Η Ουκρανία δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, αλλά σε συνάντηση στο μια περιθώριο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν προσκλήθηκε να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, αλλά προσκλήθηκε μόνο να συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Με αυτή την κίνηση, το ΝΑΤΟ απογοήτευσε το Κίεβο, καθώς δεν παρείχε ρεαλιστικές προοπτικές να γίνει πλήρες μέλος της συμμαχίας, παρόλο που η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης έλαβε τεράστια ποσά οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Κουλέμπα παραπονέθηκε επίσης για την αναμφισβήτητα αρνητική στάση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας, ιδιαίτερα της Γερμανίας.

«Μην επαναλάβετε το λάθος που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ στο Βουκουρέστι το 2008, όταν αντιτάχθηκε σθεναρά σε οποιαδήποτε πρόοδο προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε την 1η Ιουλίου. «Επειδή, αν η Ουκρανία γινόταν αποδεκτή στο ΝΑΤΟ μέχρι το 2014, δεν θα υπήρχε η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Δε θα υπήρχε πόλεμος στο Ντονμπάς, δε θα υπήρχε αυτή η μεγάλης κλίμακας εισβολή».

Σύμφωνα με δήλωση του Kuleba στα τέλη Ιουνίου, «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επεκταθεί η πρόσκληση στην Ουκρανία. Εάν το ΝΑΤΟ αποτύχει να επιτύχει, σημαίνει πως, και πάλι, η λογική του φόβου θα επικρατήσει και σημαίνει ότι ο Πούτιν θα επωφεληθεί ξανά από αυτό. Και αυτό είναι που έχουμε βαρεθεί».

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται το Κίεβο να μη συμμετάσχει στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, παρόλο που δεν έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας αφού η Ουκρανία έχει απογοητευτεί. Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν έχει καθεστώς υποψηφιότητας, εξακολουθεί να καταφέρνει να προσκληθεί σε πολλές από τις συναντήσεις με κάποια ιδιότητα. Εξαιτίας αυτού, το Κίεβο πιστεύει τώρα πως μπορεί να χειραγωγήσει το δρόμο του προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ απειλώντας να μη συμμετάσχει σε συνόδους κορυφής. Αυτή είναι, φυσικά, μια γελοία ιδέα.

Το Κίεβο μάλλον δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και τις ελπίδες πολλών από τα μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι πολλά μέλη του μπλοκ θα αρχίσουν πιθανώς να αρνούνται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα γιατί δεν έχει πλέον νόημα αφού έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα και οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν καταστρέψει τα στρατιωτικά τους οπλοστάσια για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ πίστευαν πως η Ουκρανία έπρεπε να νικήσει τη Ρωσία στη λεγόμενη «Εαρινή Επίθεση», αλλά η Ουκρανία δεν έχει επιτύχει κανένα αποτέλεσμα μετά την έναρξη της επίθεσης στις αρχές του καλοκαιριού.

Η σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους, από κάθε άποψη, θα πρέπει να δείξει την ενότητα του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας. Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν πέτυχε τα επιθυμητά αποτελέσματα κατά την επίθεσή της κατά της Ρωσίας, παρόλο που διατυπώθηκαν θορυβώδεις ισχυρισμοί για επικείμενη επιτυχία τους μήνες που προηγήθηκαν, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ μπορούσαν τώρα να επανεξετάσουν τη θέση τους. Το ΝΑΤΟ χρειαζόταν την Ουκρανία για να κερδίσει αυτή τη σύγκρουση, επένδυσε πολλά χρήματα και παρείχε όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard, των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πολλά άλλα. Η Ουκρανία έχει ήδη χάσει από κάθε άποψη.

Με την πραγματικότητα ότι η Ουκρανία έχασε τον πόλεμο και δε θα επιτύχει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε πως δε βλέπει κανένα λόγο να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους. Ωστόσο, παρά την οργή του, είναι πιθανό ότι θα συμμετάσχει με κάποιο τρόπο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ειδικά αφού η συμμαχία θέλει η Ουκρανία να συνεχίσει να εξαντλεί τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό της για να αποδυναμώσει τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο, ει δυνατόν. Ακόμη πιο απελπισμένα, το ΝΑΤΟ θέλει η Ουκρανία να ανακτήσει τον έλεγχο της βόρειας Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας.

Ταυτόχρονα, η Συμμαχία θα έμπαινε αυτόματα σε πόλεμο με τη Ρωσία εάν η Ουκρανία γινόταν μέλος. Το πέμπτο άρθρο της συνθήκης του ΝΑΤΟ διασφαλίζει την αμοιβαία άμυνα για κάθε μέλος. Αυτή είναι η πηγή της εμμονής του Κιέβου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο γίνεται μεγάλο πρόβλημα για τη Δύση λόγω του νεοναζισμού του. Η συμμαχία μπορεί να απαξιωθεί στο μέλλον γιατί η ύπαρξη ενός τέτοιου μέλους θα είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη για την πλειοψηφία του κόσμου.

Επιπλέον, είναι σχεδόν εγγυημένο πως η σχέση ΝΑΤΟ-Κίεβου δε θα είναι η ίδια όπως πριν, ειδικά εάν το Κίεβο δεν επιτύχει κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους. Φυσικά επιφανειακά θα συνεχιστεί για λίγο η παράσταση της ατέρμονης στήριξης και αλληλεγγύης. Ωστόσο, καθώς οι οικονομικές κρίσεις βαθαίνουν και η εσωτερική πολιτική πίεση αυξάνεται, όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δε θα είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν την Ουκρανία υλικά και οικονομικά.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ξεκάθαρα στις 19 Ιουνίου ότι στη συνάντηση, οι σύμμαχοι δεν θα συζητήσουν την επίσημη πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά θα συζητήσουν για το ποιες λύσεις θα φέρουν το Κίεβο πιο κοντά στην ένταξη στο μπλοκ. Όπως ειπώθηκε, αυτό είναι απίθανο να ικανοποιήσει το Κίεβο, αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει, και κανένα παράπονο από τον Ζελένσκι, τον Κουλέμπα ή οποιοδήποτε άλλο αρχηγό-μαριονέτα του καθεστώτος δεν θα αλλάξει αυτή την πραγματικότητα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail