Η μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστρίας αποκαλύπτει τις μυστικές συμφωνίες της Ευρώπης με τη Ρωσία

Όλα ξεκίνησαν όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκλόνισε τη Δύση και προκάλεσε πολλές εταιρείες να τερματίσουν τις σχέσεις τους. Ή έτσι πιστεύαμε. Φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες διατήρησαν τις κρυφές δραστηριότητές τους κάτω από το ραντάρ.

Vedica Singh - figlobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εδώ έρχεται η Raiffeisen, που λυγίζει προκλητικά υπό την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ να εγκαταλείψει τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό. Η αυστριακή τραπεζική εταιρεία υπερασπίστηκε τους μακροχρόνιους δεσμούς της με τη Μόσχα με την υποστήριξη πολιτικών της Βιέννης. 

Σύμφωνα με το Reuters, παρά τις πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, ο αυστριακός τραπεζικός κολοσσός Raiffeisen καθυστερεί την απόσυρσή του. Το πρακτορείο ανέφερε πως αξιωματούχοι στη Βιέννη υπερασπίζονται τους μακροχρόνιους δεσμούς με τη Μόσχα.

Στα μάτια πολλών, η Raiffeisen είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική οικονομία, καθώς λειτουργεί ως σωσίβιο για τις μεταφορές ευρώ προς και έξω από το έθνος. Στη λίστα των 13 συστημικά σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων που συνέταξε η ρωσική κεντρική τράπεζα, είναι μία από τις δύο ξένες τράπεζες, ενώ η άλλη είναι η UniCredit της Ιταλίας.

Η Raiffeisen κλήθηκε να εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η τράπεζα, ωστόσο, κατήγγειλε πως είχε άδικα ξεχωριστεί καθώς κι άλλες τράπεζες της ΕΕ βρίσκονται κρυφά και στη Ρωσία. Τι εξωφρενική μεταμφίεση!

Αποκάλυψη του ρωσικού ραντεβού της Ευρώπης

Ακόμη και η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας εντάχθηκε στη χορωδία, χρεώνοντας τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς οργανισμούς ότι προσκολλώνται στην αγορά του εισβολέα. Φαίνεται πως μόνο ένας μικρός αριθμός ξένων τραπεζών κατάφεραν να φύγουν, με τη γαλλική Société Générale (SocGen) να ηγείται της πτήσης.

Η γαλλική Société Générale (SocGen) είναι μία από τις ελάχιστες ξένες τράπεζες που έχουν αποχωρήσει επιτυχώς από τη ρωσική αγορά μέσω πώλησης θυγατρικής. Πούλησε τη ρωσική θυγατρική της, Rosbank, στον ρωσικό όμιλο Interros Capital, που ελέγχεται από τον Ρώσο ολιγάρχη Βλαντιμίρ Ποτάνιν, τον περασμένο Μάιο, αλλά σημείωσε καθαρό εισόδημα 3,2 δισ. ευρώ.

Τότε γιατί να ξεχωρίσεις την Αυστριακή Raiffeisen; Άδικο δεν είναι.

Η Raiffeisen είχε ήδη εκδώσει μια προειδοποίηση, δηλώνοντας ότι η επιλογή να εγκαταλείψει την εξαιρετικά επιτυχημένη δραστηριότητά της στη Ρωσία θα είχε ως αποτέλεσμα «μείωση του εισοδήματος που δημιουργεί η Raiffeisen Bank Russia» και θα είχε αντίκτυπο στους πελάτες της.

Τους τελευταίους μήνες, οι δυτικές κυβερνήσεις και οι επενδυτές αύξησαν την πίεσή τους στο δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Αυστρίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διέταξε το δανειστή να αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά και ο Όμιλος RBI έχει τεθεί υπό εξέταση στις ΗΠΑ και την ΕΕ για εικαζόμενες παραβιάσεις των δυτικών κυρώσεων.

Σε μια παράλογη επίδειξη διπροσωπίας, αναγκάζουν τη Raiffeisen να κάνει μια γρήγορη έξοδο από τη Ρωσία. Το αίτημά τους, ωστόσο, αγνοεί εύκολα το γεγονός πως διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες διεξάγουν μυστικές δραστηριότητες σε ρωσικό έδαφος.

Προκαλεί το ζήτημα γιατί η Raiffeisen επιλέγεται για μια ταχεία έξοδο ενώ άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες επιτρέπεται να συνεχίσουν τις ανήθικες πρακτικές τους χωρίς έλεγχο. Είναι δύσκολο να παραβλεφθούν τα σαφή διπλά μέτρα και μέτρα, τα οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια των εκκλήσεων για απόσυρση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail