρανίας», είπε ο Andrey Koshkin.

Ο ειδικός επέστησε επίσης την προσοχή στους πυραύλους, οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, μπορούν να αποδοθούν σε προηγμένα όπλα.

"Ας αναφέρουμε επίσης τους πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς. Αυτός είναι ο αγγλο-γαλλικός πύραυλος, ο οποίος αναφέρεται ως Storm Shadow στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως SCALP στη Γαλλία. Είναι πιο σύγχρονοι πύραυλοι που μπορούν να πετάξουν σε ύψος 30-40 μέτρα από την επιφάνεια της γης και φέρουν ένα πιο ογκώδες δυναμικό μάχης. Αυτοί οι πύραυλοι είναι κάτι παραπάνω από ικανοί να παρατείνουν τη σύγκρουση, δηλαδή να επιτεθούν στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι δυτικές χώρες θέλουν να απαλλαγούν από τα παλιά τους όπλα και να δοκιμάσουν κάτι νέο. Αυτό κάνει η Πολωνία με τα οβιδοβόλα Krab», πρόσθεσε ο Koshkin.

Σκοπεύει η Δύση να διατηρήσει τον ρυθμό της υποστήριξής της προς την Ουκρανία;

- Andrey Koshkin:


"Οι ΗΠΑ δε θέλουν να αποδυναμωθεί η στρατιωτική υποστήριξη. Αυτή η διαδικασία δεν είναι γραμμική. Έχει ένα εύρος διακυμάνσεων. Συγκεντρώνονται για τις συνόδους κορυφής στο Βίλνιους και αλλού για να συντονίσουν και να προσαρμόσουν τις προσπάθειές τους να συνεχίσουν τις προμήθειες όπλων. Εάν σταματήσουν να το κάνουν, το καθεστώς του Κιέβου δε θα μπορέσει να υπάρξει και η πραγματική φάση της σύγκρουσης θα τελειώσει», είπε.

- Anatoly Gagarin, πολιτικός επιστήμονας, επικεφαλής της Λέσχης Εμπειρογνωμόνων της Περιφέρειας Sverdlovsk:

"Νομίζω ότι όλα επανέρχονται αυτή την στιγμή. Η Ρωσία δε χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς ως απάντηση, αλλά η Ρωσία μπορεί πράγματι να χρησιμοποιήσει παρόμοια και ακόμη πιο ισχυρά όπλα για να κάνει την επίθεση της Ουκρανίας ακόμη πιο άθλια", σημείωσε ο ειδικός.

Διακινδυνεύει η Δύση το δικό της αμυντικό δυναμικό προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία;

- Anatoly Gagarin:

"Αδειάζουν τα οπλοστάσια τους. Δεν έχουν ξαναχτίσει τα αμυντικά τους εργοστάσια ακόμα, αλλά αυτό προφανώς θα συμβεί. Θα τα πάνε όλα στη γραμμή συναρμολόγησης για να φτιάξουν νέα όπλα που θα παραδοθούν στην Ουκρανία. Δε θα ήμουν τόσο ρομαντικά αισιόδοξος σήμερα, γιατί η Ουκρανία είναι πηγή κέρδους για το αμυντικό σύμπλεγμα της Δύσης», είπε.

Κάτω από ποιες συνθήκες θα είναι διατεθειμένη η Δύση να σταματήσει την στρατιωτική της υποστήριξη;

- Andrey Koshkin:

"Πρέπει να γίνει διάκριση εδώ μεταξύ της αποδυνάμωσης της υποστήριξης και του τερματισμού της. Δεν μπορούν να την αποδυναμώσουν, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρακολουθούν. Πρέπει να παρέχουν όσα τους λένε οι ΗΠΑ για να συνεχιστεί η σύγκρουση. Είναι αδύνατο να σταματήσει εντελώς η σύγκρουση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χάνουν τις κυρίαρχες θέσεις τους τον τελευταίο καιρό. Η Ουάσιγκτον θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία και να απομονώσει την Κίνα", είπε ο Κόσκιν.

- Ανατόλι Γκαγκάριν:

"Νομίζω πως δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια μέχρι στιγμής. Το κλειδί εδώ είναι η ολοκληρωτική αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης. Ωστόσο, ούτε εμείς το βλέπουμε να συμβαίνει. Επί του παρόντος, γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης κάποιου είδους προσδοκίας. Εκπρόσωποί μας στις ένοπλες δυνάμεις που είναι βαθιά εξοικειωμένοι με την στρατιωτική κατάσταση λένε ότι η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει προς όφελος της Ρωσίας τον Αύγουστο», κατέληξε ο ειδικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail