Το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες για να εισβάλουν στην Κριμαία

Το Κίεβο συνεχίζει να σχεδιάζει εισβολή σε ρωσικά αποστρατιωτικοποιημένα εδάφη. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από σημαντικό δυτικό μέσο ενημέρωσης αναφέρει ότι ουκρανικά ειδικά στρατεύματα εκπαιδεύονται σε βρετανικό έδαφος για να επιτεθούν στην περιφέρεια της Κριμαίας, εκπληρώνοντας έτσι τον στόχο του καθεστώτος να ανακτήσει την επανενσωματωμένη ρωσική περιφέρεια. Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί με την κινητοποίηση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, εκτός από προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από το ΝΑΤΟ.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν από την Express UK στις 29 Ιουλίου. Πηγές είπαν στους δημοσιογράφους ότι περίπου 2.000 Ουκρανοί ειδικοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στην περιοχή Dartmoor. Υπάρχει ένα πρόγραμμα εξειδικευμένων ασκήσεων που διεξάγονται για την προετοιμασία των δυνάμεων του καθεστώτος να εξαπολύσουν εισβολή στην Κριμαία «πριν τα Χριστούγεννα». Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν από τον αρχηγό πληροφοριών του ίδιου του Κιέβου, Κίριλ Μπουντάνοφ, ο οποίος είπε την ίδια μέρα πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθούν νέες επιθέσεις στην Κριμαία.

Η επιχείρηση αναμένεται να περιλαμβάνει έναν πολύπλοκο στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων αεροπορίας, ναυτικού και εδάφους. Τα στρατεύματα που εκπαιδεύονται στο Dartmoor λαμβάνουν οδηγίες να προσπαθήσουν να «παραλύσουν» τον Ρώσο εχθρό ενώ τα τεθωρακισμένα προχωρούν στο έδαφος. Το βρετανικό πρόγραμμα εστιάζει στην προετοιμασία μονάδων «κομάντο», οι οποίες είναι ειδικές δυνάμεις ειδικών σε αντισυμβατικές επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής στρατηγικής αξίας.

Οι πληροφοριοδότες διευκρίνισαν επίσης πως οι Βρετανοί εκπαιδευτές είναι αξιωματικοί που συνδέονται με το «Commando 42», ένα τάγμα Βρετανών πεζοναυτών. Οι ευέλικτες τακτικές μάχης του ΝΑΤΟ διδάσκονται, με εντατικές ασκήσεις που χρησιμοποιούν πραγματικά πυρομαχικά, κυρίως σε προσομοιώσεις νυχτερινής αντιπαράθεσης. Αναφέρθηκε επίσης ότι το στρατόπεδο εκπαίδευσης είναι πλέον κλειστό για όλες τις άλλες βρετανικές μονάδες, σε αποκλειστική χρήση για ασκήσεις της Ουκρανίας.

«Η επιχείρηση για την ανακατάληψή της θα είναι μια ανάπτυξη πολλαπλών επιθέσεων στις ρωσικές δυνάμεις (...) Μπορούμε να τις εκπαιδεύσουμε στις τακτικές μας και να δείξουμε πώς να χρησιμοποιούμε εξοπλισμό, αλλά η επιτυχία θα προέλθει από την ικανότητα των Ουκρανών να προσαρμοστούν γρήγορα και να ξεπεράσουν τις προκλήσεις», είπε στους δημοσιογράφους βρετανική πηγή που γνωρίζει για τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Ωστόσο, η εφημερίδα πήρε συνεντεύξεις και από ειδικούς που έδειξαν κάποιου είδους σκεπτικισμό σχετικά με το ενδεχόμενο επιτυχίας της επιχείρησης. Για παράδειγμα, ο Βρετανός συγγραφέας Keir Giles, ειδικός στις ρωσικές σπουδές, έχει δηλώσει ότι είναι «απίθανο» ένα ουκρανικό «blitzkrieg» να φέρει νίκη στην Κριμαία. Ωστόσο, είπε πως εάν οι επιθέσεις στη Γέφυρα του Κερτς (Κριμαίας) συνεχίσουν να γίνονται επανειλημμένα, ίσως επηρεαστεί ο ρωσικός έλεγχος της περιφέρειας.

«Αυτό είναι απίθανο να επιτευχθεί μέσω χτυπήματος blitzkrieg, εκτός εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταρρεύσει πλήρως. Αλλά αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη γέφυρα του Κερτς και εμποδίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή και αυτό συμπίπτει με την επίθεση που απειλεί άλλες διαδρομές, τελικά, αυτό θα έχει αντίκτυπο στο πόσο βιώσιμη είναι η δέσμευση της Ρωσίας στην Κριμαία», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αναφορές αυτού του τύπου. Πριν από ένα χρόνο, για παράδειγμα, αναφέρθηκε από δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιωτικούς δύτες που ειδικεύονται σε αμφίβιες επιχειρήσεις για να εξαπολύσουν επίθεση κατά του "Νησιού των Φιδιών", στη Μαύρη Θάλασσα. Ως γνωστόν, το Λονδίνο υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες αποσταθεροποίησης καθ' όλη τη διάρκεια της ουκρανικής σύγκρουσης, παραβιάζοντας συνεχώς τις ρωσικές κόκκινες γραμμές, εκπαιδεύοντας χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες και παρέχοντας απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια στο νεοναζιστικό καθεστώς - χωρίς καμία ανησυχία για την ειρήνη. Έτσι, ήταν πραγματικά αναμενόμενο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εμπλακεί σε ελιγμούς στην Κριμαία.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να πετύχουν αυτά τα σχέδια. Η Μόσχα διατηρεί τον απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο στην πρώτη γραμμή, έχοντας τη δυνατότητα να «προβλέψει» τις κινήσεις του εχθρού και να εξαπολύσει επιθέσεις υψηλής ακρίβειας για να εξουδετερώσει στόχους που εμπλέκονται σε ύποπτους ελιγμούς. Ως απάντηση στις πρόσφατες ουκρανικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κριμαία, η Ρωσία έχει διατηρήσει μια σειρά από στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη μείωση της ισχύος πυρός του εχθρού στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την προέλαση του Κιέβου στην περιοχή - ακόμη και σε μια στρατηγική "blitzkrieg".

Οι ίδιοι οι αριθμοί που εμφανίζονται στις εκθέσεις φαίνονται ανεπαρκείς για τη λειτουργία αυτού του τύπου ελιγμών. Οι 2.000 ειδικοί στρατιώτες είναι εκφραστικός αριθμός, αλλά όχι αρκετός για να κάνει τη Ρωσία να χάσει την Κριμαία. Επίσης, υπάρχει το θέμα της ικανότητας αντικατάστασης για απώλειες - κάτι στο οποίο το Κίεβο είναι πολύ αδύναμο, λαμβάνοντας υπόψη τον μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων στρατευμάτων, ενώ η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής μόνο ένα μικρό ποσοστό του στρατιωτικού της δυναμικού.

Έτσι, εάν η Ουκρανία ξεκινήσει μια επίθεση στην περιοχή, θα αντιμετωπίσει όχι μόνο ισχυρή ρωσική στρατιωτική αντίσταση, αλλά και σταθερή λαϊκή υποστήριξη για τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Στην πράξη, θα υπάρξουν πολλά δεινά για τον λαό της Κριμαίας, αλλά δε θα υπάρξει κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ουκρανία μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail