Από την Ουάσιγκτον στο Πεκίνο και τη Μόσχα: Η αναζήτηση του Νετανιάχου για παγκόσμια συνάφεια

Ως ατλαντικό αποικιακό έργο, το κράτος του Ισραήλ παλεύει τώρα με το πώς να εμπλακεί με την πολυπολική ανατολή χωρίς να χάσει την άνευ όρων δυτική υποστήριξή του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έριξε δύο βόμβες την περασμένη εβδομάδα στο διπλωματικό κύκλωμα που επέστησε την προσοχή σε πιθανές αλλαγές στις σχέσεις της χώρας του με τις τρεις υπερδυνάμεις –Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ρωσία– και, πιθανώς, μια σημαντική νέα διάσταση στο μετασχηματισμό που βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη στην περιφερειακή πολιτική της Δυτικής Ασίας μετά την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν με τη μεσολάβηση του Πεκίνου.

MK Bhadrakumar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Την περασμένη Δευτέρα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου έλαβε πρόσκληση από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη στην Κίνα. Την επόμενη μέρα, το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε την είδηση ​​και αποκάλυψε πως ο Νετανιάχου είχε επίσης ενημερώσει μια επισκεπτόμενη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι θα ταξιδέψει στο Πεκίνο.

Οι Times of Israel επικαλέστηκαν αργότερα πηγές από το γραφείο του Νετανιάχου λέγοντας πως πίστευαν ότι το ταξίδι, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, μετά την Εβραϊκή Γιορτή.

Εκ πρώτης όψεως, ο Νετανιάχου εκδικείται γλυκά την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα σνομπάρει τους συνανθρώπους του στο Λευκό Οίκο για μια πρόσκληση να τον επισκεφθεί, την οποία κάθε νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι προνόμιό του καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα στη νέα του δουλειά. Η γειτνίαση με το Λευκό Οίκο προκαλεί επιδοκιμασία σε ένα νυν πρωθυπουργό του Ισραήλ, κάτι που ο Μπάιντεν γνώριζε πολύ καλά όταν αποφάσισε να κρατήσει τον Νετανιάχου στο σπίτι του σκύλου.

Πιθανώς, ο Μπάιντεν δεν έχει μάθει από το λάθος που έκανε με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε κάπως συγκρίσιμες συνθήκες – για το οποίο τελικά πλήρωσε βαρύ τίμημα. Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που ο Νετανιάχου επέστρεψε ως πρωθυπουργός του Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη υποχωρήσει.

Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο Isaac Herzog να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Ιούλιο, και ο τελευταίος θα έχει την υψηλή τιμή να μιλήσει σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν πάει στην πόλη κάνοντας εικασίες για την «αυξανόμενη ανυπομονησία» του Νετανιάχου με την Ουάσιγκτον.

Το δίλημμα του Ισραήλ: ΗΠΑ εναντίον Κίνας

Η σύγκρουση του εγώ μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου χρονολογείται από την προεδρία Ομπάμα, όταν ο τελευταίος παρέκαμψε το Λευκό Οίκο και εισήχθη στην πολιτική των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα έξυπνος για την υψηλού επιπέδου συμπεριφορά του Νετανιάχου κατά τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν την περίοδο 2014-2015. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ασκήσει ειλικρινή κριτική στις ισραηλινές πολιτικές, επικρίνοντας τις αμφιλεγόμενες πρόσφατες κινήσεις του Νετανιάχου για τη δικαστική μεταρρύθμιση και αναγκάζοντάς τον να ανακαλέσει.

Ωστόσο, είναι μια τολμηρή απόφαση του Νετανιάχου να ξεκινήσει την πέμπτη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα την στιγμή που η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις εντάσεις με το Πεκίνο. Υπάρχει δικομματική συναίνεση στις ΗΠΑ για την πολιτική της Κίνας και, ως εκ τούτου, αν και ο Νετανιάχου μπορεί να στοχεύει να τραβήξει την προσοχή του Μπάιντεν, η επίσκεψή του στην Κίνα θα μπορούσε επίσης να τον φέρει σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους που υιοθετούν μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Στο τέλος της ημέρας, το Ισραήλ λαμβάνει δισεκατομμύρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές εγγυήσεις των ΗΠΑ. και αποκτά τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ με ευνοϊκούς όρους.

Παρ 'όλα αυτά, το Ισραήλ και η Κίνα επιδίωξαν θερμότερες σχέσεις και περισσότερο ενδιαφέρον για τις ισραηλινές καινοτομίες, ειδικά στην ιατρική τεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνολογία τροφίμων και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι κύριες ανησυχίες της Ουάσιγκτον έγκεινται σε εκείνες τις τεχνολογίες που θα μπορούσαν να έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές, τις οποίες επιμένουν πως πρέπει να αρνηθούν στην Κίνα. Αλλά εμπιστευτείτε τον Νετανιάχου ότι έχει τη διπλωματική ευελιξία για να μην γίνει πιόνι στον ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι θέσεις του Τελ Αβίβ για Ουκρανία, Ιράν, Ρωσία

Η δεύτερη βόμβα που έριξε ο Νετανιάχου είναι η κατηγορηματική απόρριψη οποιασδήποτε στρατιωτικής υποστήριξης του Ισραήλ στην Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας. Με απλά λόγια, έχει απορρίψει τις ικεσίες των ΗΠΑ – και αυτό έρχεται σε μια στιγμή που ο πόλεμος διαμεσολαβητών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βρίσκεται σε οριακό σημείο. Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal την Πέμπτη, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ ανησυχεί πως τυχόν συστήματα αεράμυνας Iron Dome που θα παραδοθούν στο Κίεβο θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια του Ιράν.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να συμμετάσχει στις δυτικές προσπάθειες να εξοπλίσει το Κίεβο επειδή η κατάστασή του είναι δραστικά διαφορετική από αυτή των άλλων υποστηρικτών της Ουκρανίας. Πρώτον, είπε, το Ισραήλ χρειάζεται «ελευθερία δράσης» στη Συρία, μια περιοχή με έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία. Δεύτερον, εάν τα ισραηλινά όπλα αιχμαλωτίζονταν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορούσε πάντα να τα μεταφέρει στο Ιράν.

«Ανησυχούμε… για την πιθανότητα τα συστήματα που θα δώσουμε στην Ουκρανία να πέσουν στα χέρια του Ιράν και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αντίστροφες συνθήκες» και να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισραήλ, υποστήριξε ο Νετανιάχου. «Εάν αυτό το σύστημα (Iron Dome) έπεφτε στα χέρια του Ιράν, τότε εκατομμύρια Ισραηλινοί θα έμεναν ανυπεράσπιστοι και σε κίνδυνο».

Δηλαδή, ενώ το Ισραήλ καταδικάζει την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα – και τώρα αποφασίζει για μια πραγματικά ουδέτερη στάση αρνούμενο να οπλίσει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσει το Κρεμλίνο χωρίς τέλος. Είναι ευνόητο ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει τώρα να σχεδιάζει μια επίσκεψη στη Μόσχα, για να αναβιώσει την προσωπική του σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στρατηγική αναδιάταξη του Ισραήλ

Το Ισραήλ απομακρύνεται από το πρότυπο συμπεριφοράς του, το οποίο υπαγορεύει ότι εφόσον η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν ευθυγραμμιστεί στρατηγικά, ο Νετανιάχου θα πρέπει να ανταπαντήσει. Αλλά φαίνεται να αποφεύγει τη νοοτροπία του μηδενικού αθροίσματος και ελπίζει να εμπλακεί εποικοδομητικά με τη Ρωσία. Φυσικά, η Μόσχα έχει επίσης σηματοδοτήσει πρόσφατα στον Νετανιάχου το ενδιαφέρον της να αναζωογονήσει το κύμα των προηγουμένως ισχυρών ρωσο-ισραηλινών σχέσεων. Χωρίς αμφιβολία, η Μόσχα παρακολουθεί στενά την σταθερή επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η Μόσχα έχει διατηρήσει ανοιχτό το μυαλό της σχετικά με την κινεζική πρωτοβουλία για τη διαμεσολάβηση της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Εννοείται πως οι Ρώσοι θα προωθήσουν την κινεζική πρωτοβουλία, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό σε συγχρονισμό με τις ιδέες που είχε από καιρό υποστηρίξει σχετικά με τη συλλογική ασφάλεια στην περιοχή της Δυτικής Ασίας. Πράγματι, η Μόσχα είχε στενούς δεσμούς με τα διάφορα παλαιστινιακά κέντρα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της ηγετικής αντιστασιακής ομάδας Χαμάς.

Η επανατοποθέτηση του Ισραήλ από τον Νετανιάχου λαμβάνει χώρα εν μέσω αναφορών ότι οι συνομιλίες Ιράν-Δύσης ξεκίνησαν εκ νέου. Μια δημοσίευση του CNN την Τετάρτη ανέφερε πως η Τεχεράνη διεξάγει τώρα ταυτόχρονα συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ουσία του Ιράν είναι ότι η πυρηνική του υποδομή πρέπει να παραμείνει «ανέγγιχτη», αλλά κάτω από αυτό το όριο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ένα ενδιαφέρον σημείο που έκανε το CNN σε αυτό το πλαίσιο είναι πως σε αντίθεση με το παρελθόν, τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου έχουν μια συνεννόηση με το Ιράν, επιθυμούν να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και «διευκολύνουν ενεργά» τις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης. «Αυτό αφήνει το Ισραήλ ως το μόνο κράτος που αντιτίθεται φωναχτά στην επανέναρξη των συνομιλιών (το Ιράν για τα πυρηνικά)», σχολίασε το CNN.


Προσαρμογή στη μειωμένη επιρροή των ΗΠΑ

Το Ισραήλ αισθάνεται την πίεση της απομόνωσης και από την ολοένα και πιο ειλικρινή κριτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις πολιτικές εποικισμών του. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τους εποικισμούς «εμπόδιο στον ορίζοντα της ελπίδας που αναζητούμε», σε μια ομιλία του στην φιλοϊσραηλινή ομάδα λόμπι AIPAC. Σε μια έντονα διατυπωμένη κοινή δήλωση αργά την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά καταδίκασαν τη «συνεχιζόμενη επέκταση των εποικισμών» από το Ισραήλ, την οποία περιέγραψαν ως «εμπόδιο για την ειρήνη» και μια κίνηση που «επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες για τη διαπραγμάτευση μιας λύσης δύο κρατών».

Πάνω από όλα, ο Νετανιάχου μπορεί να δει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει πλέον την επιρροή για να βοηθήσει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στην αραβική γειτονιά του. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Αρκεί να πούμε πως το Ισραήλ θα είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν ήττα στην Ουκρανία, η οποία θα επηρεάσει σοβαρά την πολιτική της Δυτικής Ασίας, όπου τα περιφερειακά κράτη ήδη απομακρύνονται από την τροχιά της Ουάσιγκτον και ενισχύουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία και την Κίνα.

Στην πραγματικότητα, οι χώρες του Κόλπου που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρόσφατη αποτυχημένη εγχώρια εξέγερση του Ομίλου Wagner, περιλάμβαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράν και το Μπαχρέιν. (Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι τηλεφώνησε χθες στον Πούτιν). Ο Νετανιάχου, σε σύγκριση, έχει κολλήσει σε αδιέξοδο.

Δε θα αποτελεί έκπληξη εάν ο Νετανιάχου, ο τέλειος καιροσκόπος πολιτικός, θέλει επίσης να είναι στη νικήτρια πλευρά της ιστορίας. Τα ιστοριογραφικά μοντέλα του Ισραήλ –η σύνθεση επιλεκτικών λεπτομερειών στις αφηγήσεις του– έχουν απελπιστικά ξεπεραστεί και πρέπει να αλλάξουν μαζί με την ιστορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail