Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Λατινικής Αμερικής είναι απρόσβλητες σε εξωτερικές παρεμβάσεις

Freepen.gr - Όσοι ελπίζουν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής δεν μπορούν και δν θα μπορέσουν να το κάνουν, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μόνο ενισχύονται, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση την Πέμπτη.

Σχολιάζοντας τη σύνοδο κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος είπε: «Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Λατινικής Αμερικής, αυτοί που ήλπιζαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ μας δεν τα κατάφεραν και δε θα τα καταφέρουν». «Μοιραζόμαστε καλές παραδόσεις αμοιβαίας συμπάθειας, ετοιμότητας για ίση αλληλεπίδραση και αμοιβαία επωφελή διάλογο στη βάση των παγκοσμίως αναγνωρισμένων κανόνων του διεθνούς δικαίου, πρώτα απ' όλα, αμοιβαίου σεβασμού, εκτίμησης των συμφερόντων του άλλου και κατανόησης της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας, και όλα αυτά μόνο θα ενισχυθούν», πρόσθεσε.

Η Ζαχάροβα εξήγησε πως η ΕΕ προσπάθησε να υπαγορεύσει ανοιχτά στις χώρες της CELAC τι να κάνουν. Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να παίξουν αδίστακτα με τη φυσική επιθυμία όλων των Λατινοαμερικανών να ενισχύσουν τον οργανισμό, να αναπτύξουν συντονισμένες απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. «Τα μέλη της ΕΕ προσπάθησαν ανοιχτά να υπονομεύσουν τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Λατινική Αμερική, με την οποία μας συνδέουν πολλές δεκαετίες φιλίας, πολιτιστικής συγγένειας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η Ζαχάροβα επεσήμανε επίσης ότι εάν τα σημεία συζήτησης που είναι αφιερωμένα στην Ουκρανία περιλαμβάνονταν στα έγγραφα της συνόδου κορυφής, τίποτα δε θα είχε αλλάξει στο πεδίο της μάχης όσον αφορά τις παράνομες κυρώσεις ή τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας. Η διπλωμάτης τόνισε πως η Δύση χρησιμοποιεί τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-SEAC «όχι για να συζητήσει τρόπους εξόδου από την ουκρανική κρίση, αλλά για να επιβάλει μια δυτική άποψη και να αναγκάσει τη Λατινική Αμερική να την προσυπογράψει». "Υπάρχει μόνο ένας στόχος - να διχάσουν, να δημιουργήσουν δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ Ρωσίας και Λατινικής Αμερικής, να δείξουν επιπλέον τη δική τους ισχύ, την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν βίαιες μεθόδους. Είναι πραγματικά περήφανοι για αυτό στη Δύση", επεσήμανε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail