Η Γαλλία μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την Ιαπωνία

Τhomas Cοex / Pοοl via ΑΡ
Freepen.gr - Το Παρίσι αρνήθηκε να εγκρίνει ένα σχέδιο για το άνοιγμα γραφείου σύνδεσης του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία, υποστηρίζοντας πως το μπλοκ δεν πρέπει να επεκταθεί πέρα από το Βόρειο Ατλαντικό, σύμφωνα με αξιωματούχο του παλατιού των Ηλυσίων που επικαλείται το Politico.

"ΝΑΤΟ σημαίνει οργάνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου [North Atlantic Treaty Organization]", δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, προειδοποιώντας να μη θολώσουν οι γραμμές και τονίζοντας πως ακόμη και το πολύ δημοφιλές άρθρο 5 της Συνθήκης του μπλοκ αναφέρεται συγκεκριμένα στη διατήρηση της "ασφάλειας της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού".

Το Μάιο, ο Ιάπωνας πρέσβης στις ΗΠΑ Κότζι Τομίτα δήλωσε ότι η Ιαπωνία εργάζεται για το άνοιγμα γραφείου σύνδεσης του ΝΑΤΟ στο Τόκιο, το οποίο θα γίνει το πρώτο του μπλοκ στην Ασία. Το σχέδιο συζητείται κατά διαστήματα από το 2007, όταν ο τότε πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέφθηκε για πρώτη φορά την έδρα του ΝΑΤΟ και τέθηκε ξανά τους τελευταίους μήνες.

"Δεν είμαστε υπέρ ως θέμα αρχής", πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος. "Όσον αφορά το γραφείο, οι ίδιες οι ιαπωνικές αρχές μας είπαν ότι δεν είναι εξαιρετικά προσκολλημένες σε αυτό".

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει προσωπικά ότι ο χάρτης του οργανισμού επιβάλλει γεωγραφικούς περιορισμούς που εμποδίζουν το ΝΑΤΟ να επεκταθεί στην Ασία, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των Financial Times.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail