Δεν μπορούσα να μη συγκινηθώ βλέποντας τη φωτογραφία. Ένα Ελληνόπουλο της Βορείου Ηπείρου, με μάτια φωτισμένα από την ελπίδα, σήκωνε ένα πλακάτ-κραυγή ανελευθερίας (''Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ'') έξω απ' τις αλβανικές φυλακές.
Έξω από τις φυλακές των Τιράνων, όπου έχουν κλεισμένο εδώ και μήνες τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που κινδυνεύει να χάσει το αξίωμά του απ' τον προηγούμενο δήμαρχο λόγω παράτασης της φυλάκισής του, γεγονός που καθιστά αδύνατη την άσκηση των αυτοδιοικητικών καθηκόντων του.
Ήδη από τον Μάιο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (υπό τον Νίκο Δένδια) είχε χαρακτηρίσει, σε σκληρή ανακοίνωσή του, ''σκανδαλώδη'' τη δικαστική απόφαση, που δείχνει πως η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.
Κι αυτό είναι αλήθεια, γιατί η σύλληψη και η φυλάκιση του νεοεκλεγέντα στις δημοτικές εκλογές δημάρχου Χειμάρρας έγιναν υπό το κράτος εκφοβισμού, απειλών και βίας, χωρίς να αποκλείεται και νοθεία προκειμένου να βγει νικητής ο αρεστός στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ανθυποψήφιος του Μπελέρη, Γιώργος Γκόρος.
Την αντίδρασή τους για την κακή μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και τη φυλάκιση Μπελέρη είχαν εκφράσει έγκαιρα η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, η Ντόρα Μπακογιάννη επιστολικά (ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ από τον Σεπτέμβριο του '19) και ο κυβερνητικός ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αλβανία για συζητήσεις γύρω απ' το θέμα της φυλάκισης του Μπελέρη υπό την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα.
Όμως το αυτί του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα δεν ίδρωσε, γιατί προφανώς βρίσκει πλάτες και πέραν αυτών της Τουρκίας. Έτσι συνεχίζει τις μεθοδευμένες προσπάθειές του να βγάλει το ''καρφί' απ' το μάτι του που λέγεται ''Ελληνισμός της Χειμάρρας'' έχοντας βακτηρίες τους Τσάμηδες και την Τουρκία.
Πράξη κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας. Πράξη που αμαυρώνει τη δημοκρατία στην Αλβανία και προσβάλλει τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, ο οποίος δίνει αγώνα για την επιβίωσή του καθημερινά, χωρίς χέρι βοήθειας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Χωρίς ομπρέλα προστασίας από τους ''Μεγάλους'' του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ''αδυνατούν'' προφανώς να ελέγξουν τις αυθαιρεσίες του Ράμα σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας.
Τα δεδομένα αυτά εξηγούν γιατί ο Μπελέρη είναι ακόμα στη φυλακή μαζί με τη Δημοκρατία και γιατί ο Ράμα κρατά με θρασύτητα την τύχη του νέου δημάρχου Χειμάρρας στα χέρια του εκμεταλλευόμενος το διττό γεγονός: Πρώτον,ότι κανένα ελληνικό κόμμα, στην προεκλογική περίοδο, δεν πρόβαλε ως εθνικό θέμα τη φυλάκισή του.
Και δεύτερον, ότι είχε μόνιμο σύμβουλο τον Τούρκο σύμμαχο και μέντορά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πρώτος διδάξας την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των εθνικών μειονοτήτων (και όχι μόνο) στη χώρα του συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας πολιτικούς αντιπάλους του, που ζητούν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα στην πολιτική εκπροσώπησή τους.
Έχοντας υπόψη μου αυτά, περίμενα Ελλάδα και ΕΕ να ταρακουνήσουν την αλβανική κυβέρνηση στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και στον γείτονα εξ Ανατολών μας, γιατί η υπόθεση Μπελέρη είναι το κερασάκι στην τούρτα της καταπίεσης των Ελληνικών Εθνικών Μειονοτήτων οι οποίες βρίσκονται στο έλεος του Ράμα και του Ερντογάν σε Αλβανία--Τουρκία (σε μεγαλύτερη κλίμακα).
Όπερ σημαίνει ότι αμφότερες οι συνδεόμενες με στρατηγική συμμαχία χώρες επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι δεν αξίζουν να γίνουν μέλη της Ενωμένης Ευρώπης με τη δική μας υποστήριξη, απ' τη στιγμή που η πρώτη επιδιώκει -- βάσει σχεδίου -- να ''σβήσει'' την Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και η δεύτερη έχει συρρικνώσει σταδιακά τους Έλληνες στο έδαφος της...
Ωστόσο άλλα περίμενα να δω για το θέμα αυτό από τα ηγετικά όργανα της Ευρώπης (τα οποία είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για την παράνομη φυλάκιση του Βορειοηπειρώτη δημάρχου από την ελληνική κυβέρνηση προ εκλογών) και άλλα είδα, με δεδομένες τις φασιστικές μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, που συνεχίζονται ανεμπόδιστα σε βαθμό να απειλείται η φυσική εξόντωση του Μπελέρη και η κάμψη του ηθικού της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Περίμενα να δω να κάνει πράξη η ΕΕ τις ιδρυτικές συμφωνίες της περί δημοκρατίας, ισότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στα κράτη-μέλη της. Αντ' αυτού είδα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ να υποδέχονται με χαμόγελα και φιλοφρονήσεις τον Έντι Ράμα -- στο πλαίσιο συνάντησής τους για την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην Ευρώπη -- ευχαριστώντας τον για τον ρόλο του μεσολαβητή στο Κόσοβο.
Είδα και άκουσα να αποκαλούν ''αξιόπιστο εταίρο ασφαλείας'' τον διώκτη των Βορειοηπειρωτών και να τον βεβαιώνουν ότι ''η Αλβανία προχωρά σταθερά ως προς τη σαφή στρατηγική της κατεύθυνση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση'', τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στα χέρια τους στοιχεία κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τα οποία αιτιολογούν πρόταση veto εκ μέρους μας για παρεμπόδιση της εισόδου της στην ΕΕ.
Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν στα εξής τρία ενδεχόμενα:
1. Ότι η ελληνική πλευρά προσκόμισε στην Ε.Ε ελλιπή στοιχεία για την παράνομη και άδικη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, πράγμα που δεν θεωρώ πιθανό γιατί δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοια. 2. Ότι οι βασικές αξίες της Ε.Ε (βλ. υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων) έχουν αποχρωματιστεί μπροστά στις πολιτικές σκοπιμότητες αυτών που τα παραβιάζουν, για να φτάσουν οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι να μην θέσουν το θέμα Μπελέρη στον Ράμα. Και...
3. Ότι, ενώ μπορούσε η Ελλάδα να μπλοκάρει με veto τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ευρώπη --- όπως άφηνε να εννοηθεί προεκλογικά το ΥΠΕΞ μας, σε απάντηση της ανθελληνικής στάσης της αλβανικής κυβέρνησης κατά του Μπελέρη -- δεν το έκανε όχι γιατί δεν το ήθελε, αλλά για να μην αποστεί από το πνεύμα της κατευναστικής (υποχωρητικής) πολιτικής και δυσαρεστήσει συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι οποίοι επείγονται να κάνουν... Ευρωπαία την Αλβανία.
Έτσι εξηγείται γιατί δεν είχε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα η όποια πίεση άσκησε η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ για την αποφυλάκισή του νεοεκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας, πράγμα που εκδήλωσε πρόσφατα με απογοήτευση και αγανάκτηση ο επανεκλεγείς Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.
Εκεί -- ως ομιλητής στη Σύνοδο Κορυφής -- ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα της παράνομης κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση Ράμα, την οποία κάλεσε να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου, οι οποίοι αποτελούν βασική προϋπόθεση για την είσοδό της στην Ε.Ε.
Υπαινιγμός για άσκηση veto εκ μέρους μας στην είσοδο της Αλβανίας στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλα μέχρις εκεί. Η διάθεση περιορισμού μας λόγω κατευναστικής πολιτικής είναι εμφανής, γιατί με τον ίδιο τρόπο αντιδράμε (έμμεση απειλή για παρεμπόδιση της ένταξης της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη) και στην περίπτωση των Ελληνοτουρκικών, χάριν της μακροβιότητας της ειρήνης.
Τακτική επικίνδυνη σε επίπεδο Εξωτερικής πολιτικής, γιατί όσο μένουμε στις λεκτικές αντιδράσεις και αυτοπεριοριζόμαστε στην πράξη σε βάρος των εθνικών συμφερόντων μας με πρόσχημα την ειρήνη, αφήνουμε πίσω μας κενά τα οποία -- αργά ή γρήγορα -- θα σπεύσουν να τα καλύψουν οι αντίπαλοί μας.
Το είδαμε ''χθες'' (2020) με την Τουρκία, όταν αφήσαμε ''αδιάθετη'' θαλάσσια ζώνη στο έλεός της (μεταξύ 28ου-32ου Μεσημβρινού, όπου ανήκουν η μισή Ρόδος και το Καστελόριζο) λόγω της ημιτελούς ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, η οποία προκάλεσε την παραβίαση των ΕΧΥ από το Ορούτς Ρέις επί τρίμηνο (2020), 7 μίλια από τον ''γας ομφαλό'' των ενεργειακών κοιτασμάτων μας: το Καστελόριζο.
Το βλέπουμε σήμερα που αφήνουμε τους ''φίλους'' μας Αμερικανούς να επιτρέπουν στην ΜΚΟ «Albanian Roots» να διοργανώνει παρέλαση Αλβανών εθνικιστών στη Νέα Υόρκη (10 Ιουνίου 2023), υψώνοντας πανό με χάρτη της Αλβανίας ο οποίος περιλαμβάνει την ελληνική Ήπειρο και την Κέρκυρα...
Παίρνοντας αφορμή από την τελευταία αλβανική πρόκληση στις ΗΠΑ, εύχομαι να σταματήσουμε κάθε διάθεση περιορισμού -- σε επίπεδο Εξωτερικής πολιτικής -- σε βάρος των κεκτημένων και αναφαίρετων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας και να βγούμε μπροστά ως Ελλάδα με θάρρος και αποφασιστικότητα διεκδικώντας την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη.
Του πρόσφατα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, η φυλάκιση του οποίου αποτελεί ''χτύπημα στο Κράτος Δικαίου'', όπως είπε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω εν μέσω υπόγειων συνεννοήσεων και αιτιάσεων των κρυφών στηριγμάτων της Αλβανίας...
Κρινιώ Καλογερίδου
Έξω από τις φυλακές των Τιράνων, όπου έχουν κλεισμένο εδώ και μήνες τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που κινδυνεύει να χάσει το αξίωμά του απ' τον προηγούμενο δήμαρχο λόγω παράτασης της φυλάκισής του, γεγονός που καθιστά αδύνατη την άσκηση των αυτοδιοικητικών καθηκόντων του.
Ήδη από τον Μάιο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (υπό τον Νίκο Δένδια) είχε χαρακτηρίσει, σε σκληρή ανακοίνωσή του, ''σκανδαλώδη'' τη δικαστική απόφαση, που δείχνει πως η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.
Κι αυτό είναι αλήθεια, γιατί η σύλληψη και η φυλάκιση του νεοεκλεγέντα στις δημοτικές εκλογές δημάρχου Χειμάρρας έγιναν υπό το κράτος εκφοβισμού, απειλών και βίας, χωρίς να αποκλείεται και νοθεία προκειμένου να βγει νικητής ο αρεστός στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ανθυποψήφιος του Μπελέρη, Γιώργος Γκόρος.
Την αντίδρασή τους για την κακή μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και τη φυλάκιση Μπελέρη είχαν εκφράσει έγκαιρα η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, η Ντόρα Μπακογιάννη επιστολικά (ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ από τον Σεπτέμβριο του '19) και ο κυβερνητικός ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αλβανία για συζητήσεις γύρω απ' το θέμα της φυλάκισης του Μπελέρη υπό την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα.
Όμως το αυτί του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα δεν ίδρωσε, γιατί προφανώς βρίσκει πλάτες και πέραν αυτών της Τουρκίας. Έτσι συνεχίζει τις μεθοδευμένες προσπάθειές του να βγάλει το ''καρφί' απ' το μάτι του που λέγεται ''Ελληνισμός της Χειμάρρας'' έχοντας βακτηρίες τους Τσάμηδες και την Τουρκία.
Πράξη κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας. Πράξη που αμαυρώνει τη δημοκρατία στην Αλβανία και προσβάλλει τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, ο οποίος δίνει αγώνα για την επιβίωσή του καθημερινά, χωρίς χέρι βοήθειας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Χωρίς ομπρέλα προστασίας από τους ''Μεγάλους'' του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ''αδυνατούν'' προφανώς να ελέγξουν τις αυθαιρεσίες του Ράμα σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας.
Τα δεδομένα αυτά εξηγούν γιατί ο Μπελέρη είναι ακόμα στη φυλακή μαζί με τη Δημοκρατία και γιατί ο Ράμα κρατά με θρασύτητα την τύχη του νέου δημάρχου Χειμάρρας στα χέρια του εκμεταλλευόμενος το διττό γεγονός: Πρώτον,ότι κανένα ελληνικό κόμμα, στην προεκλογική περίοδο, δεν πρόβαλε ως εθνικό θέμα τη φυλάκισή του.
Και δεύτερον, ότι είχε μόνιμο σύμβουλο τον Τούρκο σύμμαχο και μέντορά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πρώτος διδάξας την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των εθνικών μειονοτήτων (και όχι μόνο) στη χώρα του συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας πολιτικούς αντιπάλους του, που ζητούν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα στην πολιτική εκπροσώπησή τους.
Έχοντας υπόψη μου αυτά, περίμενα Ελλάδα και ΕΕ να ταρακουνήσουν την αλβανική κυβέρνηση στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και στον γείτονα εξ Ανατολών μας, γιατί η υπόθεση Μπελέρη είναι το κερασάκι στην τούρτα της καταπίεσης των Ελληνικών Εθνικών Μειονοτήτων οι οποίες βρίσκονται στο έλεος του Ράμα και του Ερντογάν σε Αλβανία--Τουρκία (σε μεγαλύτερη κλίμακα).
Όπερ σημαίνει ότι αμφότερες οι συνδεόμενες με στρατηγική συμμαχία χώρες επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι δεν αξίζουν να γίνουν μέλη της Ενωμένης Ευρώπης με τη δική μας υποστήριξη, απ' τη στιγμή που η πρώτη επιδιώκει -- βάσει σχεδίου -- να ''σβήσει'' την Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και η δεύτερη έχει συρρικνώσει σταδιακά τους Έλληνες στο έδαφος της...
Ωστόσο άλλα περίμενα να δω για το θέμα αυτό από τα ηγετικά όργανα της Ευρώπης (τα οποία είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για την παράνομη φυλάκιση του Βορειοηπειρώτη δημάρχου από την ελληνική κυβέρνηση προ εκλογών) και άλλα είδα, με δεδομένες τις φασιστικές μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, που συνεχίζονται ανεμπόδιστα σε βαθμό να απειλείται η φυσική εξόντωση του Μπελέρη και η κάμψη του ηθικού της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Περίμενα να δω να κάνει πράξη η ΕΕ τις ιδρυτικές συμφωνίες της περί δημοκρατίας, ισότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στα κράτη-μέλη της. Αντ' αυτού είδα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ να υποδέχονται με χαμόγελα και φιλοφρονήσεις τον Έντι Ράμα -- στο πλαίσιο συνάντησής τους για την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην Ευρώπη -- ευχαριστώντας τον για τον ρόλο του μεσολαβητή στο Κόσοβο.
Είδα και άκουσα να αποκαλούν ''αξιόπιστο εταίρο ασφαλείας'' τον διώκτη των Βορειοηπειρωτών και να τον βεβαιώνουν ότι ''η Αλβανία προχωρά σταθερά ως προς τη σαφή στρατηγική της κατεύθυνση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση'', τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στα χέρια τους στοιχεία κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τα οποία αιτιολογούν πρόταση veto εκ μέρους μας για παρεμπόδιση της εισόδου της στην ΕΕ.
Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν στα εξής τρία ενδεχόμενα:
1. Ότι η ελληνική πλευρά προσκόμισε στην Ε.Ε ελλιπή στοιχεία για την παράνομη και άδικη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, πράγμα που δεν θεωρώ πιθανό γιατί δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοια. 2. Ότι οι βασικές αξίες της Ε.Ε (βλ. υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων) έχουν αποχρωματιστεί μπροστά στις πολιτικές σκοπιμότητες αυτών που τα παραβιάζουν, για να φτάσουν οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι να μην θέσουν το θέμα Μπελέρη στον Ράμα. Και...
3. Ότι, ενώ μπορούσε η Ελλάδα να μπλοκάρει με veto τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ευρώπη --- όπως άφηνε να εννοηθεί προεκλογικά το ΥΠΕΞ μας, σε απάντηση της ανθελληνικής στάσης της αλβανικής κυβέρνησης κατά του Μπελέρη -- δεν το έκανε όχι γιατί δεν το ήθελε, αλλά για να μην αποστεί από το πνεύμα της κατευναστικής (υποχωρητικής) πολιτικής και δυσαρεστήσει συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι οποίοι επείγονται να κάνουν... Ευρωπαία την Αλβανία.
Έτσι εξηγείται γιατί δεν είχε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα η όποια πίεση άσκησε η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ για την αποφυλάκισή του νεοεκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας, πράγμα που εκδήλωσε πρόσφατα με απογοήτευση και αγανάκτηση ο επανεκλεγείς Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.
Εκεί -- ως ομιλητής στη Σύνοδο Κορυφής -- ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα της παράνομης κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση Ράμα, την οποία κάλεσε να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου, οι οποίοι αποτελούν βασική προϋπόθεση για την είσοδό της στην Ε.Ε.
Υπαινιγμός για άσκηση veto εκ μέρους μας στην είσοδο της Αλβανίας στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλα μέχρις εκεί. Η διάθεση περιορισμού μας λόγω κατευναστικής πολιτικής είναι εμφανής, γιατί με τον ίδιο τρόπο αντιδράμε (έμμεση απειλή για παρεμπόδιση της ένταξης της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη) και στην περίπτωση των Ελληνοτουρκικών, χάριν της μακροβιότητας της ειρήνης.
Τακτική επικίνδυνη σε επίπεδο Εξωτερικής πολιτικής, γιατί όσο μένουμε στις λεκτικές αντιδράσεις και αυτοπεριοριζόμαστε στην πράξη σε βάρος των εθνικών συμφερόντων μας με πρόσχημα την ειρήνη, αφήνουμε πίσω μας κενά τα οποία -- αργά ή γρήγορα -- θα σπεύσουν να τα καλύψουν οι αντίπαλοί μας.
Το είδαμε ''χθες'' (2020) με την Τουρκία, όταν αφήσαμε ''αδιάθετη'' θαλάσσια ζώνη στο έλεός της (μεταξύ 28ου-32ου Μεσημβρινού, όπου ανήκουν η μισή Ρόδος και το Καστελόριζο) λόγω της ημιτελούς ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, η οποία προκάλεσε την παραβίαση των ΕΧΥ από το Ορούτς Ρέις επί τρίμηνο (2020), 7 μίλια από τον ''γας ομφαλό'' των ενεργειακών κοιτασμάτων μας: το Καστελόριζο.
Το βλέπουμε σήμερα που αφήνουμε τους ''φίλους'' μας Αμερικανούς να επιτρέπουν στην ΜΚΟ «Albanian Roots» να διοργανώνει παρέλαση Αλβανών εθνικιστών στη Νέα Υόρκη (10 Ιουνίου 2023), υψώνοντας πανό με χάρτη της Αλβανίας ο οποίος περιλαμβάνει την ελληνική Ήπειρο και την Κέρκυρα...
Παίρνοντας αφορμή από την τελευταία αλβανική πρόκληση στις ΗΠΑ, εύχομαι να σταματήσουμε κάθε διάθεση περιορισμού -- σε επίπεδο Εξωτερικής πολιτικής -- σε βάρος των κεκτημένων και αναφαίρετων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας και να βγούμε μπροστά ως Ελλάδα με θάρρος και αποφασιστικότητα διεκδικώντας την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη.
Του πρόσφατα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, η φυλάκιση του οποίου αποτελεί ''χτύπημα στο Κράτος Δικαίου'', όπως είπε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω εν μέσω υπόγειων συνεννοήσεων και αιτιάσεων των κρυφών στηριγμάτων της Αλβανίας...
Κρινιώ Καλογερίδου