«Οι ΗΠΑ αναγκάζουν τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για δικό τους όφελος»

Μateusz SΙοdkοwsi/ΑFΡ
Freepen.gr - Η Σουηδία κάνει ό,τι μπορεί για να μην γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά πίεση στη Στοκχόλμη ασκείται από την Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τη χώρα ως εφαλτήριο για πρόσβαση σε πόρους στην περιοχή της Αρκτικής, γράφει την Πέμπτη σε άρθρο του ο Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν για την τουρκική εφημερίδα Sabah.

"Η Σουηδία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως δικαιολογία. Αν ήθελε πραγματικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τίποτα από αυτά δε θα είχε συμβεί. Θα είχε καταλήξει σε ένα σωστό συμβιβασμό με Τουρκία. Δε θα είχε τέτοια προκλητική στάση. Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες η Σουηδία έκανε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει τη συμφιλίωση. Γιατί; Επειδή, στην πραγματικότητα, δε θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν στρατηγικοί και κοινωνικοί λόγοι για αυτό», γράφει η εφημερίδα.

Ο συγγραφέας του άρθρου υπενθυμίζει πως η σουηδική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην στρατηγική παράδοση της «ενεργητικής ουδετερότητας».

«Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της απουσίας απειλής εισβολής και πρόσβασης στην ανοιχτή θάλασσα, η Σουηδία είναι μια χώρα που μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη του διεθνούς εμπορίου, ακόμη και διατηρώντας πολιτική και στρατιωτική ουδετερότητα. Παίρνοντας πολιτικές πλευρές και συνάπτοντας στρατιωτικές συμμαχίες είναι μια περιττή δαπάνη για τη Σουηδία και φέρνει περισσότερο κακό παρά καλό. Γι' αυτό η Σουηδία δεν είναι μέλος καμίας στρατιωτικής συμμαχίας για σχεδόν 200 χρόνια.Επίσης δεν έχει σύνορα με τη Ρωσία», τονίζει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αφού η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία έχει ήδη λάβει την προστασία του ΝΑΤΟ, μπορεί να προστατευτεί χωρίς να είναι μέλος της συμμαχίας.

"Σε κάθε περίπτωση, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν πραγματικά η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτό. 

Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη Σουηδία ως εφαλτήριο για πρόσβαση σε πόρους στην περιοχή της Αρκτικής.

Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το ΝΑΤΟ ως μηχανισμό ελέγχου. Δεν θέλουν καμία χώρα που να είναι μέλος της ΕΕ αλλά να μην είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Βλέπουν μια σχετικά σταθερή Ευρώπη όχι ως ζώνη διεθνούς συμμαχίας, αλλά ως ζώνη διεθνούς συνεργασίας. Με άλλα λόγια, θέλουν να οικοδομήσουν το ΝΑΤΟ ως δομή ελέγχου της Ευρώπης και όχι ως συμμαχία εναντίον της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο, η Δύση θα παραμείνει σε ένα ενιαίο μέτωπο και κάτω από την αμερικανική ομπρέλα, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλες γεωγραφικές περιοχές"

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail