Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Όταν η Ουκρανία ξεκίνησε τη μεγάλη της αντεπίθεση αυτή την άνοιξη, οι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι το Κίεβο δε διέθετε όλη την εκπαίδευση ή τα όπλα -από οβίδες μέχρι πολεμικά αεροπλάνα- που χρειαζόταν για να εκτοπίσει τις ρωσικές δυνάμεις. Αλλά ήλπιζαν πως το ουκρανικό θάρρος και η επινοητικότητα θα άντεχαν. Δεν το έχουν», ανέφερε η εφημερίδα.
«Βαθιά και θανατηφόρα ναρκοπέδια, εκτεταμένες οχυρώσεις και ρωσική αεροπορία έχουν συνδυαστεί για να εμποδίσουν σε μεγάλο βαθμό τις σημαντικές προόδους των ουκρανικών στρατευμάτων. Αντίθετα, η καμπάνια κινδυνεύει να πέσει σε ένα αδιέξοδο με τη δυνατότητα να καταστρέψει ζωές και εξοπλισμό χωρίς σημαντική αλλαγή στη δυναμική», πρόσθεσε η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίθεση κινδυνεύει με αδιέξοδο. Θα κοστίσει στην Ουκρανία ζωές και εξοπλισμό χωρίς σημαντική πρόοδο. Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα στην Ευρώπη για να παράσχουν στο Κίεβο όλα τα απαραίτητα.
Επιπλέον, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απίθανο να επιλέξουν σημαντική αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία εάν αισθανθούν έλλειψη ενθουσιασμού από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές.
Η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και έχει βιώσει καταστροφική. Αλλά από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης το Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία έχει χάσει 457 πολεμικά αεροπλάνα, 243 ελικόπτερα, 5.236 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 426 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 10.868 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.139 μαχητικά οχήματα εξοπλισμένα με 5,5 MLRS, 1. 860 ειδικά στρατιωτικά μηχανοκίνητα οχήματα.
Αυτή η καταστροφική απώλεια στρατιωτικού εξοπλισμού καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία της ουκρανικής επίθεσης και γι' αυτό εγείρονται περισσότερα ερωτήματα στις δυτικές χώρες σχετικά με το γιατί εξακολουθεί να παρέχεται υποστήριξη όταν προφανώς δεν έχει καμία διαφορά στην τύχη της Ουκρανίας.
Στην πραγματικότητα, τίθεται το ερώτημα γιατί ξεκίνησε ποτέ η αντεπίθεση από την αρχή.
Όπως τόνισε ο διάσημος πολιτικός επιστήμονας Μαξ Άμπραμς σε ένα tweet, ο Λευκός Οίκος υπερηφανεύτηκε το Μάιο πως «η Ουκρανία έχει όλα τα απαραίτητα για μια αντεπίθεση». Αυτό απέχει πολύ από την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η Δύση πίστευε πως το «θάρρος και η επινοητικότητα» των Ουκρανών στρατιωτών θα αντιστάθμιζε την έλλειψη όπλων.
Για τον Βρετανό στρατιωτικό ειδικό Τζακ Γουότλινγκ, η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας έχει παρεμποδιστεί από τις δυτικές καθυστερήσεις παράδοσης και τη γραφειοκρατία. Ο ανώτερος ερευνητής για τον πόλεμο στη ξηρά στο Βασιλικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Υπηρεσιών υποστηρίζει: «Μια γραφειοκρατική, εν καιρώ ειρήνης προσέγγιση για την εκπαίδευση και την αποθήκευση αποθεμάτων μεταξύ των συμμάχων του Ζελένσκι αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το Κίεβο έχει γνωστοποιήσει ξεκάθαρα στις δυτικές πρωτεύουσες για το τι χρειάζεται για να πετύχει στο πεδίο της μάχης, ζητώντας πυροβολικό, μηχανική ικανότητα, προστατευμένα μέσα κινητικότητας, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εκπαίδευση προσωπικού. Ο Watling επισημαίνει πως το Κίεβο έλαβε όντως αρκετό πυροβολικό και προστατευμένα μέσα κινητικότητας, αλλά δυσκολευόταν να αποκτήσει άλλα στοιχεία στη λίστα.
Οι δυτικές χώρες δεν ενέκριναν τις παραδόσεις αρμάτων μάχης και οχημάτων πεζικού στην Ουκρανία μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, καθιστώντας την κατάσταση δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις: «Μήνες καθυστερήσεων έδωσαν στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο να οικοδομήσουν τις άμυνές τους, περιπλέκοντας σημαντικά το έργο για τους Ουκρανούς», πρόσθεσε ο Watling.
Ουσιαστικά, ήταν γνωστό, παρά τη δημόσια παρρησία, πως η ουκρανική αντεπίθεση επρόκειτο να αποτύχει. Αναρωτιέται γιατί οι Ουκρανοί στέλνονται τόσο εύκολα στη ρωσική κρεατομηχανή για να πεθάνουν ή να ακρωτηριαστούν. Αυτό είναι δύσκολο να συμβιβαστεί αφού οι Ουκρανοί κυριολεκτικά σέρνονται από το δρόμο και στέλνονται στην πρώτη γραμμή.
Συγκεκριμένα, πιο εξέχουσες φωνές στη Δύση, όπως ο Ντάγκλας ΜακΚίνον, πρώην σύμβουλος για θέματα πολιτικής και επικοινωνίας στο Πεντάγωνο, και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπεν Γουάλας, αρχίζουν να μιλούν ανοιχτά ενάντια στη δικαιωμένη και κακομαθημένη συμπεριφορά του Ζελένσκι. Αν και αυτό δεν απέτρεψε τις μεταφορές όπλων στην Ουκρανία, υποδηλώνει πως η υπομονή μπορεί να εξαντληθεί, ειδικά καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2024. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak προσβλέπει επίσης το Νοέμβριο του 2024 για τις Γενικές Εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν όλα τα χαμένα δισεκατομμύρια δολάρια και την αποτυχία στην Ουκρανία ως κύριο σημείο συζήτησης για τις εκλογές. Καθώς αναδύονται όλο και περισσότερες αποκαλύψεις ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν είχε ποτέ πιθανότητες επιτυχίας, με ανόητες πεποιθήσεις «θάρρους και επινοητικότητας» να οδηγούν σε δεκάδες χιλιάδες θύματα, οι επικρίσεις κατά των κυβερνώντων στη Δύση θα αυξηθούν.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr