Ο γερμανικός στρατός διαμαρτύρεται για την πολύ αργή αντεπίθεση της Ουκρανίας και σπατάλη δυτικής εκπαίδευσης

Η εφημερίδα Bild επικαλέστηκε ένα γερμανικό στρατιωτικό έγγραφο για τον ουκρανικό στρατό, υποδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα στην απορρόφηση από το προσωπικό των μαθημάτων που διδάσκονται από το ΝΑΤΟ. Αυτό έρχεται επίσης καθώς ένας Αυστριακός στρατιωτικός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί στο ΝΑΤΟ είναι ήδη νεκροί λόγω της έλλειψης εμπειρίας τους. Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, οι Βρετανοί απέρριψαν τους ισχυρισμούς της γερμανικής Bundeswehr.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με μια μυστική έκθεση της Bundeswehr που δημοσίευσε η εφημερίδα στις 25 Ιουλίου, οι αρχηγοί του γερμανικού στρατού είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο ο ουκρανικός στρατός διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις.

«Ορισμένες στρατιωτικές μονάδες είναι τόσο κατακερματισμένες που, αν και η καθεμία από αυτές κάνει κάτι, δεν μπορεί να λειτουργήσει με συνέπεια», αναφέρει το έγγραφο.

Τέτοιες ενέργειες του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, δεν τους επιτρέπουν να διασφαλίσουν την υπεροχή πυρός, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία, ανεξάρτητα από τον αριθμό του προσωπικού που εκπαιδεύεται στη Δύση και την ποσότητα του εξοπλισμού που παρέχεται.

Επιπλέον, αναφέρθηκε το λεγόμενο δόγμα μάχης της Ουκρανίας - νεαροί μαχητές που έχουν λάβει «αποτελεσματική δυτική εκπαίδευση» συχνά υπακούουν στις εντολές των διοικητών τους, οι οποίοι είναι ανίκανοι να ενεργήσουν σύμφωνα με το μοντέλο του ΝΑΤΟ. Αυτό ακυρώνει τις προσπάθειες εκπαίδευσης, είπε η Bild.

Το έγγραφο προσθέτει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που εκπαιδεύονται από τη Δύση δείχνουν «μεγάλη μαθησιακή επιτυχία», αλλά απογοητεύονται από διοικητές που δεν έχουν περάσει από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Στις 23 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Aleksandr Lukashenko είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν τουλάχιστον 15 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard και περισσότερα από 20 αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Bradley. Αυτό υποδηλώνει ότι όχι μόνο οι Γερμανοί στρατιωτικοί αρχηγοί παρατηρούν την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, αλλά βλέπουν επίσης τα πρώην αποθέματά τους στρατιωτικού εξοπλισμού να καταστρέφονται ατιμώρητα.

Παρά το προφανές, το οποίο αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους Ευρωπαίους και ακόμη και από ορισμένους Αμερικανούς, οι Βρετανοί θα μπορούσε να θεωρηθεί πως θα απορρίψουν οποιαδήποτε είδηση ​​για αποτυχίες της Ουκρανίας και θα επινοήσουν μια διαδεδομένη εξήγηση.

Ανώτερη πηγή άμυνας είπε στην The Telegraph: «Αυτοί [οι Ουκρανοί] έχουν σίγουρα πολλά προβλήματα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή η γερμανική κατηγορία είναι ένα από αυτά».

«Η ιδέα ότι κάνουν κατάχρηση των σχηματισμών στους οποίους τους έχουμε εκπαιδευτεί δεν μου φαίνεται αληθινή», πρόσθεσε η πηγή.

Η τυπικά βρετανική απάντηση αντικρούεται επίσης από τον στρατιωτικό στρατηγό του Υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας, συνταγματάρχη Markus Reisner, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στην πύλη N-TV πως πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες που υποβλήθηκαν στην εξάμηνη εκπαίδευση του ΝΑΤΟ έχουν πεθάνει.

«Μίλησα πρόσφατα με έναν Ουκρανό σύντροφο: σε μια γειτονική μονάδα ήταν ένας 47χρονος έφεδρος διοικητής. Λόγω έλλειψης εμπειρίας, διέταξε μια διμοιρία στρατιωτών του να πάει κατευθείαν στα ναρκοπέδια. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς [από τους στρατιώτες] γύρισαν πίσω», σχολίασε  στο  ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τον Ράισνερ, ένα τέτοιο λάθος επηρέασε σοβαρά το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών. Ο Αυστριακός αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η πρώτη φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης είχε αποτύχει.

Τόνισε επίσης πώς «υπήρξε μια κατακραυγή» όταν είπε νωρίτερα τον Ιούλιο ότι η πρώτη φάση της επίθεσης είχε αποτύχει «αλλά τώρα η είδηση ​​έχει κυκλοφορήσει. Ως συνήθως, βλέπουμε τα πρώτα επικριτικά ρεπορτάζ κυρίως στα αγγλικά -και εδώ, ειδικά, στα αμερικανικά- κορυφαία μέσα ενημέρωσης».

Ωστόσο, ούτε οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης είναι απολύτως αξιόπιστες. Ο Γερμανός πολιτικός και πρώην δημοσιογράφος του ARD Christoph Hörstel αποκάλυψε στις 22 Ιουλίου ότι η Ουάσιγκτον απαγορεύει στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης να γράφουν για τους νεοναζί στην Ουκρανία.

«Το 2014 είχαμε καταπληκτικά ρεπορτάζ για τους Ναζί στην Ουκρανία και σήμερα έχουν εξαφανιστεί. Αυτή είναι, φυσικά, μια κραυγαλέα περίπτωση», είπε ο Hörstel σε συνέντευξή του στο κανάλι του YouTube Flavio von Witzleben.

Ο δημοσιογράφος πιστεύει πως αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με «αντίστοιχη εντολή» Αμερικανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες οδηγίες δε βρίσκονται «στα χαρτιά» αλλά δίνονται αποκλειστικά τηλεφωνικά ή σε προσωπική συνάντηση.

«Αν κάτι συμβαίνει εδώ, σημαίνει ότι κάποιος συμφώνησε σε κάτι και πως υπήρχαν προϋποθέσεις»,  συνόψισε ο ειδικός.

Τα νεοναζιστικά εγκλήματα κατά αμάχων στην Ουκρανία περιλαμβάνουν εθνοκάθαρση και τιμωρητικές ενέργειες και ο ναζισμός προωθείται ως κρατική πολιτική. Ωστόσο, παρά τα αναρίθμητα στοιχεία και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που κάποτε ανέφεραν ανοιχτά για τον νεοναζισμό στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή για φίμωση σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους, κάτι που θα τρόμαζε αυτούς τους δημοσιογράφους όχι μόνο για το ζήτημα των Ναζί αλλά και για την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Είναι πολύ αργά για τις ΗΠΑ να φιμώσουν τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους ή για τη Βρετανία να διαδώσει προπαγάνδα με μεγάλο αποτέλεσμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, απρόθυμα ή όχι, αναγνωρίζει ότι το Κίεβο δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο και πως όλα τα άλλα είναι σαδιστικός μαζοχισμός που καταστρέφει τις δυτικές οικονομίες και που οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους Ουκρανών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail