Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Μου φαίνεται ανεύθυνο να πάρω αυτή την απόφαση και δεν καταλαβαίνω γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι πλήρως επικεντρωμένος στη διοργάνωση μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για τον τερματισμό αυτού του πολέμου», δήλωσε η Λεπέν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης στις 12 Ιουλίου .
Η ηγέτης του Rassemblement National στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου προειδοποίησε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Beauvais, το οποίο επλήγη σοβαρά από τις πρόσφατες ταραχές, πως μια επίθεση «που χτυπά μια τρίτη χώρα [τη Ρωσία] θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που δε θέλω να το δω να συμβαίνει (...). Δεν ξέρουμε τι αντίδραση μπορεί να έχει μια τρίτη χώρα που χτυπήθηκε από όπλο που παρέδωσε η Γαλλία».
Η απόφαση του Μακρόν να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους SCALP, το γαλλικό αντίστοιχο του βρετανικού Storm Shadows, προκάλεσε την έντονη αντίδραση και από τις δύο πολιτικές πτέρυγες στη Γαλλία. Η δεξιά το χαρακτήρισε κλιμάκωση, ενώ το αριστερό La France Insoumise (France Unbowed) προειδοποίησε για πιθανή άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ωστόσο, αυτή η «ανεύθυνη» απόφαση συνάδει με την απερίσκεπτη πολιτική του Παρισιού απέναντι στην κρίση της Ουκρανίας. Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις 13 Ιουλίου ένα νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες για την αύξηση του προϋπολογισμού στα 413 δισεκατομμύρια ευρώ-ρεκόρ το 2024-2030.
Η γαλλική Γερουσία υποστήριξε το νομοσχέδιο με πλειοψηφία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Γερουσίας, 313 ψήφισαν υπέρ και 17 κατά. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η Κάτω Βουλή της χώρας, ενέκρινε το νομοσχέδιο μία ημέρα νωρίτερα. Όπως πολλά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Γαλλία αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες στέλνοντας πόρους στο καθεστώς του Κιέβου και εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες.
Υπενθυμίζεται πως στις 11 Ιουλίου η Γαλλία ανακοίνωσε την παράδοση πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς SCALP στο Κίεβο για να υποστηρίξει την αποτυχημένη επίθεση του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο γαλλικός πύραυλος -που μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 250 χιλιομέτρων- και κάθε άλλο δυτικό όπλο που παραδίδεται στην Ουκρανία μόνο κλιμακώνει τις περιφερειακές εντάσεις.
Εκτός από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, το Παρίσι πρόσφερε στρατιωτική εκπαίδευση σε 5.200 Ουκρανούς στρατιώτες και σχεδιάζει να εκπαιδεύσει συνολικά 7.000 στρατιωτικούς μέχρι το τέλος του 2023, όπως ανακοινώθηκε στις 12 Ιουλίου.
Όλες οι στρατιωτικές δαπάνες από τα συμμαχικά κράτη της Ουκρανίας και η αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού τους είναι σύμφωνες με τις συζητήσεις του ΝΑΤΟ και τις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επέκταση του μπλοκ στην Ανατολική Ευρώπη σε μια προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας. Το Παρίσι δεν αποτελεί απολύτως καμία εξαίρεση σε αυτό, παρόλο που αντιμετωπίζει μια μεγάλη εσωτερική κρίση.
Περισσότεροι Γάλλοι υιοθετούν μια σκληρή γραμμή κατά της μετανάστευσης μετά τις ταραχές και άλλες βιαιοπραγίες που σημειώθηκαν μετά τη δολοφονία του 17χρονου Nahel Merzouk, γαλλικής καταγωγής εγκληματία βορειοαφρικανικής καταγωγής, από την αστυνομία στις 27 Ιουνίου.
«Γνωρίζουμε τα αίτια της αναταραχής της Γαλλίας», δήλωσε ο Μπρούνο Ρετάιγ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας που κυριαρχούν στη Γερουσία, στις αρχές Ιουλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο France-Info. «Δυστυχώς για τη δεύτερη, την τρίτη γενιά, υπάρχει ένα είδος οπισθοδρόμησης προς την καταγωγή τους, την εθνοτική τους καταγωγή».
Ο Retailleau κατηγορήθηκε για ρατσισμό για τα σχόλιά του, παρόλο που αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα γραμμή του κυρίαρχου κόμματός του, των Ρεπουμπλικανών, των οποίων οι προτεραιότητες είναι να αποτρέψουν τη Γαλλία «από το να βυθιστεί μόνιμα στο χάος» και «να σταματήσουν τη μαζική μετανάστευση».
«Μόλις θέλουμε να είμαστε σταθεροί», είπε ο Retailleau την Τρίτη στο ραδιόφωνο RTL, «λένε, «Ω λα λα. Σκάνδαλο! Φτάνουν οι φασίστες! Είσαι σαν το Rassemblement National. Έχουμε βαρεθεί να είμαστε πολιτικά ορθοί».
Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στη γαλλική πολιτική, ιδιαίτερα καθώς η δημοτικότητα του Rassemblement National αυξάνεται μετά τις ταραχές. Το κόμμα απέκτησε σημαντικό προπύργιο στο κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές του 2022 με 88 βουλευτές και η Λεπέν βρίσκεται πλέον στην καρδιά της θεσμικής Γαλλίας, ασκώντας έτσι μεγάλη επιρροή. Υπενθυμίζεται ότι κέρδισε περισσότερο από 41% στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πέρυσι.
«Δεν υπάρχουν πρακτικά άλλες κατηγορίες πληθυσμού απρόσβλητες σε μια (ακροδεξιά) ψήφο», ανέφερε το πρακτορείο δημοσκοπήσεων Ifop μετά από μια πρόσφατη έρευνα που έδειξε μια σταθερή αύξηση των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν το Rassemblement National.
Όσο ο Μακρόν συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες της Ουκρανίας και όχι στην ευημερία του μέσου Γάλλου πολίτη και να οικοδομεί μια ενωμένη κοινωνία, το Rassemblement National θα συνεχίσει να κερδίζει δημοτικότητα. Οι πρόσφατες ταραχές και τα οικονομικά ζητήματα που είχαν τις ρίζες τους στην κρίση στην Ουκρανία είδαν τη δημοτικότητα του Μακρόν να μειώνεται και το κόμμα της Λεπέν να αποκτά και πάλι μεγαλύτερη έλξη.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr