Το Ιράν προσφέρει ανταλλαγή πυρηνικής εμπειρογνωμοσύνης και εξαγωγές ραδιοφαρμάκων στην Τουρκία

pixabay
Freepen.gr - Ο αντιπρόεδρος του Ιράν και επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), Mohammad Eslami, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να μοιραστεί την πυρηνική της πείρα με την Τουρκία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρέσβη στο Ιράν Hicabi Kırlangıç ​​τη Δευτέρα, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Eslami προσφέρθηκε να παράσχει πυρηνική εκπαίδευση και να μοιραστεί τη γνώση των θυγατρικών εταιρειών του AEOI για την κατασκευή και τη συντήρηση πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του Ιράν να εξάγει ραδιοφάρμακα στην Τουρκία.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν επαίνεσε την απόφαση της Τουρκίας να ενταχθεί στην τάξη των χωρών με πυρηνικούς σταθμούς και δήλωσε ικανοποιημένος με την προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών. Η προσφορά έρχεται σε μια περίοδο που διεξάγονται συζητήσεις για την αναβίωση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης του 2015, από το οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018, με αποτέλεσμα το Ιράν να περιορίσει ορισμένες από τις πυρηνικές του δεσμεύσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ αποκάλυψε σχέδια για ενεργειακά έργα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας και την επέκταση της ενεργειακής ικανότητας της χώρας. Τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο συμβατικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων και σημαντική ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ισχύος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail