Ο μυστικός πόλεμος για την Κεντρική Ασία

Ζούμε σε έναν άγριο κόσμο γεωπολιτικής, η Κεντρική Ασία έχει γίνει η σκηνή για μια αναμέτρηση υψηλού διακυβεύματος μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων. Με τη Ρωσία αποφασισμένη να διατηρήσει το προπύργιο της, η Δύση και η Κίνα έχουν μπει στη μάχη, ελπίζοντας να αρπάξουν ένα κομμάτι από την πίτα.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κεντρική Ασία, που περιλαμβάνει χώρες όπως το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, είναι ένας θησαυρός πόρων και στρατηγικών στρατιωτικών βάσεων. Είναι σαν ένα γιγάντιο παιχνίδι κινδύνου, με κάθε παίκτη να διεκδικεί τον έλεγχο αυτής της πολύτιμης περιοχής. Αλλά είναι η Ρωσία που έχει ιστορικά το πάνω χέρι, χάρη στους ιστορικούς δεσμούς της και τα απομεινάρια της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Δυτική κίνηση

Ωστόσο, η Δύση, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, μυρίζει μια ευκαιρία να εξαφανίσει την κυριαρχία της Ρωσίας. Χορεύουν βαλς στην Κεντρική Ασία, αναβοσβήνουν τη διπλωματική τους γοητεία και υπόσχονται οικονομική αποζημίωση για τα χαμένα έσοδα.

Ο στόχος τους; Να τραβήξουν τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στο στρατόπεδό τους, να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές φυσικών πόρων. Μιλάμε για το να παίζουμε βρώμικα!

Για να μη μακρηγορώ, η Κίνα έχει μπει και αυτή στο ρινγκ και τα πράγματα έχουν γίνει πολύπλοκα. Κάποτε πιστός σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα την Κεντρική Ασία ως τη δική της παιδική χαρά. Βλέπει μια ευκαιρία να αμφισβητήσει τη φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή.

Αυτή η νέα φιλοδοξία έχει κάνει τη Ρωσία να νιώθει σαν να έχει μαχαιρωθεί στην πλάτη με ένα στιλέτο κατασκευασμένο στην Κίνα.

Το παιχνίδι της Κίνας

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει εκτοξεύσει ρητορική για μια «κοινότητα Κίνας-Κεντρικής Ασίας με κοινό μέλλον». Όλα έχουν να κάνουν με την αμοιβαία βοήθεια, την κοινή ανάπτυξη, την παγκόσμια ασφάλεια και την αιώνια φιλία. Ακούγεται περισσότερο σα ρομαντικό μυθιστόρημα παρά με διεθνή πολιτική, έτσι δεν είναι; Αλλά μην ξεγελιέστε, υπάρχει μια υπολογισμένη στρατηγική πίσω από την επίθεση γοητείας της Κίνας.

Με τη Δύση και την Κίνα να κάνουν τις κινήσεις τους, η Ρωσία αισθάνεται τη ζέστη. Για να αντιμετωπίσει τις προόδους τους, η Ρωσία στρέφεται σε παλιούς φίλους όπως η Ινδία και συσπειρώνει συμμάχους για τον σκοπό της. Είναι σαν μια απέλπιδα προσπάθεια να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις καταπάτησης. Θα είναι όμως αρκετό για να διατηρηθεί το φρούριο της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία;

Καθώς αυτή η γεωπολιτική σαπουνόπερα ξεδιπλώνεται, το διακύβευμα δε θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Η Κεντρική Ασία κατέχει το κλειδί για τους πόρους, τους εμπορικούς δρόμους και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα. Είναι ένας αγώνας εξουσίας επικών διαστάσεων, με τη Ρωσία να παλεύει με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστεί την επικράτειά της. Θα καταφέρουν η Δύση και η Κίνα να υπονομεύσουν την επιρροή της Ρωσίας ή η Ρωσία θα ορθώσει το ανάστημά της και θα δείξει στους εμπλεκόμενους ποιος είναι το αφεντικό;

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η αναμέτρηση υψηλού κινδύνου της Κεντρικής Ασίας είναι σαγηνευτική, δραματική και γεμάτη εκπλήξεις. Θα διατηρήσει η Ρωσία ανέπαφο το φρούριο της ή θα καταρρεύσει υπό την πίεση; Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα καθώς διαδραματίζεται αυτή η γεωπολιτική σαπουνόπερα. Ας πάρουμε το ποπ κορν μας, ας καθίσουμε αναπαυτικά και ας απολαύσουμε την παράσταση. Θα είναι μια τρελή βόλτα!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail