«Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική»

pixabay / StockSnap
Ερώτηση στη Βουλή για την επιτακτική αναγκαιότητα δημιουργίας νοσοκομείου στην ανατολική Αττική, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τονίζει ότι η ανέγερση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική αποτελεί καθολικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι χρειάζονται πρόσβαση σε ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές μονάδες υγείας.

Επισημαίνει, δε, την αναλγησία της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία παρέπεμπε την εξέταση της δημιουργίας νοσοκομείου για την Ανατολική Αττική στην ολοκλήρωση του χάρτη υγείας.

Τέλος, στην ερώτηση του ο κ. Χριστοδουλάκης τονίζει την ασυνέπεια της κυβέρνησης καθώς ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ανέγερση του νοσοκομείου στην επίσκεψη του στο Λαύριο, αλλά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η ίδρυση και λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική είναι μια επιτακτική αναγκαιότητα που πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.

Ωστόσο ενώ είναι γνωστό ότι την αναγκαιότητα αυτή την έχουν διατυπώσει επανειλημμένως και με διάφορα μέσα οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής και ενώ στο παρελθόν έχουν υπάρξει προτάσεις αλλά και μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία του νοσοκομείου, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας έχει επιδείξει χαρακτηριστική αβελτηρία αλλά και αντιφατική αντιμετώπιση, για αυτό το φλέγον θέμα.

Ειδικότερα ενώ η πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα Α. με την από 4.2.2022 απάντηση της στην 961/8-11-2021 ερώτηση της «σημείωσε ότι δεν έχει περιέλθει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου καμία πρόταση από τους αρμόδιους φορείς (1η και 2η ΔΥΠΕ), σχετικά με τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική», ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης Α. κατά τη συζήτηση της  αρ. 478/1-3-2022 επίκαιρης ερώτησης την 11-3-2022 στην Ολομέλεια της Βουλής συνέδεσε την αξιολόγηση του αιτήματος σύστασης του νοσοκομείου με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη και των πληθυσμιακών, επιδημιολογικών και στοιχείων εγγύτητας υγειονομικών δομών που θα αποτυπωθούν σε αυτόν.

Αυτή η εικόνα ωστόσο φαίνεται πλήρως αναντίστοιχη με τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής. Σύμφωνα με την Απογραφή Πληθυσμού 2021 της ΕΛΣΤΑΤ, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μόνιμου πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς στην περιοχή διαβιούν πλέον σχεδόν 17.000 περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι, που είναι πληθυσμός αντίστοιχος με αυτόν μιας μικρής ελληνικής πόλης, με τον συνολικό μόνιμο πληθυσμό της περιοχής να είναι πλέον κοντά στους 520.000 μόνιμους κατοίκους. Σε αυτή τη δημογραφική δυναμική της περιοχής πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται δραματικά, ενώ αντίστοιχα σημαντικά αυξημένο είναι και το εργατικό δυναμικό που εργάζεται και δραστηριοποιείται στην Ανατολική Αττική.

Δεδομένου ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρέπεμπε την εξέταση των ενδεχόμενου δημιουργίας νοσοκομείου για την Ανατολική Αττική στην ολοκλήρωση του χάρτη υγείας, ενώ ταυτόχρονα προώθησε άλλα έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη τους Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα η συνολική δαπάνη για τη δημόσια υγεία υστερεί σημαντικά σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, στο Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0, είναι το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης με την 5η χαμηλότερη δαπάνη ως ποσοστό των συνολικών πόρων ανάμεσα στα αντίστοιχα εθνικά σχέδια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένου ότι κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης  δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ρητά και δημόσια κατά την επίσκεψη του στο Λαύριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Δεδομένου ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλή δημογραφική δυναμική.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1.         Η νέα ηγεσία του Υπουργείου εξακολουθεί να συνδέει την δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική με το νέο Υγειονομικού Χάρτη; Πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η κατάρτισή του;

2.         Θα εξετάσετε το ενδεχόμενο της αύξησης των πόρων για τη δημόσια υγεία, τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να δρομολογηθεί η κατά το δυνατόν ταχύτερη ίδρυση και λειτουργία ενός νοσοκομείου που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής;

3.         Ποια είναι τα υγειονομικά στοιχεία και τα λοιπά κριτήρια που υπαγόρευσαν έως σήμερα τα έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά τελικά στην πράξη απέκλεισαν τη δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική;

4.         Ποια από τα ενταγμένα έργα αφορούν στην αναβάθμιση πρωτοβάθμιων υγειονομικών δομών της Ανατολικής Αττικής και ποιος ο προϋπολογισμός για τις εν λόγω δομές;

Ο ερωτών βουλευτής
Εμμανουήλ (Μανώλης)  Χριστοδουλάκης

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail